Jan Ziegler: Film Milada je skvělý, přesvědčivě dokazuje zrůdnost komunistů

28.11.2017 12:13

Toto dílo i přes některé nepříznivé kritiky považuji za výborné včetně výkonu izraelské herečky Ayelet Zurer v hlavní roli. Osud statečné Milady Horákové je obžalobou zločinů rudé soldatesky.

Jan Ziegler: Film Milada je skvělý, přesvědčivě dokazuje zrůdnost komunistů
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Milada Horáková byla obětí jak nacismu, tak komunistického režimu. A srovnání dokazuje, že ten rudý uměl být horší než ten černý. Film Milada to přesvědčivě dokazuje. Nikdo rozumný nebude zpochybňovat zvěrstva hitlerovců. Ti také tuto statečnou ženu věznili, krutě mučili a chtěli ji odsoudit k trestu smrti. Ve filmu je i scéna, jak ji esesák mlátí. Ano, nacisté byli tvrdí, jenomže jim šlo o skutečnou pravdu a tak i u tehdejšího německého soudu se mohla Milada Horáková bránit podle svého uvážení, jako právnička v tom byla skvělá, a nakonec rozsudek zněl - osm let v ženské věznici.

V roce 1949 pak byla zatčena komunistickou státní bezpečností a o rok později ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti a popravena. Rozdíl byl však v tom, že tentokrát byla pouhou hráčkou v tragikomedii nazvané soudní proces, kdy ji vyšetřovatelé pod vedením sovětských poradců donutili brutálním týráním naučit se a odříkat jimi vypracované přiznání podle jejich scénáře. Ona tomu dlouho vzdoroval, ale nakonec po nelidském mučení podlehla. Tohle je ve filmu precizně doložené. Jak řekl jeden můj známý, nacistické gestapo chtělo znát svoji pravdu, kdežto komunistické StB, KGB apod. svoji pravdu, tedy tu vymyšlenou. Já ještě dodám, že i mistr Jan Hus v 15. století měl v Kostnici proti ní spravedlivý proces, mohl se svobodně hájit a nebyl ani mučen.

Námitky, že film není historicky zcela přesný, beru, ale tohle není odborný historický dokument nýbrž umělecké dílo, a to má na určitou nadsázku právo. Koneckonců i Alois Jirásek odrážel výtky svých oponentů k dějinným nepřesnostem ve svých spisech slovy. „Mé knihy jsou pouhé romány.“ V každém případě návštěvu filmu Milada v kinech vřele doporučuji.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…