Flaková (Piráti): Sokolov a jeho občané si zaslouží politiku 21.století

21.11.2017 8:36

Sokolovští Piráti prosazují zajištění audiovizuálních záznamů z jednání zastupitelstva města.

Flaková (Piráti): Sokolov a jeho občané si zaslouží politiku 21.století
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

S podporou občanů chtějí Piráti prosadit zajištění pravidelných audiovizuálních záznamů z jednání zastupitelstva města Sokolova. Dnes 20. 11. 2017 v této věci podala Tereza Flaková, předsedkyně místního sdružení sokolovských Pirátů, na podatelnu města petici s více než 150 podpisy občanů města a podporovatelů.

“Cílem petice je, aby bylo umožněno všem občanům města, primárně těm, kteří se nemohou z časových, pracovních a jiných důvodů osobně jednání zastupitelstva účastnit, shlédnutí online či záznamů z jednání. I Sokolov a jeho občané si zaslouží politiku 21.století,” doplnila předsedkyně Flaková.

Audiovizuální záznamy z jednání zastupitelstva poskytují svým občanům významná města v kraji (Karlovy Vary, Cheb, Ostrov, Mariánské Lázně) i Karlovarský kraj.

Text petice:

My, občané města Sokolov, žádáme, abychom měli možnost zhlédnout zasedání zastupitelstva města Sokolov i v případě, že se tohoto zasedání nemůžeme zúčastnit. Žádáme, aby byl ze všech zasedání zastupitelstva města Sokolov, jakožto zástupců nás občanů, pořizován audiovizuální záznam a tento záznam byla vždy přístupný nám občanům zveřejněním na webových stránkách města tak, jak je to běžné i jiných městech v ČR. Tento záznam by měl být zveřejněn do jednoho pracovního dne od konání zasedání zastupitelstva.

Důvody žádosti:

My, občané města Sokolov, máme právo na plné informace z jednání zastupitelstva města, ačkoliv nejsme schopni se každého jednání zastupitelstva města osobně zúčastnit.

Zastupitelé i soukromé osoby, které se jednání osobně zúčastňují, je možné nahrávat, protože na zasedání vystupují veřejně ve věci veřejného zájmu.

Zpřístupnění videozáznamu občanům je potřebné pro ochranu práv třetích osob, tedy nás občanů, je významným prvkem veřejné kontroly výkonu samosprávy.

Na základě rozsudku Nejvyššího soudu ze dne 11.5.2005, sp. Zn. 30 Cdo 64/2004, podle kterého „…Ustanovení § 11 a § 12 obč. zák. poskytují ochranu jen těm projevům fyzických osob, jež mají osobní povahu. Osobní povahu proto – jak z logiky věci plyne – zpravidla nemají projevy, ke kterým dochází při výkonu povolání, při obchodní či veřejné činnosti…“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …