Bělobrádek: Je tady hlasovací mašina ANO, komunisté a SPD. A to je potřeba si říct, protože to je fakt

28.11.2017 21:12

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 11. 2017

Bělobrádek: Je tady hlasovací mašina ANO, komunisté a SPD. A to je potřeba si říct, protože to je fakt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já moc nerozumím tomu, jak je umožněno prosazovat váš program SPD tím, že prohlasujete návrh, který dává o jednoho člena více v komisích. Já bych pochopil, kdybyste udělali nějakou koalici, řekli si, máme nějaký program, a pro to hlasovali. Nebo tomu mám rozumět tak, a já tomu tak rozumím, že to, že hlasujete pro návrhy, které jsou pro ANO výhodné, už je koalice, která má umožňovat prosazovat váš program, to znamená, že buď budete podporovat menšinovou vládu, nebo budete ve většinové. Já v tom žádnou jinou logiku nevidím. Já bych pochopil, kdybyste řekli ano, podpoříme menšinovou vládu, protože tam budeme mít nějaké programové body, které nám umožní náš program prosazovat. Tomu rozumím. Ale jak budete prosazovat svůj program tím, že bude mít hnutí ANO o jednoho člena v komisi více, tomu opravdu nerozumím.

My respektujeme, jak rozdali karty voliči. My to chápeme, je to zcela v pořádku, stejně tak, že jsme byli přehlasováni. Je demokracie, to je v pořádku. Ale my jsme tady řekli pouze fakta. Je tady hlasovací mašina, která je daná ANO, komunisty a SPD. A to je potřeba si říct, protože to je fakt. Já to nijak nehodnotím, je to demokracie, ale jenom říkáme to, co je pravda. Vaši hlasovací partneři od začátku ustanovení této Sněmovny je SPD a komunisté. Takže to je věc, která je zásadní. Pokud tedy respektujete poměrné zastoupení, pak vůbec nerozumím tomu a žádnému z vašich argumentů jsme opravdu neporozuměl, proč jste nehlasovali v předcházejícím týdnu pro Petra Fialu jako zástupce ODS do vedení Sněmovny. Mohli jsme si odpustit dvoje hlasování, už jsme dávno mohli makat, kdybyste skutečně respektovali poměrné zastoupení. To jste neudělali. Já jsem rád, že jste si to nakonec rozmysleli a že jste dali možnost, aby i zástupce skutečné opozice měl svého zástupce ve vedení Sněmovny.

Pokud pan Okamura řekne, že tady není hlasovací koalice, tak jsme asi všichni nějak jinak interpretovali to, že v zásadě ve všech hlasováních tady hlasovali tři strany pro všechny návrhy. Tak opravdu není, nebo je? Já bych jen připomenul, že jsme seděli na jednání s SPD, ale nebylo to jednání, které tady bylo svoláno v zásadě k jiným otázkám, než si myslíme, že bychom o nich měli jednat jako všichni. Pak to dává smysl, abychom tam seděli. Ale na nějakých partikulárních, částečných zásadních jednání ne.

Pokud SPD říkalo, že nechce obstruovat, nevím, co jiného byly první dvě volby místopředsedy Sněmovny za ODS než obstrukce. Kdybyste ctili poměrné zastoupení, a to chci říct, že ten rozdíl je v předcházejících letech, že současná vládní koalice neřekla, že bude ctít toto zastoupení. My jsme to neřekli. A udělali jsme to podle toho, že tady byla vláda, nějaká koalice, a pak se to doplnilo. My jsme to neříkali, my jsme to nesplňovali, ale když to někdo splní, a to jste byli vy, tak to máte dodržovat. A vy to nedodržujete. V tomhle si protiřečíte jako v mnoha jiných věcech. Jenom zopakuji, že v minulých volebních obdobích, a obzvláště v minulém, tady byly pronášeny lži, prostřednictvím pana předsedajícího, od pana Okamury. Je na něj podáno trestní oznámení, protože tady za tím pultíkem vědomě lhal. To jenom na připomenutí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…