Vysloužil (VV): Stát může vydělat, lidé ušetřit - je ČTÚ ale proti?

06.02.2012 8:50

Český telekomunikační úřad se rozhodl, že zřejmě nebude pracovat pro český stát a jeho občany, nýbrž pro stávající mobilní operátory.

Vysloužil (VV): Stát může vydělat, lidé ušetřit - je ČTÚ ale proti?
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Jinak si nedovedu vysvětlit způsob přípravy výběrového řízení na prodej práv k využití rádiových kmitočtů. Ze stávající verze „Základních principů výběrového řízení“, kde by ČTÚ mělo definovat detailní podmínky a průběh všemi brzy očekáváné aukce, se toho zatím bohužel moc nedočteme. Co se z podmínek však dá rozeznat, je nepříliš velká snaha rozhýbat zatuchlé vody českého trhu mobilních služeb. Současná verze principů aukce totiž vstup novému plnohodnotnému operátorovi příliš neusnadňuje. Začít budovat čtvrtého operátora na zcela novém trhu není jednoduchá a rozhodně už vůbec ne levná záležitost. Pro rozhodování možných nových hráčů, zajímajících se o vstup na český trh a zvažujících, zda se nadcházející aukce účastnit, je proto velmi důležité, jak velký zájem o jejich vstup český stát v průběhu příprav této velké události naznačí. A stávající verze podmínek připravované aukce jim to rozhodně neulehčuje. ČTÚ se například doposud nebylo schopno vyjádřit, zda bude součástí aukce možnost na českém trhu otevřít novým hráčům vstup formou adekvátní velkoobchodní nabídky a tzv. národního roamingu, což by jim umožnilo začít nabízet své služby ještě před tím, než si stihnou postavit vlastní telekomunikační síť (pokud tedy vůbec ještě chceme, aby se v Česku stavěly další základnové stanice). S ohledem na rychle se blížící termín předložení platné verze podmínek aukce to naznačuje, že o tomto ani úředníci ČTÚ neuvažují. V praxi to pak znamená, že v aukci si nejdůležitější nabídnuté kmitočty s velkou pravděpodobností opět rozeberou tři stávající operátoři. Výsledkem bude, že v Česku zůstane drahá cena volání pro uživatele mobilních telefonů a datové služby za taktéž přemrštěné sumy. Špatně nastavené parametry aukce mohou zmrazit současný stav mobilních služeb na dalších několik desítek let.

Přitom způsoby, jak nastavit parametry aukce tak, aby byla zajištěna tvrdá soutěž mezi uchazeči o kmitočty, jsou známé a funkční. Pokud bychom se inspirovali například Velkou Británií tak zjistíme, že správně připravená aukce by mohla přinést až trojnásobek očekávaného příjmu z prodeje kmitočtů, (v Česku by se tak dalo mluvit o částce až kolem 18 miliard korun!), a zároveň výrazně pomoci hospodářské soutěži.

Správně nastavená nadcházející telekomunikační aukce by mohla být významným přínosem pro státní rozpočet a navíc by zároveň přinesla lepší služby pro české občany. Český telekomunikační úřad byl státem zřízen přesně z tohoto důvodu, vypadá to ale, že raději udržuje atmosféru v byznysu tak, aby se hodila stávajícím hráčům. Kmitočty jsou státní majetek stejně jako lesy. Bohužel se k nim také podobně jako v Lesích ČR přistupuje. Namísto zisku se musí ještě pomalu dotovat.

Prodej kmitočtů je historickou událostí, která může změnit životy milionů lidí. Na trh má přinést vysokorychlostní LTE internet, který by mohl nabídnout rychlosti dosahující 100 Mb/s. S prodejem kmitočtů by mohl vstoupit minimálně další nový mobilní operátor, což v případě Francie v posledních  měsících znamenalo cenovou revoluci v mobilním volání. Paušální cena 500 Kč za neomezené volání a SMS do všech sítí by byla rozhodně pro českého zákazníka lákavou konkurenční nabídkou. Bohužel ČTÚ doposud „reguluje“ český trh tak, že dle metodiky OECD je u nás volání pětkrát dražší než v Dánsku a v porovnání se zbytkem světa patříme k zemím s nejdražším voláním vůbec. Je čas tento systém změnit. A to hned!

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.