Změna v ČSSD? Sobotkovci v rozkladu, možná vše bude úplně jinak

21.11.2017 7:21

ČSSD se snaží po prohraných sněmovních volbách vstát z mrtvých. V únoru si pak zvolí nové vedení. Mezi adepty na předsedou jsou lidé z řad kritiků současného vedení, k moci by se tak mohli vrátit i pučisté z Lán. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Změna v ČSSD? Sobotkovci v rozkladu, možná vše bude úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

O post předsedy sociální demokracie velká rvačka není. O zájmu prozatím promluvili jen hejtman Vysočiny Jiří Běhounek a bývalý primátor Brna Roman Onderka. Jejich úspěch by pak mohl přivést do politiky zpět Michala Haška, Jeronýma Tejce i Jiřího Zimolu. A to by mohlo pro změnu zaktivizovat druhý mocenský tábor strany, jenž naopak nejvyšší patra strany opanoval po lánské schůzce. MF Dnes však uvádí, že tábor se rozdrobil a například Jan Hamáček by dokonce mohl podpořit právě Běhounka. A to výměnou za to, že bude prvním místopředsedou strany. To potvrzuje jeden z členů vedení strany, sám Hamáček to odmítá. 

Běhounek se pak tím, že by chtěl návrat pučistů, netají. Aktuálně však Běhounek není členem ČSSD, což je v rozporu se stranickými stanovami, které určují, že vedení může být jen ten, kdo je straníkem alespoň čtyři roky. Únorový sjezd by tak musel odhlasovat změnu stanov, přerušit jej a svolat sjezd nový, kde by se teprve zvolil předseda. 

Na Sobotkově straně, mezi jeho věrnými, pak podle MF Dnes stále zůstává Michal Šmarda. Lídrem ČSSD by mohli být i Jan Birke, Kateřina Valachová či Milan Chovanec. Valachová pak své ambice usednout do křesla ve vedení strany potvrdila včera Právu. Hovořila však pouze o místopředsednickém křeslu. I tak by se ale i kvůli ní musely měnit stanovy, neboť je členkou teprve dva roky. 

Babišův deník se pak ve svém textu vrací i k ustavující schůzi, kdy se ve straně projmítly vnitřní nesváry, kdy část podporovala návrh komunistů ANO a část byla proti. Šlo o obsazení imunitního a mandátového výboru. „Roli v tom mohlo hrát i to, že ANO podle informací MF DNES sociálním demokratům nabídlo víc, než strana čekala: pozici místopředsedy Sněmovny pro Jana Hamáčka a šéfa zahraničního výboru pro Lubomíra Zaorálka,“ píše deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…