To je průser. Katastrofa. ČR v ohrožení. Tohle se nám sem valí, je to děsivé. Mladí bojovníci ISIL, zvěrstva. Tajné služby přinesly zásadní varování a toto nám řekli Babiš, Gazdík či Okamura

02.12.2015 15:06

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen dle agentury APA, kterou citovala ČTK, řekl, že 70 až 80 procent migrantů jsou mladí muži od 16 do 35 let, část z nich má bojovou zkušenost, někteří válčili za Islámský stát a někteří mají příkaz k boji. Maaßen řekl, že jeho úřad ví o 7900 islamistech v Německu hájících násilný džihád. Německo a střední Evropa jsou dle něj v ohnisku zájmu Islámského státu, který zde plánuje útoky.

To je průser. Katastrofa. ČR v ohrožení. Tohle se nám sem valí, je to děsivé. Mladí bojovníci ISIL, zvěrstva. Tajné služby přinesly zásadní varování a toto nám řekli Babiš, Gazdík či Okamura
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Utečenecký tábor - bývalá věznice - v Drahonicích v Ústeckém kraji.

„Německo a střední Evropa jsou v ohnisku zájmu IS,“ citovala kupříkladu APA Maaßena. Každý týden prý dostávají německé úřady jednu nebo dvě „poměrně konkrétní indicie“ o možných plánovaných útocích.

Je to průser, katastrofa

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a zda by na tyto věci měla česká vláda a ČR nějak reagovat. Většina politiků, kteří se vyjádřili, míní, že jde o velmi znepokojivé informace svědčící o tom, že situace je ještě mnohem horší, než se mohlo zdát.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz neodpověděl, ani ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Nevyjádřil se ani předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ani nikdo další z vedení strany a poslanců.

První vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro ParlamentíListy.cz řekl, že změnil názor ohledně žaloby na kvóty na EU, protože situace se mění a přicházejí i nové informace – například o velkém počtu islamistů v Německu či Francii – ty považuje za katastrofu. Kdyby se žalobou proti kvótám postavily všechny státy Visegrádu, daly by najevo, že si malé státy nenechají diktovat. Kvóty podle Babiše neprojdou. Je dle něho třeba, aby Turecko zamezilo přílivu migrantů. To zatím neplní. „To je samozřejmě katastrofa. A francouzský premiér řekl, že tam má 10 tisíc takových potenciálních radikálů. To jsou samozřejmě špatné zprávy,“ řekl ParlamentnímListům.cz mimo jiné Babiš (celý rozhovor zde).

„Česká vláda je vždy o krok pozadu. Příkladem je například nedávný ‚požadavek‘ vicepremiéra Babiše, který se po dvou měsících probudil a chtěl se přidat k žalobě Slovenska kvůli kvótám na uprchlíky. Když to ODS už před dvěma měsíci požadovala, zapomněl se k tomu ale přidat. Snažím se věřit tomu, že bezpečnostní síly ČR situaci nepodceňují. Pokud ano, ohrožuje to národní bezpečnost,“ uvedl předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„To je věc, na kterou delší čas upozorňuji – že ti nejohroženější, tedy ženy a děti, zůstávají v ohrožených oblastech. Nemyslím, že by to byla zpráva, na kterou by měla česká vláda speciálně reagovat. Spíš bych čekal, že to německá zpravodajská služba zdůrazní spolkové vládě,“ odpověděl místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Celá Evropa je dnes závislá na práci zpravodajských služeb. Zásadní je, aby včas analyzovaly hrozby a předávaly si informace,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Úsvit na toto riziko upozorňuje už měsíce a vláda musí přestat strkat hlavu před tímto problémem do písku. Zprávy, že to je reálná hrozba, nepřicházejí pouze z Německa. Francouzské bezpečnostní složky uvádějí na území Francie kolem deseti tisíc radikálů nebo lidí napojených na islámské teroristické organizace. Jeden z ‚pařížských‘ útočníků prošel podle nalezeného pasu přes Řecko s migrační vlnou a jsou informace, že i na našem území se tito lidé pohybovali. S migrační vlnou bohužel radikálové a teroristé do Evropy přicházejí, a pokud naše vláda říká, že to tak není, nebo že se nás to netýká, buď vědomě lže, nebo je úplně mimo realitu. Úsvit prosazuje ochranu hranic, aby toto riziko minimalizoval. Stoprocentní jistota neexistuje, ale musíme udělat maximum, abychom naše občany ochránili,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.  

„To měla a rychle, to je průser,“ reagoval na dotaz místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz, sám bývalý vysoce postavený policista.

„Určitě je třeba toto brát velmi vážně, nic nepodceňovat. Není ale třeba propadat nějaké panice. Domnívám se, že vláda se chová zodpovědně a je také schopna na případné přímé ohrožení adekvátně a včas reagovat,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Imigrace muslimů je první etapa džihádu, tedy podmanění a ovládnutí Evropy. Agrese běženců

„Přece není žádná novinka a říkám to den co den, že k nám proudí statisíce nepřátelských migrantů. Imigrace muslimů je první etapa džihádu, tedy podmanění a ovládnutí Evropy. Nebezpečím pro Evropu nejsou jen teroristé, ale celá masa muslimů, která má jediný cíl – kolonizovat a ovládnout Evropu. Činy teroristů ‚naštěstí‘ zvětšují odpor veřejnosti proti migraci. Bez terorismu by evropské elity daleko lehčeji nechaly Evropu zaplavit muslimy a jak už mnohokrát prohlásili muslimští představitelé jako třeba Erdogan, Evropu prý muslimové dobudou bez meče jen pažemi svých mužů a dělohami svých žen,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Jestliže šéf německé rozvědky veřejně sdělí, že v Německu evidují 7900 islamistů, kteří schvalují násilný džihád, tak to pokládám za obrovský průšvih a měla by v podstatě nastat mobilizace bezpečnostních služeb. Měly by se okamžitě připravit scénáře a varianty obrany a eliminace islamistických buněk v případě jejich aktivace, která dříve či později přijde. Premiér Fico například veřejně řekl, že všechny, každého z nich sledují. V kontextu těchto faktů jsem konsternován, jak lehkovážně k tomuto problému přistupuje česká vláda a její premiér, který informuje občany pouze vágním prohlášením, že u nás je vše v pořádku, že se nemusíme bát, a dokonce, že má vše pod kontrolou. A nejhorší je, že ten, kdo má jiný názor, je označen za islamofoba, populistu, parazita a skoro fašistu. Viz útok premiéra na pana prezidenta v HN. Sečteno a podtrženo, pokládám činnost vlády a speciálně premiéra v této věci za hazard a nezodpovědnost,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Slova šéfa německé kontrarozvědky pouze potvrzují to, před čím dlouhodobě varuji. Je smutné, že Evropská unie přijímá migranty s otevřenou náručí a nabízí jim v řadě případů lepší materiální podmínky než vlastním, například sociálně slabým lidem. Přitom všichni dobře víme, že se jedná o osoby se zcela odlišnou mentalitou a kulturními zvyky. Když vidíme, s jakou agresí se běženci snaží dostat do zemí schengenského prostoru a kolik násilí se objevuje v uprchlických táborech, je opravdu neuvěřitelné, že si někteří politici myslí, že vše vyřeší integrace těchto osob do naší společnosti a že jde skutečně pouze o ‚chudáky‘ prchající před válkou. Vděčnost a pokoru od těchto lidí rozhodně nečekejme. Ještě horší pak je, že si například Turecko na uprchlické krizi postavilo byznys,“ řekl senátor Ivo Valenta spolupracující se Stranou soukromníků.

„Nyní je nutné udělat maximum pro bezpečí České republiky a celé Evropy. V zákoně o azylu je třeba přesně definovat azylanta, aby se jím nemohl stát prakticky kdokoliv. Dalším nástrojem by mohla být například podmínka podpisu jakési ‚smlouvy o integraci‘. Tím by se žadatel zavázal k respektování naší ústavy, právních předpisů, kulturních hodnot i tradic. V případě porušení pravidel by následovala jediná správná sankce – vyhoštění. Úspěšné žadatele o azyl je pak nutné začlenit do pracovního procesu tak, aby pouze nezneužívali náš sociální systém. Není možné, abychom v Evropě mlčky přihlíželi rozmachu jakéhokoliv radikalismu a narušování principů civilizovaného soužití,“ dodal Ivo Valenta.

Cesta z německého území do našich měst není dlouhá a i zde mohou páchat teror

„Informace německých služeb jasně prokazují bezpečnostní riziko masivní imigrace. Ve světle těchto informací je třeba trvat na odmítnutí trvalých přerozdělovacích mechanismů a zabezpečení schengenské hranice. Problém Německa se může stát i problémem naším. Cesta z německého území do našich měst není dlouhá. A nutno vzpomenout, že útoky v Paříži byly organizovány z blízké Belgie. I proto je potřeba výrazně posílit kapacity našich zpravodajských služeb. Německé služby na své limity s ohledem na počet příchozích podle mého již narazily,“ říká místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

„Tato informace je ještě větší výzvou ke zpřísnění vstupních procedur pro uprchlíky. Platí pravidlo, že pro pomoc v krizových situacích má být přijat jasný a přesně definovaný skoro vojensky organizovaný systém, ale to platí i pro pomoc lidem v nouzi. Bohužel pořád jsme v EU nepřijali striktní strategii,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Informace zpravodajských služeb beru vždycky vážně. Nicméně se ptám, zda tyto informace jsou nové, či zda se dnes cíleně nevytahují. Například proto, aby se nějakým způsobem ospravedlnila změna politiky Německa vůči nelegálním migrantům. Právě důsledné prověřování migrantů zajistí evropskou bezpečnost. A pokud mají zpravodajské služby přesnou evidenci možných teroristů, pak mají konat. A pevně věřím, že i konají a tyto nebezpečné osoby vykazují z EU. Protože pokud tak nečiní, pak ohrožují bezpečnost i našich občanů,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát míní, že česká vláda zatím reaguje adekvátně. „Posílili jsme rozpočty tajných služeb i armády. Samozřejmě, mohlo to být i více, ale to by mohlo vyvolat plýtvání. Spíš je třeba umocňovat trend gradujících efektivních investic. K přicházejícím potenciálním teroristům zaspala EU, zaspala i naše vláda. V březnu jsem ve Sněmovně navrhoval přijmout prověřené jedince a jejich rodiny, které budou vybrány na místě a budou při pobytu u nás sdílet naše hodnoty. Ostatním by spíš bylo třeba pomáhat na místě. Tohle ale mocní Evropy nezvládli. Teď je třeba příchozí migranty prověřit, oddělit ekonomickou migraci a konečně začít dodržovat platné smlouvy,“ vysvětluje Laudát.

„Pokud jde o poměr mladých mužů mezi uprchlíky, tak to jsme slyšeli již z úst pana prezidenta a dalších politiků a je to vidět i na televizních záběrech a podobně. Evropská unie měla hned na začátku uzavřít hranice a problém se měl řešit tam, kde vznikl. Nikdy nezaručíte, že mezi imigranty nebude nikdo ze spolupracovníků Islámského státu či jiných teroristických organizací. Uprchlíci by měli mít podmínky, aby zůstali ve svých zemích či poblíž své domoviny. Je nutné spojenými silami Evropy, Ameriky, Asie porazit Islámský stát a nastolit takový režim, aby odtamtud již lidé neodcházeli, a ti, kteří odešli, aby se mohli vrátit. I když to bude těžké. Určitě je problém, že se jedná o lidi z jiné kultury. A vidíme, že teroristé se rekrutují z několikáté generace přistěhovalců. Nevíte, kdo kdy z nich vzhledem ke střetu civilizací zaútočí, či nezaútočí. Pokud vláda říká, že je u nás imigrantů minimum, tak je to k smíchu, protože jestli získají pobyt v Německu, mohou se přes hranice dostat k nám a spáchat zde teroristické útoky,“ řekl redakci předseda Strany soukromníků Petr Bajer.   

Dle Sobotky se nic neděje. Šéf poradců premiéra pochválil kancléřku Merkelovou za vstřícnost k uprchlíkům

„Pokud je to pravda, pak je to podstatně horší, než jsem si myslel. Česká vláda by měla mít relevantní informace od českých zpravodajských služeb – a ty zas musí mít v rámci spolupráce informace od těch zahraničních,“ uvedl předseda senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl.

„Celkově se v EU hovoří o 35 tisíc bývalých bojovníků. Proto jsem pro razantní bezpečnostní opatření a opravdu pro prověřování všech lidí, kteří přicházejí do EU,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Naše vláda měla reagovat na tento fakt již dávno, neboť každému, kdo se o problematiku migrace skutečně, a to slovo ‚skutečně‘ zdůrazňuji, zajímá, je jasné, kdo a z jakých sociálních skupin uprchlickou vlnu tvoří. A není v tomto smyslu potřeba ani čekat na veřejné oznámení zpravodajských služeb. Benevolence a pseudohumanismus spojeny s exekutivní laxností není v kontextu ohrožení života a zdraví českých občanů skutečně namístě a je nyní třeba vzniklou situaci dostat pod efektivní kontrolu, dokud není ještě zcela pozdě!“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Je potřeba být v klidu a nic nedělat. Pan premiér Bohuslav Sobotka nás přeci ujistil, že má bezpečnostní situaci pod kontrolou a šéf poradců premiéra v MF DNES pochválil kancléřku Merkelovou za vstřícnost k uprchlíkům. Dokud je bezpečnost České republiky v rukou těchto lidí, jsme v klidu a bezpečí. A v Evropské komisi nás ochraňuje paní eurokomisařka Věra Jourová, která si bere na starost převychování bojovníků navracejících se ze Sýrie a Iráku. Takže i Evropská unie je v klidu a bezpečí. Hlavně nedopustit nárůst xenofobie a islamofobie. Zavřít Konvičku a problém je vyřešen,“ řekl ironicky senátor ODS Tomáš Jirsa

Zvěrstva Islámského státu i u nás...

„To jsou strašná čísla. A je otázkou, jestli nejsou ve skutečnosti ještě horší! Podíváte- li se na naše dřívější vyjadřování, zjistíte, že nás není málo, kdo už více než rok na toto nebezpečí ukazuje. Sklízeli jsme za to označení od asociálů po rasisty a xenofoby. Největší problém ale vidím v tom, že naše republika sama toho moc nezmůže. Velmi rychle se musí probudit ty zabedněné mozky v Bruselu. Probudit se musí i Merkelová a s ní Německo. Názor, že se tímto nesmyslným přijímáním šíleného množství imigrantů Německo snaží odčinit neodčinitelné, totiž útrapy druhé světové války, je asi pravdivý. Přijímáním imigrantů nevzdělaných a nevzdělatelných, nepřicházejících pracovat, ale čerpat sociální dávky. O tom ostatně svědčí to, že nejsme jejich cílovou stanicí, ale přestupní do Německa, kde jsou k nim podstatně štědřejší. To ale německé trauma vyřešit nemůže. Naopak. Přivádí to Evropu do situace, která by mohla znamenat konec kultury a demokracie Evropy,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Zas a znova musím zopakovat, že je nejvyšší čas nejen příliv zastavit, ale je nevyhnutelné velmi rychle ekonomické imigranty, kterých je valná většina, vracet, odkud přišli. S nimi odsunout i to obrovské nebezpečí, které Evropě hrozí. Naprosto souhlasím s naším panem prezidentem. Přichází sem ti, kteří by si měli doma dělat pořádek, nenechávat tam své ženy a děti. Ty tam pořádek udělat nemohou. Mám-li odpovědět na otázku, zda by měla naše vláda reagovat, pak musím říci, že v situaci, kdy schengenský prostor, tedy ochrana jeho vnějších hranic prakticky neexistuje, už měla hranice našeho státu dávno chránit spolu s policií i armáda. Odhalila-li německá kontrarozvědka takové množství islámistů hájících násilný džihád u nich, není nejmenší důvod, aby u nás nebyli rovněž. Nechtěl bych, abychom se i u nás dočkali zvěrstev, která sám ISIL zveřejňuje na fotografiích a videích!“ dodal Doubrava.  

„To jsou závažná zjištění, která se ovšem dala očekávat. Evropa se chová velice naivně, pokud si nepřipouští riziko infiltrace bojovníků IS s vlnou imigrantů do států EU. Takováto politika je neudržitelná ve vztahu k názorům veřejnosti v EU, což se odrazí v nadcházejících volbách v jednotlivých státech EU. Polsko je toho již příkladem. Naše vláda je bohužel v tomto problému názorově nejednotná,“ upozorňuje poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Lituji německé bezpečnostní služby. Musí se cítit bezmocné. Ony dobře vědí, co se k nám do Evropy valí. Bohužel jejich kancléřka Merkelová je jiného mínění. Ona již sice dávno nebude kancléřkou, ale Německo bude mít z této vlny takzvaných uprchlíků stále ještě problémy. Myslím si, že Vláda ČR s tím nemůže nic dělat, ona je do Evropy nezve a neláká. To bohužel dělají jiní,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman

Náš stát je v ohrožení. Vláda to neříká, aby nevyvolala paniku

„Odhad šéfa německé kontrarozvědky je velmi opatrný a střízlivý. Se skutečností, že jsou mezi běženci přimícháni radikálové, musíme počítat. Je to stará vojenská taktika. Že je i náš stát v ohrožení, to si uvědomují všichni jeho představitelé, jen to nechtějí říkat, aby nevyvolali paniku. Bohužel místo řádné přípravy jen přešlapujeme a vymýšlíme hlouposti. Jednou takovou je nápad z dílny EU zakázat zákona dbalým občanům držet samonabíjecí pušky, jež mají vzhled jako vojenské. Copak je zákona dbalý občan mající takovou pušku nějak nebezpečný? Tento a obdobné další kroky podrývají naši důvěru v EU a potažmo i naši vládu, která není ochotna k zaujetí jasného stanoviska k těmto problémům,“ upozorňuje senátor ČSSD Miloš Malý.  

„Citace z APA je dost zmatená, doporučuji vycházet přímo z informací Maaßenova úřadu (zde). Tam je údaj o 7900 uveden jinak a nevztahuje se v dané podobě k uprchlíkům: ‚Hierzu gehört auch unsere Einschätzung zum Salafismus. Nach wie vor betrachten wir den Salafismus als den Nährboden für die Radikalisierung junger Muslime. Die Anzahl der Salafisten ist ein bedeutender Indikator für die Entwicklung der Islamisten in Deutschland. Innerhalb weniger Jahre ist deren Zahl von 3.800 auf 7.900 Personen angestiegen. Besondere Sorge bereiten uns zudem die Ausreisen nach Syrien und in den Irak. Derzeit haben die Sicherheitsbehörden mehr als 760 solcher Ausreisen registriert. Etwa ein Drittel der gereisten Personen befindet sich momentan wieder in Deutschland.“ Doporučuji také pozornosti vážnost, kterou Maaßenův úřad věnuje pravicovému a levicovému extremismu – z vlastní prezentace úřadu lze usuzovat na to, že míru jejich nebezpečí ve společnosti má za větší. Je nepochybné, že jsou důležité programy integrace, a to nejen pro muslimy – všimněte si, že integrační programy nabízí tento úřad mimo jiné i pro typicky ‚domácí‘ extremisty. Je ale zbytečné šířit paniku a dávat k vyjadřování relativně obskurní zdroje. (A mimochodem: kdyby zpráva o té konkrétní znalosti počtu islamistů s přesností na jednotlivá procenta – údaj je na dvě platné cifry – byla v dané podobě správná, bylo by snadné tyto údaje použít k vyhoštění těchto lidí.)“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„ISIL je nebezpečím pro naši civilizaci. Zprávy bezpečnostní služby jsou jistě zajímavé, jen mi neustále chybí od bezpečnostních služeb popis finančních toků, ze kterých je monstrum ISIL financováno. Chybí mi popis dodávek zbraní pro toto monstrum. Proto se domnívám, že to je projekt těch, kteří mají zájem na destabilizaci Evropy a lidé jsou pro ně jen spotřební materiál. Je třeba odhodit pláštík falešné humanity a tvrdě začít bránit naši kulturu a občany. Tresty smrti pro všechny ty teroristy, a to je třeba dát zákonnou normou. Pojmenovat ty, co to celé financují, a uvalit na ně sankce, ať je to, kdo je to. Spojit se s Ruskem, a ne mu bránit v boji proti ISIL ještě sankcemi. Pokud se lidé nepřestanou bát a nezačne se situace opravdu řešit, vezmou řešení do svých rukou. Svět stojí na pokraji zlomu,“ varuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Od počátku migrační krize jsem na rizika upozorňoval a není důvod panu Maaßenovi nevěřit. Podívejte se, jak se migranti chovají na makedonských či slovinských hranicích. Doufám, že policie i armáda to nepodceňuje, zejména když EU migranty na jihu přijímá dál a své hranice stále nechrání,“ říká senátor Jozef Regec.

Situace je vážnější, než se snaží prezentovat někteří nadšenci. Zaslepenost některých je děsivá

„Tyto informace jen potvrzují fakt, že situace v Evropě bude vážnější, než se snaží prezentovat někteří nadšenci. Je těžké na jedné straně společnost uklidňovat a na druhé straně činit potřebná opatření. Zodpovědná vláda však musí být aktivní a chránit občany jí spravované země,“ míní poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Samozřejmě, že by na to naše vláda reagovat měla! A nejen naše, ale i ta německá včetně – ve vší úctě – zabedněné kancléřky. A reagovat by měla i celá tupá EU! Někteří z nás již přes rok právě před tímto varujeme. Žádáme nejen po EU adekvátní reakci. Pojmenováváme otevřeně skutečné viníky. A to dokonce už od doby takzvané ukrajinské krize. Jiní, bohužel ti výše postavení, však mají názor zcela opačný. Podle mě je mylný až hloupý. Je mi líto. Sněmovna dokonce o této věci hlasovala a lze si dohledat, jak kdo – bez ohledu na stranické barvy. Ale mám pocit, že to je jako mluvit k současně hluchým i slepým. Čímž se těch skutečně postižených nechci nikterak dotknout. Lidé jsou pak logicky čím dál nervóznější. A právem. Ale není fair házet nás všechny politiky do jednoho pytle. Uznávám, že ta zaslepenost některých je děsivá – bohužel právě oni budou první populisticky vyslovovat soustrast, až dojde k maléru. Jenže naším úkolem je mu zabránit, ne se na něm přiživit. Nemá cenu být jen kývalem a podržtaškou. Za to nějaké křeslo to slušnému nestojí. Ale i lidi by měli začít rozlišovat a pamatovat si. Jinak na otázku ‚kdy zase bude dobře‘, bude jediná odpověď: ‚Už bylo.‘“ zlobí se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.   

„Dlouhodobě jsem upozorňoval místní, regionální a parlamentní politiky v Německu na tento problém. Nechtěli o tom vůbec slyšet, anebo to slyšet nesměli. Toto merkelovské nevidění problémů se naštěstí začíná relativně zásadně měnit, a tak toto zjištění jenom podporuje tento trend názorové změny v Německu,“ sdělil senátor STAN Jan Horník.

„Věřím tomu, že když mají tyto zprávy novináři, tak podrobné zprávy mají také naše bezpečnostní služby a vláda. Proto není možné z bezpečnostních důvodů zveřejňovat všechny informace, takže nekomentování tohoto vládou nepovažuji za nedostatek,“ říká poslanec za ANO Vlastimil Vozka.

Mladí muži – předvoj armády v civilu

„Ano fakta, která nedávno byla zveřejněna šéfem německé rozvědky, jsou alarmující. Přestože se týkají SRN, je nezbytné, aby se česká vláda zabývala těmito údaji, protože v Schengenském prostoru umožňujícím volný pohyb a při stále nedořešené otázce kontroly vnějších hranic je zde velké riziko dalších teroristických útoků v kterékoliv členské zemi EU. Česká vláda musí ještě více zintenzivnit tlak na Brusel v přijetí účinných opatření k zabezpečení bezpečnosti obyvatel členských zemí a v rámci ČR se určitě musí posílit činnost našich bezpečnostních složek, a to nejenom zvýšením ostrahy našich hranic. Migranti, kteří znamenají riziko pro bezpečnost obyvatel, musí být v co nejkratší době vyhoštění a v rámci readmisních dohod předáni do zemí, odkud přišli, či do první bezpečné země, do které vstoupili při útěku ze země konfliktu. Jsem ráda, že konečně i lídři západních zemí EU pochopili, že všeobjímající přístup k migrantům Angely Merkelové je cesta do pekel a otáčí svůj postoj k řešení migrační otázky. Ovšem všechna řešení budou poloviční a neúčinná, pokud se nepodaří ukončit konflikt v Sýrii. Jsem ráda, že Praha se může stát tím místem, kde mírová jednání budou probíhat,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Od počátku migrační vlny je skutečně přinejmenším podivné, že je v ní tolik mladých mužů. Konspiračně řečeno by za určitých okolností mohlo jít o předvoj armády v civilu. Předpokládám, že německá kontrarozvědka má relevantní informace. Proto je s podivem, že jich do země tolik pustili. Zeptal bych se, protože je jisté, že tyto informace muselo mít už dávno, proč NATO nepřijalo včas a co nejrychleji účinná opatření zejména vůči Turecku, aby tomu zabránilo? Anebo jde ještě i o něco jiného? Česká vláda by měla přijmout razantní opatření ve smyslu uzavření státní hranice,“ varuje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je to jen další potvrzení toho, před čím Úsvit varuje dlouhodobě – přestože se tyto informace řada lidí snaží zpochybnit. To riziko tam prostě je a vládu vyzýváme k přijetí adekvátních opatření už několik měsíců. Když nechtěla poslouchat nás, snad s ní pohnou aspoň zahraniční odborníci. Nebo zase bude čekat, až se něco stane?“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank

„Na to musí reagovat bezpečnostní služby. A nebudou to určitě komentovat veřejně,“ podotknul poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pokud toto šéf německé kontrarozvědky ví, pak nechápu jeho nečinnost. Pokud to ví jistě, má rozjet vlnu zatýkání a deportací. Jistě tito lidé nemají právo na legální azyl. Ostatní jsou jenom řeči,“ reagoval poslanec Petr Adam.

„Vláda by na tu zprávu měla reagovat, protože to je stav nebezpečí pro Českou republiku. Nejen kvůli nám samotným, ale i protože jsme ekonomicky vázáni na Německo. 23 procent našeho HDP je spojeno s obchodem s Německem a Německo představuje nějakých 41 procent naší obchodní bilance. Destabilizace Německa nás bytostně ohrožuje,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Proč elity EU v čele s kancléřkou Merkelovou trpí ztrátou pudu sebezáchovy a strkají před realitou hlavu do písku?

Podle místopředsedy bezpečnostního výboru Sněmovny Richarda Dolejše z ČSSD je nelegální migrační invazi potřeba z bezpečnostního, kulturního, sociálního a ekonomického hlediska v zájmu současných občanů Evropy aktivně čelit – na celoevropské úrovni, ve spolupráci s USA, Ruskem a bohatými arabskými státy. „Informace německých bezpečnostních složek mne v mém dlouhodobě zastávaném postoji pouze utvrzují. Na bezpečnostní rizika související s tímto procesem upozorňuji od jeho prvopočátku a německá kontrarozvědka toto nebezpečí pouze potvrdila a zřetelně zdvihla varovný prst. Vzhledem k tomu, že zpravodajské služby států euroatlantického uskupení zpravidla mezi sebou sdílejí informace, tak předpokládám, že vlády zemí EU a Evropská komise podrobnými a rozpracovanými tajnými informacemi k procesu migrace již delší dobu disponují,“ uvedl Dolejš.

„Současný vývoj měly tajné služby predikovat již během letních měsíců. Otázkou je, proč s těmito informacemi německá kontrarozvědka přichází až nyní a proč jsou elity EU k tomuto znepokojivému varování hluché a slepé. Proč elity EU v čele s kancléřkou Merkelovou trpí ztrátou pudu sebezáchovy a strkají před realitou hlavu do písku? To může mít dopad nejen na vzestup radikálního islamismu a terorismu v Evropě, ale také na radikalizaci společnosti a nárůst krajně pravicových extremistických sil. Ohroženy mohou být samotné demokratické základy evropské části euroatlantické civilizace. Souhlasím s premiérem Ficem, že problematika terorismu má s migrační vlnou souvislost. Dle mého názoru hlavně do budoucnosti. Stačí se podívat na vývoj ve Francii z hlediska aplikace ideologie multikulturalismu. Neocitá se tato politika ve slepé uličce? Proto je načase, aby lídři EU začali v zájmu svých občanů realizovat realistickou politiku a přehodnotili své přístupy. Je nutné, aby státy EU masivní migrační invazi efektivně čelily. Ekonomicko-sociální problémy Afriky a destabilizovaných arabských států se nevyřeší tím, že se jejich občané přestěhují do Evropy. Řešení se musí za přispění USA, EU a Ruska najít přímo v postižených státech,“ vyzývá Richard Dolejš.



Slova německé kontrarozvědky o policejní ostražitosti potvrdila minulý čtvrtek odpoledne berlínská policie, když při razii na jihu metropole zadržela dva údajné islamistické radikály a prohledala mešitu na západě města. Důvodem policejní akce ve dvou čtvrtích německého hlavního města bylo prověření možného „ohrožení“, uvedl podle agentury DPA policejní mluvčí. Muži ve věku 28 a 46 let byli podle policie zadrženi ve čtvrti Britz. Při prohledávání auta policisté našli „podezřelý předmět“, který zkoumají. „Čistě preventivně“ bylo evakuováno několik okolních domů.

V Německu bylo letos zaregistrováno už 945 tisíc migrantů, z toho na listopad jich připadá více než 190 tisíc. To je měsíční rekord. Vláda při tom pro letošní rok počítala „jen“ s 800 tisíci běženci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…