Bezecný (KDU-ČSL): Výstraha, kterou jsme potřebovali

22.11.2017 21:10

Slova o potřebnosti okupace Československa zaznívají ve chvíli, kdy někteří politici zpochybňují význam našeho členství v EU. Pěkná výstraha co by nás mohlo čekat mimo Unii.

Bezecný (KDU-ČSL): Výstraha, kterou jsme potřebovali
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Zaznívají slova o potřebnosti referenda o členství v Evropské unii. Názory zpochybňující naše partnerství se západními zeměmi.

Svým způsobem jsem rád, že z Ruska právě zaznělo to, co zaznělo. Třeba to některým lidem pootevře oči. Přestože nejde o názor oficiálních představitelů Ruské federace, ale „pouze“ o názor na „nějakém“ armádním webu, asi by bylo velikou nezodpovědností a chybou považovat názor o správnosti okupace Československa v roce 1968 pouze za choromyslný projev okrajového pisálka.

Nikoliv, události na Ukrajině a především okupace Krymu ruskými vojsky, jakožto i nedávné masivní vojenské manévry v sousedství západních hranic Evropské unie, jasně dokazují, jaká je oficiální ruská představa o budoucím uspořádání Evropy, s níž tento názor není vůbec v rozporu. Rusko se nikdy nesmíří s rozpadem svého sovětského impéria a s oslabením své vlastní moci na úkor rozšíření a stabilizace Evropské unie. Sovětský svaz totiž nepředstavuje pouze bolševickou krutovládu doprovázenou vyvražděním a zotročením milionů vlastních obyvatel. Sovětský svaz znamená také největší teritoriální výdobytky v historii Ruska s okupací dalších území v Evropě i Asii až k hranicím Německa včetně naší země. Přijít o takové impérium bez jediného výstřelu je a zůstane pro ruské vedení ještě dlouho katastrofou, která nutně musí zanechat své šrámy na duši. A byť by se mohlo zdát, že běžnému ruskému člověku je nějaké impérium ukradené, jeho duše pošramocená samoděržavím i bolševismem nemá příliš ničeho jiného na výběr, na co by mohla být dneska hrdá. Pocit sounáležitosti s obrovskou zemí ovládající nebo ovlivňující jiné státní útvary snad může vyvolat alespoň zdání velikosti národa, které překryje současnou materiální i duchovní chudobu. A současná vláda si je dobře vědoma, že tento pocit je třeba oživovat. Třeba okupací Krymu, která je ruským člověkem vesměs přijímána jako potřebná a prospěšná. Stejně, jako byla okupace Československa.

Jsem nesmírně rád, že naše země je pevnou součástí Evropské unie. Společenství s mnoha chybami a nedostatky, společenství, jež je třeba kritizovat a napravovat, ale také společenství, jehož hodnota pro český národ a jeho přežití do budoucna je nezpochybnitelná a neoddiskutovatelná. Jsem rád, že jsme součástí západní civilizace, která se dokázala poučit z chyb vedoucích k nástupu fašistických diktatur, a která dnes nabízí společenství práva, svobody a demokracie každému občanovi.

Naše země se nachází ve středu Evropy. Těžko můžeme zůstat nezávislou hranicí mezi světem západu a východu, jak nás o tom přesvědčují někteří politici, jejichž kořeny někdy sahají kamsi daleko na východ. Na výběr máme pouze Evropskou unii nebo Rusko. Co si o nás myslí Rusko, byť je to pohled neoficiální, ukázal právě článek na ruském armádním webu. Záchrana z Ruska už tady byla a věřím, že naposledy. Dvacet let ruské okupace jsem prožil a nemohu říci jinak, než děkuji, ale nikdy více.

Souhlasím s názorem, že po takové facce do tváře měl prezident Zeman okamžitě ukončit svoji návštěvu a vrátit se domů. Jsme malá země, ale na rozdíl od těch, kteří nás urazili, máme mnoho důvodů k tomu, abychom na sebe a na svoji vlast byli hrdi.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.