Velký rozruch v ukrajinské televizi. Britský novinář začal líčit, co viděl, a ve studiu vypukla panika

17.06.2014 10:15

Ukrajinská veřejnoprávní televize ve svém diskuzním pořadu dala prostor britskému válečnému reportérovi, a výsledek jeho vystoupení měl efekt explodující bomby. Ostřílený válečný zpravodaj totiž ignoroval režii kyjevské televize a Ukrajincům sděloval informace, zcela se vymykající z trendu dosavadního zpravodajství. Vyvolal tím zděšení a hysterické výstupy dalších účastníků debaty.

Velký rozruch v ukrajinské televizi. Britský novinář začal líčit, co viděl, a ve studiu vypukla panika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Diskuze na veřejnoprávní stanici První kanál si povšiml český poslanec Stanislav Huml, který ji umístil na svůj Facebook, kde ji objevil server První zprávy. Moderátor na úvod debaty představil dopisovatele týdeníku Sunday Times Marka Franchettiho jako svého přítele, kterého zná ze společné práce v Iráku a jeho úsudku absolutně věří.

Pak už dostal slovo sám Franchetti, který byl moderátorem tázán na řádění ruského praporu „Vostok“ na východě Ukrajiny. Podle kyjevské propagandy se jedná o příslušníky ruských speciálních sil, vyslaných na Ukrajinu s cílem rozvracet zemi.

Video s pořadem v originále možno zhlédnout ZDE.

Britský dopisovatel však spustil: „Kluci, se kterými jsem mluvil, jsou většinou Ukrajinci, buď z Donbasu nebo z blízkosti Donbasu. Je tam jen malé procento z ruských dobrovolníků. A mluvil jsem s nimi taky. V podstatě se jedná o lidi, kteří nemají žádnou vojenskou zkušenost. V podstatě jsou to normální běžní občané, kteří vzali zbraně do rukou, jsou si naprosto jistí, že chrání své domovy, jak oni říkají, od fašismu.“

Na tvářích ve studiu byl patrný zmatek. A Brit pokračoval: „Všichni říkají, že po událostech v Oděse, poté, co bombardovali Slavjansk, mají pocit, že nemohou najít společnou řeč s vládou v Kyjevě.“ Pak natvrdo dodal, že řeči o teroristech jsou nepravdivé, že bojovníci na východě Ukrajiny jsou civilisté bez vojenských zkušeností.

Vystoupení britského novináře pak přerušil ukrajinský expert ve studiu, který jeho výklad okomentoval: „Jsem si jistý, že říká to, co opravdu viděl. Ale myslím, že to je perfektně provedená speciální operace ruských bezpečnostních služeb s cílem vytvořit dojem u západního novináře, aby jej dále šířil do Evropy.“  

Britský novinář se ohradil, že říká pouze to, co viděl, a nemíní tato fakta nijak interpretovat. Ještě jednou zopakoval, že žádné příslušníky ruských speciálních jednotek z Čečenska, o kterých se tolik mluví, neviděl. V tu chvíli do debaty ve studiu vstoupil další expert, ukrývající svou tvář pod černou kuklou, který na válečného reportéra vyjel: „Měl byste se stydět za to, že lžete celé naší Ukrajině.“ Pak dodal, že všichni, kdo válčí proti Kyjevu, jsou alkoholici a drogově závislí, se kterými není o čem mluvit.    

Britský novinář Mark Franchetti přitom rozhodně není fanouškem Moskvy. O Rusku napsal několik sžíravých článků a v této krizi o Rusku prohlašuje, že si bude hrát své geopolitické hry a bojovníky z východu Ukrajiny, kteří se k němu upínají, klidně hodí přes palubu. Mimo jiné vypovídal i o tom, jak drsně se ruské orgány chovaly k Ukrajincům, kteří před bombardováním letadly kyjevské vlády uprchli za hranice do Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…