Ministr Dienstbier: Zase pár stařečků a stařenek zemře, aniž by se dočkali...

15.04.2016 17:20

Projev na 44. schůzi sněmovny 15. dubna 2016 během projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu:

Ministr Dienstbier: Zase pár stařečků a stařenek zemře, aniž by se dočkali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Já jsem původně chtěl velmi stručně vystoupit s úvodním slovem k navrhovanému zákonu, ale musím se vyjádřit i k tomu, co se tady odehrálo. Já si myslím, že ta padesátiminutová pauza, kterou si zcela obstrukčně vzal předseda klubu ODS pan Stanjura, je vlastně sprosťárnou vůči všem lidem, kteří tady jsou, kteří čekají na to, že budou věcně projednávat zákony, které jsou tady předloženy. Samozřejmě bylo právem ODS využít těch padesát minut, aby ty vážné výhrady k zákonu o NKÚ řekla. Nepochybuji, že beze zbytku této příležitosti využijí až do 14. hodiny, abychom tedy opět nic neprojednali.

Ale chtěl bych také říci, že touto obstrukcí se nezabrání dnes pouze projednání tohoto návrhu zákona, ale i dalších návrhů, např. hned dalšího o účastnících odboje, jak je tady zkráceně nazván. To je zákon, který prosadila původně pravice včetně ODS, bohužel v dost nefunkčním stavu a ta novela, která je tu předkládána, tak je proto, aby se ten proces zrychlil, zefektivnil a aby se ti staří lidé, kteří čekají na to, že jim bude vydáno osvědčení, že se jim třeba dorovná důchod na průměrný, tak ono každým dnem ti lidé umírají a spousta z nich se toho nedožije. ODS už tady s TOP 09 zavetovala návrh na schválení v prvním čtení, aniž by pak vůbec kdokoli z ODS na garančním výboru k tomu vystoupil, nebo tady ve druhém čtení, a dnes jste tedy opět zablokovali projednání tohoto návrhu zákona. Čili nejenom NKÚ. Jak říkám, zase pár těch stařečků a stařenek zemře, aniž by se toho dočkali. Říkám, je to bezohledné po všech stránkách, to, co se tady stalo. Ale nakonec ono je to tady už dost zvykem v poslední době.

A nyní velmi stručně k tomu samotnému návrhu. Tato novela zákona o NKÚ je prováděcím návrhem k novele ústavy, kterou už Poslanecká sněmovna schválila. Jak jsem tady říkal, pohybujeme se tedy v naprosto jasně daných mantinelech, protože to musí zůstat na úrovni prováděcího zákona. K pozměňovacím návrhům se tady podrobně teď vyjadřovat nebudu, neb si myslím, že pokud dá Sněmovna na doporučení gesčního výboru, tak ten zákon bude upraven do podoby, která je přijatelná, je tak projednatelná a schvalitelná a o to bych vás chtěl požádat. Třeba, pokud ta obstrukce nebude pokračovat, to ještě stihneme i s tím následujícím návrhem zákona, protože ta procedura je velmi jednoduchá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…