V pokrokovém Švédsku vyřešili sexuální násilí: Uspořádají festival, kam smí "všechna pohlaví kromě mužů"

28.11.2017 21:31

Festival bez mužů, přesně tak prý vypadá ideální letní festival podle bavičky Emmy Knyckareové. Připravovaný projekt ale vzbuzuje velké kontroverze nejen ve Švédsku. Jedni to považují za skvělý nápad, druzí jako mužskou diskriminaci.

V pokrokovém Švédsku vyřešili sexuální násilí: Uspořádají festival, kam smí "všechna pohlaví kromě mužů"
Foto: Hrady CZ
Popisek: Festival Hrady CZ odstartuje na Točníku

Vůbec první nápad festival uspořádat v tomto duchu se zrodil letos v červenci. Bylo to poté, kdy hudební festival Bråvalla ve švédském Nörkkopingu oznámil, že se v příštím roce konat nebude kvůli velkému množství znásilnění žen. Jak upozorňuje české čtenáře server Forum24.cz se na tuto akci někdo dívá tak, že jde o ochranu žen před sexuálním násilím, jiní v tom vidí mužskou diskriminaci.

„Co kdybychom udělali opravdu cool festival, kde budou pouze nemuži, dokud se muži nenaučí chovat,“ ohlásila nápad vytvoření fetivalu pro ženy na svém Twitteru Knyckareová. To ale spustila bouřlivé reakce. Je ale třeba poznamenat, že mnoho jejích fanynek tento návrh vítalo s nadšením.

Akce pro ženy nesoucí název Statement Festival se tak uspořádá v termínu od jednatřicátého srpna do prvního září příštího roku ve městě Göteborg na jihu Švédska.

Nejenže festival budou moci navštívit jen ženy, ale samy jej i uspořádají. Na projektu se podílejí pouze ženské organizátorky i pořadatelky a vystoupí pouze ženské umělkyně. „Nesmějí tam žádní muži, kteří se s tímto pohlavím narodili, ani žádní muži, kteří se s mužským pohlavím identifikují,“ upřesnila Knyckareová.

„Chvála přichází od některých mužů i žen. Většina Švédů, kteří mají rodinu, chápe, proč musí být jejich manželky, sestry a dcery pod ochranou,“ říká organizátorka festivalu a dodává, že festival má výraznou podporu.

O festivalu v češtině ZDE.

Ne všichni jsou však z takového nápadu potěšení, a jak to bývá, každá mince má dvě strany. Pořadatelky proto čelí i kritice kvůli diskriminaci mužů. „Není to vlastně schvalování segregace a naznačování, že úplně všichni muži představují hrozbu?“ ptá se Janet Street-Porterová, komentátorka listu The Independent.

Někteří dokonce upozorňují na to, že festival založený na takovém rozdělování může být protizákonný. Pořadatelky však říkají, že svůj plán konzultují s právníky a ženský festival není proti zákonům.

Velmi sporné na tomto festivalu je však skutečnost, že kritérium výběru, kdo na festival může a kdo ne, není zcela jasné. „Heterosexuální muži tam nesmějí, ale transgender muži prý ano. A co další skupiny mužů, kteří jsou v menšině? Homosexuálové tam nesmějí? A proč? Ve vašem přístupu nevidím logiku,“ napsala uživatelka sociální sítě Instagram.

Mají tedy snad pořadatelé v plánu pouštět lidi po kontrole pohlaví? Muži přece mohou prohlásit, že se identifikují jako ženy, přestože mají mužské pohlavní orgány. Nebo se naopak mohou ženy identifikovat jako muži. „Vše ještě důkladně promyslím,“ uzavřela Knyckareová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…