To je darda: 43,5 procenta pro Miloše Zemana, Drahoš hodně vzadu. Průzkum pro ČT

17.12.2017 21:41

Už jen necelé čtyři týdny zbývají do prezidentských voleb. Průzkum ukázal, jak by to asi vypadalo, kdyby se konaly nyní. V prvním kole by největší podporu jednoznačně získal současný prezident Miloš Zeman, druhý by byl Drahoš.

To je darda: 43,5 procenta pro Miloše Zemana, Drahoš hodně vzadu. Průzkum pro ČT
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Strážnici

Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly agentury Kantar TNS a Median. Zemanovi by podle volebního modelu dalo hlas třiačtyřicet a půl procenta lidí, Jiří Drahoš by získal podporu od osmadvaceti a půl procenta voličů.

Anketa

Ohodnoťte jako ve škole složení vlády Andreje Babiše

73%
3%
2%
4%
18%
hlasovalo: 7608 lidí

A Zemanovo procentuální číslo by bylo mnohem vyšší za předpokladu, že by získal hlas i od lidí, kteří jeho volbu zvažují. Jeho volební potenciál by pak dosáhl až na osmačtyřicet procent hlasů. Drahošovi by se vyšplhal celkem na jednačtyřicet a půl procenta hlasů.

Třetí místo by patřilo Michalu Horáčkovi s jedenácti a půl procenta hlasů. Spolu s hlasy voličů, kteří o něm pouze uvažují, by mohl mít téměř devětadvacet procent.

Expremiér Mirek Topolánek má ve volebním modelu sedm procent hlasů, podle volebního potenciálu pak bezmála patnáct.

Hlas pěti procent oslovených by dostal prezidentský kandidát Pavel Fischer, a pokud by jej volili všichni lidé, kteří to zvažují, měl by jednadvacet a půl procenta. Marek Hilšer si získal přízeň dvou procent voličů, v potenciálu téměř deseti.

Co se týká Vratislava Kulhánka, volilo by jej půl druhého procenta lidí, potenciál mu pak vyšel na osm procent. Rovné procento by náleželo Jiřímu Hynkovi, v případě hlasu od lidí, kteří jeho volbu zvažují, by mohl dosáhnout na pět a půl procenta.

S půlprocentní, a tedy s nejmenší podporou, by skončil Petr Hannig, jehož maximální zisk dosahuje čtyř a půl procenta.

Průzkum také ukázal, že pokud by proběhlo druhé kolo volby, byl by nejtěsnější duel mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem. Pro každého z nich by totiž s velkou pravděpodobností hlasovalo pětačtyřicet procent oslovených lidí.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …