Velebný (ČSSD): Konec levnější vody. Kde všude dojde ke zdražení?

15.08.2016 15:57

Ministr Richard Brabec připravuje skrytou daň na vodu. Její cena má stoupnout až o třetinu! Poslanec Ladislav Velebný je proti jakémukoliv zdražení!

Velebný (ČSSD): Konec levnější vody. Kde všude dojde ke zdražení?
Foto: Archiv Ladislava Velebného
Popisek: Ladislav Velebný

Ministr životního prostředí Richard Brabec za hnutí ANO předkládá novelu vodního zákona, která přichází se skrytou daní na vodu, jejíž výnos z podstatné části spolkne Státní fond životního prostředí ČR. V materiálu je ale zařazena část, která má zdražit pitnou vodu – vodné i stočné. Dosavadní cena na Bruntálsku, která už teď je častokrát vysoká v některých městech a obcích, tak může vyšplhat až o třetinu více.

„Představoval bych si, že boj se suchem bude veden tak, že se bude především lépe hospodařit s vodou, že se investiční akce zaměří hlavně na budování menších nádrží a rybníků, dešťových jímek a nových studní, tedy opatření k jímání a následnému lepšímu využití povrchové a dešťové vody. Zaráží mne také očekávaný rozsah zamýšleného zdražování pitné vody. Je totiž jasné, že růst cen vodného postihne především domácnosti s nižšími příjmy, seniory a rodiny s dětmi, jejichž zájmy sociální demokracie vždy hájila. Vyšší zpoplatnění podzemních vod se dotkne také řady menších obcí, které byly až dosud od těchto poplatků osvobozeny,“ zdůrazňuje místopředseda zemědělského sněmovního výboru a poslanec Parlamentu ČR Ladislav Velebný, který postup ministra rázně odmítá.

„Vezměte si, o kolik pitná voda podražila v posledních 25 letech. Dneska už kubík stojí běžně stonásobek toho, co na začátku devadesátých let. Žádná jiná komodita u nás nezdražila po roce 1989 o tolik jako právě pitná voda. Nelíbí se mi, když na jedné straně podnikáme složité legislativní kroky k tomu, abychom mohli více přidat důchodcům, vymýšlíme nové daňové úlevy pro rodiny s dětmi. Na druhé straně jim stát tyto peníze zase odebere, mimo jiné i ve vyšším vodném a stočném,“ dodal poslanec Velebný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi