Velká hra o vlivného Zimolu. Starým kmotrům na jihu prý došly peníze. Na pozadí Babiš, Faltýnek a jméno z ODS, které kdysi znamenalo moc

07.04.2017 17:17

EXKLUZIVNĚ „Ta stará dobrá hra je okoukaná. Nediv se, brácho, kdekdo ji zná,“ zpívá kapela Chinaski ve svém hitu Drobná paralela. Jenomže i staré hry mají svá pravidla a postupy. Podobně jako v Jihočeském kraji. V tomto regionu, o němž se dlouhé měsíce až tak nemluvilo, se začaly dít věci. Abychom použili osvědčenou fotbalovou hantýrku, řekneme, že „stará dobrá jedenáctka“ kolem kmotrů ODS a někdejšího pověřeného šéfa této partaje je zpět a znovu se snaží rozdávat žluté a červené karty.

Velká hra o vlivného Zimolu. Starým kmotrům na jihu prý došly peníze. Na pozadí Babiš, Faltýnek a jméno z ODS, které kdysi znamenalo moc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

Jen za poslední týden oznámil konec ve Sněmovně dlouholetý poslanec Jeroným Tejc, kandidovat znovu do dolní komory Parlamentu už nehodlá ani bývalá nejvyšší státní zástupkyně a posléze ministryně spravedlnosti Marie Benešová. A nedobrovolně možná bude muset skončit kvůli kauze s odměnami pro ředitele jihočeských nemocnic i jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z mála úspěšných politiků ČSSD v loňských krajských volbách. Byť každý z nich pochází z jiného kraje a má úplně jiný politický životopis, všichni tři poslední měsíce kritizovali stranické špičky. Píše o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Tento článek berme jako vyústění několik měsíců trvajících sporů. Pro jejich pochopení se musíme vrátit do období posledních krajských voleb, v nichž socialista Zimola vyhrál a získal hned patnáct mandátů. Druhé ANO o tři méně. Již tehdy měla naše redakce řadu přímých svědectví, že dění na kraji by mělo být v režii dříve vlivného kmotra ODS Pavla Dlouhého. Připomeňme, že v dubnu 2012 upozornil Janek Kroupa v MF Dnes na podivné toky na soukromých účtech Dlouhého manželky. Janě Dlouhé, ženě v domácnosti, přibylo v letech 2007-2011 na účet 45 miliónů korun, zejména od Rybářství Třeboň, které získalo několik státních dotací a v jehož představenstvu její manžel působil.

Časopis Respekt pro změnu v roce 2013 informoval, že tamní politik, bývalý ministr průmyslu a obchodu Nečasovy vlády Martin Kuba „měl léta pověst loutky místního kmotra Pavla Dlouhého“. Tolik návrat do minulosti. Ta je však pro současnost velice důležitá. Právě v režii Dlouhého a Kuby, kdysi vlivných politických bossů, prý měla vítězná ČSSD skončit v opozici: vládnout mělo především ANO a ODS. Místní lidé vesměs shodně považují jihočeské ANO za dvojku ODS. Připomeňme, že tamní ANO vede poslankyně Radka Maxová. Také marně vzpomínáte, o koho jde? Stačí si pustit snímek (59. minuta) Matrix AB, kdy na sněmu hnutí za Andrejem Babišem přichází jeden z jihočeských politiků a debatuje na téma paušální daně. Citujme jeho slova: „A já to nemůžu řešit s Maxovou, protože s prominutím, to je debil, ta ženská… Vona v životě nic nedokázala a bouchá do stolu jako malá holka.“ Pomyslný bubínek podle všech zainteresovaných drží v rukách právě exministr Kuba, potažmo někdejší vlivný kmotr Dlouhý.

Tolik protagonisté současného příběhu.

Dejme nyní slovo pozorovateli místního dění a jednomu z účastníků všech vyjednávání. Jeho identitu nebudeme odhalovat, ale můžeme říci, že nejde o člena ČSSD. O to je jeho pohled zajímavější. „Za prvé – ODS ucítila příležitost návratu na politickou scénu. Za druhé, za poslední roky management Jihočeských nemocnic zrušil nevýhodné smlouvy v řádech desítek milionů korun ještě z dob ODS. K tomuto ale potřebovala ODS partnera. Ještě před krajskými volbami si partnery našli ve vedení jihočeského ANO. Volby se jim vyhrát nepodařilo. Povolební vyjednávání nezvládli, protože spojení ODS a ANO proti vítězi ČSSD kritizoval přímo Andrej Babiš. Nastala proto třetí fáze, mediální útoky, anonymy, odposlechy, jejichž cílem je najít záminku pro shození koalice a převzetí Jihočeských nemocnic. Mimochodem – tolik kritizované nastavení odměn ředitele nemocnic pochází ještě z doby hejtmana Jana Zahradníka a stejně nastavené odměny má i nově dosazený člen vedení nemocnic za ANO, bývalý asistent paní Maxové, pan Novák. Paní Maxová a Kozlová (1. náměstkyně hejtmana, pozn. red.) si asi opravdu neuvědomují, jaké kmotry v osobě Martina Kuby tahají z politických hrobů,“ uvedl náš zdroj. I v tomto případě je nutné připomenout dění. 

ParlamentníListy.cz byly před časem upozorněny na jednání Zastupitelstva Jihočeského kraje, kde došlo i na téma vysokých odměn předsedy představenstva krajské společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhy, jehož jméno je v poslední době spojováno s tamním sociálnědemokratickým hejtmanem. Ten si nechal od Bláhy postavit rekreační dům, ačkoli je vše úředně psané právě pod jménem předsedy představenstva Jihočeské nemocnice. Doposud se vědělo pouze o "milionech" pro Bláhu. Náš zdroj odhalil, že podobné sumy, které dříve vymyslela a dělila ODS, berou i zástupci ANO.  Zimola sám se ke kauze vyjádřil opakovaně slovy, že jde o komplot a snahu o jeho svržení.

Až doposud měl hejtman pozici jasnou. Stála za ním výrazná část ČSSD, dařilo se mu v průzkumech popularity a opřít se mohl také o Andreje Babiše. Ten si Zimolu chválí. Podle kuloárních zjištění a Babišových slov „na věci nesere a drží slovo“. O to větší překvapení nastalo ve čtvrtek, kdy šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek obcházel celou řadu kolegů napříč politickým spektrem (z důvodu ochrany našich zdrojů je nebudeme jmenovat) a přesvědčoval je, že Zimola skončil a musí být odvolán. Dodejme férově, že Faltýnek má na podobné kroky právo a všem dotyčným to řekl z očí do očí. Na naše dotazy už ale nereagoval. „Využití Faltýnka v kauze je pouze kouřová clona,“ sdělil nám jeden z přímých účastníků jednání.

ODS ztratila vliv, on prý také. Pavel Dlouhý

K těm na jihu Čech dochází poslední dobou často. O jednom takovém jsme se dozvěděli. Měl tam být za ODS Martin Kuba, za ANO Radka Maxová a rovněž lidovec Bartošek. První dva ParlamentnímListům.cz potvrdili, že se (zřejmě ne příliš formálního) jednání zúčastnili, lidovec Bartošek nejprve mlčel a odkazoval na svého asistenta, později nám poradil sledovat tiskovou konferenci. Tuhle „božskou“ radu jsme si k srdci nevzali. Co přesně se tedy na jednání probíralo, tak nevíme. Dodejme, že za hnutí ANO o něm nevěděla ani většina členů. „Nic nám neřekla, Bartoška vůbec neznám, s Kubou jsem se nebavil, o Dlouhém vím, ale to je historie, pravěk,“ řekl natvrdo jeden z babišovců na kraji.

Na jedné straně tak stojí tvrzení, že (kmotrům) ODS v uvozovkách došly peníze a chtějí tudíž znovu k moci. Zajímají je podle všeho především stavby a zdravotnictví. Všechny naše zdroje shodně uvedly jméno exministra Kuby a Pavla Dlouhého. Na straně druhé je tu jasný příklad, že blízký spolupracovník hejtmana vydělával miliony prakticky z veřejných prostředků. Avšak stejně kasírovali i lidé z jiných stran a hnutí.

Že ale ODS díky Zimolovi vypadla ze hry, je víc než jasné při pohledu na někdejší uspořádání. První krajské volby v roce 2000 vyhrála ODS a krajským hejtmanem se stal Jan Zahradník. V krajských volbách v roce 2004 ODS taktéž drtivě zvítězila (získala 44,19 procenta hlasů), hejtmanem zůstal Jan Zahradník. V krajských volbách v roce 2008 zvítězila ČSSD, ve vedení kraje se vytvořila velká koalice ČSSD a ODS a hejtmanem se stal Jiří Zimola. Po krajských volbách v roce 2012 vytvořila vítězná ČSSD koalici s KSČM a hejtmanem byl znovu zvolen Jiří Zimola, v jedenáctičlenné radě obsadili zástupci ČSSD osm míst a zbylá tři připadla komunistům. Aktuálně se na vedení kraje podílí ČSSD, ANO a Jihočeši 2012.

Redaktory tohoto materiálu můžete kontaktovat na adrese: t.novy(zavinac)ParlamentniListy.cz a B.Richterova(zavinac)ParlamentniListy.cz

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …