Prezident Zeman: Nedivme se, když debata bude pokračovat dalších sto let a vždy se najde člověk, který bude pro slabou, anebo pro silnou měnu

18.05.2016 9:40

Projev prezidenta republiky při jmenování členů Bankovní rady České národní banky (ČNB):

Prezident Zeman: Nedivme se, když debata bude pokračovat dalších sto let a vždy se najde člověk, který bude pro slabou, anebo pro silnou měnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane guvernére, vážení nově jmenovaní členové bankovní rady, dámy a pánové,

dovolte mi, abych začal poděkováním. Poděkováním odcházejícímu guvernéru České národní banky. Vážený pane guvernére, měli jsme a máme různé názory na takové téma, jako je kurzový závazek. Vy jako erudovaný člověk jistě dobře víte, že debata na toto téma trvá v naší zemi přibližně sto let. Začal ji zastánce silné měny, Alois Rašín, proti kterému stál zastánce slabší měny, Karel Engliš. Nedivme se tedy, když tato debata, a věřím, že na základě věcných argumentů z obou stran, bude pokračovat dalších sto let a vždy se najde člověk, který bude pro slabou, anebo pro silnou měnu. Dovolte mi tedy, abych Vám ještě jednou poděkoval za velkou práci, kterou jste v čele národní banky vykonal.

Nově jmenovaným členům bankovní rady bych chtěl říci, že jsem se snažil o několik věcí. Tou první a nejdůležitější byla samozřejmě odbornost. Odbornost, která se nemusí nutně vázat na názory prezidenta. Měli jsme spolu dlouhou a zajímavou, a doufám, že přátelskou, diskusi. Snažil jsem se Vám vyložit svoje názory jak o vstupu do eurozóny, tak o kurzovém závazku a velmi pozorně jsem naopak poslouchal Vaše názory. Konec konců i do Ústavního soudu jsem jmenoval člověka, který kritizoval moji prezidentskou kampaň, protože to byl skvělý odborník. To je tedy první důvod Vašeho jmenování. 

Druhý důvod je ten, že si myslím, že bankovní rada by se měla namixovat tak, aby v ní byli jak praktici, tak makroekonomové, protože, když převažuje jenom jedno křídlo, je to špatně. A mimochodem i zde je paralela s Ústavním soudem, kde jsem se rovněž vedle akademiků snažil jmenovat i lidi, kteří měli praktickou zkušenost s naším soudnictvím.

A konečně, třetí důvod, který otevřeně přiznávám, spočívá i v tom, že Jiří Rusnok, jehož budu za několik dní jmenovat guvernérem, by neměl být v bankovní radě jako pověstný kůl v plotě. Měl by mít alespoň dva spolupracovníky, kteří přibližně sdílejí jeho názory, aby mohl funkci guvernéra vykonávat s jistým týlovým zabezpečením. Ale znova opakuji, že nejdůležitějším argumentem byla Vaše odbornost.

A závěrem bych rád dodal, že byste si měli přečíst materiál Českomoravské konfederace odborových svazů, který se jmenuje Dlouhodobý výhled, nebo Dlouhodobá vize české ekonomiky a v tomto materiálu je devalvace české koruny velmi ostře kritizována.

Přeji vám vše nejlepší a ať se vám daří.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 17. května 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…