Petra Paroubková: Muž se v roce 2010 zachoval jako chlap. Teď tam jsou jen zbabělci a prospěcháři

17.11.2013 17:31

NA HRANĚ S XAVEREM Perspektivu ČSSD vidí velice černě a charismatický vůdce prý není zdaleka to jediné, co této straně dlouhodobě schází. Nejen o krizi v sociální demokracii, ale i o propuštění Davida Ratha a okolnostech jeho kauzy si s ParlamentnímiListy.cz povídala Petra Paroubková.

Petra Paroubková: Muž se v roce 2010 zachoval jako chlap. Teď tam jsou jen zbabělci a prospěcháři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Jak vnímáte okamžik, kdy byl propuštěn David Rath?
Bylo to pro mě velké překvapení, protože po mnoha jeho stížnostech a žádostech už jsem ani nečekala takový zvrat. Bylo to pro mě překvapení a zároveň i radost.

Zdá se, že David Rath je teď mediální hvězdou, co to znamená pro jeho proces?
Média ho vyhledávala už předtím. Mnoho novinářů teď zároveň asi pochopilo, že osmnáct měsíců ve vazbě, když není dokončený proces, je přece jen příliš dlouhá doba. Nemluvím teď o vině či nevině, ale o tom, že má právo na spravedlivý proces a právo na to, aby se hájil.

Jak to, že zrovna vy a váš manžel se snažíte Davidu Rathovi tolik pomoci, co za tím je?
Začalo to čistě lidsky. Politicky se ještě před jeho zatčením David Rath s manželem příliš neshodoval a několikrát proti němu i vystoupil. To ale neznamená, že se vám proto člověk odcizí lidsky nebo že ho hodíte přes palubu, jako to udělali jeho straničtí kolegové. Meritum věci je, že naše justice nefunguje tak, jak by měla. David Rath byl zároveň můj osobní lékař a kdykoliv jsem mu zavolala, vždy mi pomohl. Měla jsem potřebu nějak to jemu i jeho rodině vrátit. Řekla jsem si, že když mu vydám jako vydavatel knihu, můžu mu pomoci jak s propagací jeho kauzy z jeho vlastního pohledu, tak i finančně.

Je to dobrý byznys vydávat knihu Davida Ratha?
Nemohu říci, že bychom na tom nějak zbohatli, zároveň jsme ale ani neprodělali. Nebrala jsem to jako byznys, ale jako pomoc.

Co říkáte na vývoj v ČSSD počínaje volbami a co se dělo po nich?
S úsměvem. Vše, co jsem tady viděla, je popsané v mé knize V botičkách od Diora. Nebylo to pro mě tedy vůbec překvapivé a nedotýkalo se mě to ani nijak emocionálně.

Kdo je podle vás padouch a kdo hrdina?
Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Jediná možnost je podle mě ta, že vedení ČSSD dá k dispozici své mandáty, protože za výsledky ve volbách nenese zodpovědnost jen předseda. Můj muž se před třemi lety v podobné situaci zachoval jako chlap, ostatní se zachovali jako zbabělci a prospěcháři, kteří se už těšili na křesla. Současný vývoj ČSSD hlasy jen ubere. Její perspektivu vidím velice špatně.

Je charismatický vůdce tím, co ČSSD chybí nejvíc?
ČSSD chybí tři věci. Charismatický vůdce, jednota a výrazný program, protože posun oproti posledním volbám je velmi malý, ne-li nulový.

Co soudíte o osobnosti Bohuslava Sobotky?
Žádnou stranu ani zemi podle mě nemohou vést lidé, kteří nikdy nepracovali a dělali jenom politickou kariéru. To platí o všech bez výjimky. Odstraněním zrádců vyhrál jen jednu bitvu, ale nevyhrál válku. Jeho radost z toho je krátkozraká a je chybou. Rozkol totiž není jen ve vedení ČSSD, ale prochází napříč celou stranou. Měl podle mě ukázat jistou velkorysost, kterou má mít každý státník.

Umíte si představit, že Bohuslav Sobotka bude premiérem?
Po těchto volbách už si umím představit úplně cokoliv. Je to momentálně logické vyústění situace. Osobně proti němu nic nemám, ale je tam spousta aspektů, proč je nyní ČSSD tam, kde je.  A opakuji, vinu za volby nenese sám předseda, ale celé vedení.

Co říkáte na fatální úspěch Andreje Babiše?
Když v roce 2010 uspěly Věci veřejné, říkala jsem si, že lidé udělali chybu. Když si dnes voliči zvolili ty, kteří hlásají, že stát se má řídit jako firma, říkám si, že zkušenost s VV už mají a podle toho se taky budou nyní mít. Občané každého státu se mají podle toho, koho si zvolili – budou se mít tak, jak si zaslouží.

Jak se bude jmenovat nová kniha Davida Ratha?
Kniha už vyšla, byť jsme ji nemohli ani pokřtít. Jmenuje se na přání autora Absurdní proces a jde o doplnění jeho první knihy Přisedněte si

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…