Neparlamentní levice zdržela a znepříjemnila sjezd evropských nacionalistů

16.12.2017 21:10

Necelých tři sta lidí se v sobotu odpoledne sešlo k blokádě konference evropské ultrapravice.

Neparlamentní levice zdržela a znepříjemnila sjezd evropských nacionalistů
Foto: Petr Vrabec
Popisek: Nacionalističtí europoslanci z Francie zablokovaní demonstrujícími při blokádě konference evropské ultrapravice

Za společného zpěvu, bubnování a reprodukované hudby se zformovaly tři skupiny blokující příjezd k hotelu. Blokády probíhaly klidně a bez zbytečné agresivity, ale také relativně úspěšně. Začátek sjezdu se podařilo o několik desítek minut posunout, hlavní mluvčí se museli do hotelu dostávat zadem a po polní cestě. Několik nacionalistických europoslanců muselo kvůli blokádě vystoupit z aut a projít kolem skandujících demonstrujících pěšky.

„Považovali jsme za nutné blokádou ukázat, že hlasy xenofobů, nacionalistů a notorických lhářů v diskusi o budoucnosti Evropy nemají co dělat. Současná společnost je stále nerovnější a hrozí jí ekologická katastrofa. To však ultrapravice nedokáže vyřešit a předkládá pouze falešná řešení, které se nakonec obrátí i proti jejím podporovatelům,“ vysvětluje cíl akce mluvčí koalice levicových skupin Jonáš Kreisinger.

Organizátoři a organizátorky hodnotí akci jako úspěšnou. „Navzdory posunu společnosti k autoritářské pravici je tu stále dost lidí, kteří chápou, že je třeba stát za hodnotami jako rovnost, solidarita a  společenská aktivita zdola,“ dodává Kreisinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …