Průzkum: V Česku roste podíl firem, které platí vysoké daně

21.11.2017 10:50

Od roku 2012 klesá počet společností, které v Česku do státní kasy neodvádějí žádnou daň z příjmů, nicméně v celkovém součtu tato skupina podnikatelů tvoří nejpočetnější skupinu. Naopak roste podíl firem, které na dani z příjmů ročně státu odvedou víc než milion korun. Ukázala to nejnovější analýza poradenské společnosti Bisnode, která v ČR disponuje nejširší databází finančních výkazů.

Průzkum: V Česku roste podíl firem, které platí vysoké daně
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Finanční úřad, ilustrační foto

Do analýzy Bisnode vstoupily všechny společnosti, které v letech 2012 až 2016 zveřejnily své finanční výkazy. V období 2012 až 2015 se jedná zhruba o vzorek 160 000 subjektů, za rok 2016 o necelých 58 000.

„V České republice od roku 2012 klesá podíl společností, které neplatí daň z příjmu. Za posledních pět let jejich podíl klesl o osm procentních bodů na 52 procent, z doposud dostupných dat, za rok 2016. Nicméně firmy, které jsou ve ztrátě, a tedy neodvádějí do státní kasy žádnou daň z příjmu, tvoří nadpoloviční většinu z analyzovaného vzorku subjektů, v roce 2012 jich bylo dokonce 60 procent,“ zhodnotila průzkum analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Současně roste počet subjektů, které daně odvádí. Daň z příjmu do sta tisíc korun odvádí každá čtvrtá firma ze sledovaného vzorku. Sto tisíc až jeden milion korun platí necelých 15 procent společností a milion až deset milionů na dani z příjmu do státního rozpočtu odvede přes šest procent společností,“ dodala Petra Štěpánová s tím, že se tuzemské ekonomice, a tím pádem i podnikatelům, daří.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…