Sehnal (ODA): Vláda společně s ČNB namíchaly jedovatý koktejl pro podnikatele

03.11.2017 19:50

Vláda společně s Českou národní bankou namíchaly jedovatý koktejl pro podnikatele, kteří si to od počátku nového roku „vypijou“.

Sehnal (ODA): Vláda společně s ČNB namíchaly jedovatý koktejl pro podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy z 11.000 Kč na 12.100 Kč od počátku nového roku, to je o 11 %. Česká národní banka zvýšila o čtvrt procenta základní úrokovou míru, a tím vyslala celému trhu signál, že je potřeba začít zdražovat, zvyšovat ceny.

Vláda složená z teoretiků rozhodla o zvýšení minimální mzdy, domnívajíc se, že tím dojde ke změně vždy pouze u zaměstnanců, kteří tuto minimální mzdu pobírají. To však není pravda, v reálném životě firem je to tak, že pokud přidáte nějaké skupině zaměstnanců, rázem se ozvou všichni ostatní a chtějí přidat také. V důsledku toho dojde k plošnému zvýšení mezd.

Od ledna začne pro firmy obtížné kolo vyjednávání o zvyšování mezd s odbory, zvýšení mezd o 11 % je pro firmy neúnosné, produktivita meziročně nestoupla o 11 %. Aby toho nebylo málo, ČNB neuvědoměle zvýšila úrokovou sazbu. Vycházela pouze ze svého odhadu a cílení inflace, aniž si uvědomuje, že změna úrokové sazby České národní banky je pro všechny dodavatele impulzem k tomu, aby zahájili jednání o zvýšení cen pro své konečné zákazníky.

Podnikatelé tedy budou od začátku roku čelit tlaku dodavatelů na zvyšování cen. Je tedy zřejmé, že ve vládě a v České národní bance není dostatek lidí s praxí. Pokud by tam byli, postupovali by zodpovědněji.

Převzato z profilu.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi