To je respekt. Nejvlivnější řecké noviny píšou o Bohuslavu Sobotkovi jako o panu Sombotkovi nebo Sobomkovi

27.09.2015 19:42

Naftemporiki, prakticky nejvlivnější řecký deník, vycházející od roku 1924, a server, přináší pravidelné zprávy o uprchlické krizi. ParlamentníListy.cz se ovšem podívaly rovněž do komentářů a sekce videí. Jde o čtení jako z hororu.

To je respekt. Nejvlivnější řecké noviny píšou o Bohuslavu Sobotkovi jako o panu Sombotkovi nebo Sobomkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Pro Českou republiku jsou komentáře i novinové články celkem neutrální. Povětšinou dochází k citaci premiéra Sobotky, jemuž tamní žurnalisté pravidelně komolí jméno. A než aby psali křestní Bohuslav, oslovují ho titulem pan či pan Sombotka nebo Sobomka. Většina materiálů kritizuje postoje České republiky, respektive naší vlády směrem k uprchlíkům. Řecká média si smlsla na premiérově prohlášení, když v návaznosti na přijímané kvóty upozornil: „Česká republika je připravena aktivně pomoci vyřešit problém, a bude tak činit i nadále na základě dobrovolnosti,“ řekl český premiér. „Země díky tomu čelí nelítostné kritice Evropské unie,“ kontruje server Naftemporiki.

K dalšímu zkomolení Sobotkova jména došlo u pátečního článku „Česká republika nebude právně napadat uprchlické kvóty“. Sobotka je zde citován jako obhájce kvót, když prakticky souhlasí s jejich hladkým zavedením. O tom, že situace v Řecku není právě ideální, svědčí i časté zabarvení dalších materiálů, které s těmi hlavními souvisejí. V drtivé většině totiž řecké noviny nabízejí fotografie uprchlíků ve velmi dramatických situacích. Jde zejména o fotografie rodičů a dětí. Majorita novinových článků je tak uvedena právě pohledem na kojící děti, batolata, ženy se spícími potomky v náručích.

Česká republika nebude napadat bruselské kvóty:

Před dvěma dny navíc Naftemporiki upozornily na vzrušenou situaci v chorvatském záchytném táboře, kde prý mohlo dojít k udupání malých dětí, a policie proto použila slzný plyn. „Policie ho použila, aby uchránila děti před udupáním,“ konstatoval řecký server. ParlamentníListy.cz ovšem situaci v Opatovacu, který měl být centrem tohoto dramatu, sledují pravidelně a o podobném incidentu doposud nebylo slyšet. Chorvatský ministr vnitra na sobotní tiskové konferenci navíc hovořil o tom, že situace je sice složitá, avšak stabilní.

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

„Od začátku uprchlické krize bylo v Chorvatsku až 66 500 běženců. To je datum k sobotě, k desáté hodině,“ konstatoval šéf resortu vnitra. Navzdory tomu, že do země denně dorazí kolem šesti tisíc uprchlíků, je prý situace víceméně pod kontrolou. „V některých dnech zemí prošlo až 10 tisíc lidí. Nyní je to číslo o poznání nižší,“ doplnil Ostojić. „Co je ovšem důležité a špatné, je situace na hranicích s Maďarskem,“ dodal a nabádal především Řeky, aby se o uprchlíky starali. Jejich postoj? Chorvatsko prý běžence nezvládá a zasahuje proti nim slzným plynem. Aktuální materiál řeckých novin upozorňuje na rozhovor rakouského ministra financí Hanse Jörga Schellinga. Ten v rozhovoru s německými novinami Welt am Sonntag uvedl, že investice na uprchlíky by měly být mnohem vyšší, čímž nepřímo podpořil právě rozpočet Řecka.

„Situace není jednoduchá, ale nenechme se připravit o zdravý rozum. Stovky lidí pracují na vytváření atmosféry paniky. Někteří z přirozené blbosti, jiní za peníze. Pro mě zatím vede výkřik: A už je to tady! Ministerstvo školství nařídilo, že všechny děti budou muset povinně používat arabské číslice!“ uvedl na svém Facebooku ministr obrany, herec Martin Stropnický.

Jde o vtip, který po sociálních sítích koluje již několik dnů a zlehčuje mnohdy velmi nenávistné diskuse na téma uprchlické krize. Ministr k přiměřeným reakcím na uprchlickou krizi nabádá opakovaně, ale současně také kritizuje EU za ne právě rychlou reakci v uprchlické krizi. Konstatoval sice, že není na místě zapojovat NATO do akce, jak to požadoval jeho stranický šéf Andrej Babiš, ale nelíbí se mu například, že ještě neexistuje kvalitní systém registrace běženců, kteří se tak po tisících pohybují po Evropě, aniž o nich kdokoli cokoli ví.

Řekli o Bohuslavu Sobotkovi vzhledem k aktuální unijní situaci:

Jan Veleba (SPO): Budeme se dál shovívavě koukat na stále se usmívajícího muže Bohuslava Sobotku, který si očividně užívá svého premiérování a do žádné bitvy za nás nepůjde?

Jiří Vyvadil: Pryč jsou doby Mistra Jana Husa, jehož výročí upálení mimo jiné Bohuslav Sobotka oslavoval jako odvážný krok. Pryč jsou doby, kdy jsme uměli stát proti celé Evropě, která k nám směřovala křižácké šiky na potlačení vzpurných Čechů a my jsme jim dávali na prdel.

Vojtěch Filip (KSČM): Že je to nůž do zad Robertu Ficovi, ale také Viktoru Orbánovi, a tedy těm, které jsme tu přesvědčovali, že budeme postupovat společně, už je premiéru Sobotkovi jedno. A hlavně je mu jedno, že zradil své vlastní občany. Možná by měl myslet na to, že jsme stále parlamentní demokracie a že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně a bude se muset z této zrady vlastních občanů zodpovídat.

Mladík v Královéhradeckém kraji na diskusi s premiérem: Ty srabe! Co to tam provádíš, v tom Bruselu?

Jan Zahradil (ODS): Ještě smutnější ale je, že premiér Sobotka není schopen – na rozdíl třeba od slovenského premiéra – vyslat Evropské unii silný politický signál, že včerejší silový postup na radě ministrů je pro ČR nepřijatelný, a místo toho jako už mnohokrát předtím srazil před EU poslušně paty.

Tomáš Haas: Sobotka čeká, protože sám neví jak dál a doufá, že summit předsedů vlád přijme nějaký kompromis, který jemu a dalším několika „disidentům“ při hlasování ministrů zachová tvář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…