Praha vítá krajský projekt na téma bezpečnost dětí na internetu

19.05.2017 9:16

Přispět k bezpečnosti dětí a mládeže při jejich komunikaci na internetu si klade za cíl již čtvrtý ročník projektu Kraje pro bezpečný internet. Do projektu je v současné době zapojeno všech čtrnáct krajů ČR včetně hlavního města. V jeho rámci také proběhne vědomostní soutěž o ceny.

Praha vítá krajský projekt na téma bezpečnost dětí na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Pro žáky a studenty je připraveno devět e-learningových lekcí, na které navazuje soutěžní znalostní kvíz. Po správném zodpovězení dvaceti otázek z oblasti bezpečného chování na internetu jsou soutěžící zařazeni do losování o hodnotné ceny. Žáci a studenti si také mohou po absolvování soutěžního kvízu zasoutěžit v Kvízu PLUS, který je určen pro opravdové znalce problematiky elektronické bezpečnosti a opět zde mohou získat hodnotné ceny od partnerů projektu sdružení CZ.NIC, společností Microsoft a GORDIC.

„Bezpečnost na internetu se dětí a dospívajících týká zcela zásadním způsobem. Řada z nich totiž využívá informační technologie mnohem intenzivněji a častěji, než jejich rodiče či někteří dospělí. S ohledem na nízký věk, ale postrádají větší povědomí a přehled o možných sociálních rizicích. Ne vždy jsou o nich dostatečně či dopředu zpraveni tak, aby internet mohli využívat podle svých představ a nedopouštěli se na něm takříkajíc průšvihů, které už by nemohli vrátit zpět. Myslím proto, že ze své pozice radního pro bezpečnost a prevenci kriminality, mohu  takový projekt jen uvítat,“ přivítal soutěž Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Hlavním cílem projektu Kraje pro bezpečný internet je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Kromě e-learningových kurzů pro žáky a studenty, nabízí také lekce pro učitele, rodiče a veřejnost, sociální pracovníky i policisty. V loňském roce byly představeny videospoty pro seniory. V letošním roce budou navíc organizovány prezenční semináře a připraveny videospoty i pro děti do nízkoprahových zařízení.

Každý měsíc také probíhá losování mezi účastníky soutěžního kvízu a Kvízu PLUS, kde opět mohou soutěžící vyhrát mobilní telefony. Lekce a soutěžní kvíz jsou dostupné na webu www.KPBI.cz. Soutěžní kvíz poběží do konce října 2017. Poté bude následovat losování vítězů a krajská finále soutěžního kvízu PLUS.

V loňském roce se do soutěžního kvízu zapojilo téměř 30 000 žáků a studentů. Z výsledků testování vyplynulo, že největší obtíže při bezpečném chování na internetu dělají žákům a studentům otázky související se sdílením osobních údajů a fotografií.

„Děti by měly zpozornět pokaždé, když je někdo v on-line prostředí žádá, aby uvedly svoje jméno, adresu či datum narození. Pro více než třicet procent uživatelů internetu ve věku 8 až 12 let je obtížné rozeznat, jaká míra zveřejnění citlivých údajů je ještě bezpečná,“ apeluje Lucie Časarová, vedoucí projektu Kraje pro bezpečný internet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…