Plamínková (STAN): Pod Vltavou souběžně s Hlávkovým mostem povede kolektor

21.07.2016 20:47

Rada hl. m. Prahy schválila uzavření smlouvy s vítězem veřejné zakázky na vybudování kolektoru, do kterého budou přemístěny všechny inženýrské sítě dosud vedené v tělese Hlávkova mostu. Stavbu bude realizovat Společnost Subterra + Hochtief Kolektor Hlávkův most, jejíž nabídková cena činí 461 212 322 Kč bez DPH.

Plamínková (STAN): Pod Vltavou souběžně s Hlávkovým mostem povede kolektor
Foto: starostove-nezavisli.cz
Popisek: Jana Plamínková (STAN)

Kolektor o délce zhruba 400 metrů optimalizovanou trasou přes ostrov Štvanice propojují dva stávající kolektory: RNLS na Těšnovské straně a SPHM na Holešovické straně Hlávkova mostu. Jedná se o unikátní, zajímavou a náročnou stavbu ve složitých geotechnických podmínkách.

„Definitivní přeložení všech inženýrských sítí z tělesa Hlávkova mostu do nového kolektoru je nutné před zahájením samotné rekonstrukce mostu. Trasa kolektoru pod Vltavou bude vyžadovat neustálý geotechnický monitoring po dobu stavby. Během posledních let bylo v centrální části našeho hlavního města vybudováno mnoho kilometrů kolektorových tras, které patří díky přísným bezpečnostním předpisům mezi jedny z nedokonalejších na světě a kolektorové propojení pod Vltavou tuto stavbu může opět zařadit mezi výjimečné, “ upřesnila radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Kolektor bude prováděn ražením v hloubce cca 28 až 37 metrů, převážně ve složitých a značně proměnlivých geotechnických podmínkách, se zvýšeným přítokem podzemní vody do díla a s předpokladem použití trhacích prací. Zajímavostí je, že při ražbě kolektoru bude prováděn komplexní geotechnický monitoring, jak v podzemí, tak i na povrchu. Obecně kolektorová síť umožňuje inženýrské sítě průběžně kontrolovat, udržovat, eventuálně vyměňovat, pokládat nové sítě a provádět údržbu na technickém vybavení kolektoru bez jakéhokoliv zásahu do povrchu ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.