Zeman navrhl kandidáta na ústavního soudce. Do dvou měsíců rozhodne Senát

07.10.2014 17:25

Prezident Miloš Zeman dnes navrhl místopředsedu České advokátní komory Davida Uhlíře do funkce soudce Ústavního soudu. Informoval o tom tiskový odbor Hradu. Zda se Uhlíř, který je mimo jiné zakládajícím partnerem advokátní kanceláře Uhlíř, Homola a společníci, stane ústavním soudcem, rozhodne do dvou měsíců Senát.

Zeman navrhl kandidáta na ústavního soudce. Do dvou měsíců rozhodne Senát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

„Mám z toho velikou radost. Je to nejkrásnější práce, kterou právník může dělat,“ řekl dnes v reakci Uhlíř. „Moje doména je občanské právo, mám 35 let zkušeností s pohledem na právo zezdola, z pohledu uživatelů, spotřebitelů práva, tak doufám, že to je skutečnost, která může přijít vhod,“ poznamenal také.

Uhlíř má nahradit Ivanu Janů, která skončila v září

Uhlíř by měl nahradit Ivanu Janů, která u Ústavního soudu působila už od roku 1993 a v polovině září jí vypršelo druhé funkční období. Soud má od té doby jen 14 soudců místo 15, což v praxi znamená větší příděl spisů pro stávající soudce.

Zeman chodí své nominanty na funkci ústavních soudců osobně obhajovat do Senátu. Zda tomu tak bude i v Uhlířově případě, zatím není jasné. „O případné návštěvě budeme informovat,“ sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Uhlíř by se rád ještě před jednáním horní komory s prezidentem setkal.

Uhlíř se zaměřuje na občanské a obchodní právo

Uhlíř působí v advokacii od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. Zaměřuje se především na občanské a obchodní právo. V minulosti pracoval také jako tajemník pražského magistrátu.

V profesní organizaci advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích, například v Union International des Avocats.

Je také insolvenčním správcem se zvláštním povolením pro insolvenční řízení finančních institucí a velkých společností a likvidátorem obchodních společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…