Výbušná Partie: Zahradilova „kráva" a „fašistická svině" člena ČSSD spustily hádku

01.06.2014 13:00

Hosty pořadu Partie v TV Prima byli ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD) a předseda ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala. Shodli se na nutnosti vytvoření kariérního řádu pro pedagogy nebo pro změnu způsobu výuky matematiky. Marcel Chládek se přimlouval pro znovuzavedení preventivních lékařských prohlídek.

Výbušná Partie: Zahradilova „kráva" a „fašistická svině" člena ČSSD spustily hádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Partie Jan Punčochář

V úvodu debaty se zastavili u mediální přestřelky mezi ministryní práce Michaelou Marksovou-Tominovou (ČSSD) a europoslancem Janem Zahradilem z ODS. Zahradil na Facebooku totiž zveřejnil: „Napište sem někdo, prosím vás, že paní ministryně je kráva, ať to nemusím psát já sám.“ Důvodem bylo vyjádření Marksové, které učinila v souvislosti s výročím atentátu na Reinharda Heydricha.

Marksová na svém facebookovém profilu napsala: „V několika zemích EU uspěly ve volbách do Evropského parlamentu radikálně pravicové strany. I proto je potřeba připomínat si náš vlastní boj proti fašismu,“ a pod to už standardním písmem přidala: „27. května 1942 provedli Gabčík s Kubišem atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha. I demokracie se musí bránit.“ Problém byl i v tom, že ministryně pod zmíněný text připojila logo Ministerstva práce a sociálních věcí. Marksová později pochopila, že v daném případě opravdu přestřelila a veřejně se omluvila.

Moderátora Partie zajímalo, jak hodnotí počínání Jana Zahradila šéf ODS Petr Fiala. „Vhodné to není, ale také není vhodné, co udělala paní ministryně Marksová. Není vhodné spojovat současnou situaci s druhou světovou válkou nebo všeobecně s historickými událostmi. To považuji za nebezpečné. Paní ministryně to uznala, a tím by to mohlo být vyřízeno,“ míní Fiala.

Ministr školství Marcel Chládek Zahradila ale ostře odsoudil. „Není v pořádku, když členku vlády a ještě k tomu ženu nazve europoslanec krávou. Ta reakce byla neadekvátní.“ Zahradil by se podle Chládka měl omluvit. Petr Fiala ale zdůraznil, že by nemělo zapadnout, že ministryně Marksová udělala chybu, i když i on přiznal, že vyjádření Zahradila bylo za hranou.

Do zesilující se přestřelky obou politiků nad vulgarismem Zahradila pak ještě přilil „olej do ohně" moderátor Jan Punčochář, když ocitoval další pikantnost, a to reakci člena obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 10 Františka Svobody, který na facebookové stránce ministryně práce vrátil urážku místopředsedovi ODS stejně nevybíravými slovy: „Zahradil je fašistická nacionalistická svině. Zastřelit!“

Chládek následně férově přiznal, že výrok svého spolustraníka rovněž odsuzuje.

Je školství ve špatném stavu?

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Marcel Chládek se vyjadřoval ke svým častým návrhům, které se objevují v tisku. „Ten resort není dlouhodobě v dobrém stavu,“ uvedl Chládek na vysvětlenou, proč dává tolik podnětů na různé změny. „Já rozvádím jednotlivé body, to nejsou každý den nové návrhy. Já usiluji o to, aby nebylo školství pravicové nebo levicové, podle toho jaký ministr je ve vládě. Jde mi o koncepčnost a stabilitu. Tím směrem směřují moje návrhy.“

Bývalý ministr školství Petr Fiala tvrdil, že už za jeho ministrování bylo učiněno mnoho kroků ke stabilizaci školství. „Souhlasím s tím, že školství by mělo být stabilní. Vítám strategii 2020, o které mluvil pan ministr Chládek, že ji dokončil.“

Fiala ale odmítl názor, že současný stav českého školství je špatný. „Teď ve špatném stavu není, ale jinak skutečně dlouhodobě byl. Resort nemůže být v dobrém stavu, když se tam střídají ministři a mění se koncepce. My jsme ale spoustu věcí udělali,“ uvedl šéf ODS s tím, že i v mezinárodním měřítku je naše školství dobře hodnocené. Potvrdil však, že je co zlepšovat.

„Varuji před reformami, experimenty a novými nápady. Resort potřebuje stabilitu a klid,“ zdůraznil Fiala.

Oba hosté debaty v TV Prima se ale shodli na potřebě kariérního řádu s tím, že je potřeba toto zaměstnání zatraktivnit. Fiala připomněl, že například máme nejstarší pedagogický sbor.

Ministr Marcel Chládek pak ujišťoval, že se pracuje na koncepčních změnách a také na získání dalších finančních prostředků, bez kterých to nelze uskutečnit. Prý i ministr financí Andrej Babiš chápe význam školství a dohodli se již mimo jiné na navýšení mzdových prostředků pro pedagogy o 3,5 procenta.

Petr Fiala se vrátil ke klimatu ve školách, které je podle něj špatné a nejde jen o agresivitu dětí nebo jejich rodičů. Jde podle něj o motivaci žáků, způsob práce a další okolnosti. „Učitelé dnes nemají jasnou perspektivu ve své profesi a musí se to odrazit i ve výši finanční odměny,“ vrátil se ještě ke kariérnímu řádu.

Učitel bude chráněná osoba

Média v poslední době často informovala o případech, kdy byli vychovatelé nebo učitelé hrubě napadeni. Ministr Chládek potvrdil, že tyto případy se dějí. Proto prý chce zavést zvláštní status pro učitele - chráněnou osobu. „Chráněná osoba bude fungovat v ČR tak, že útok na učitele nebo vychovatele bude postihován vyšším trestem, ať už jde o útok fyzický, verbální nebo virtuální,“ dodal s tím, že na Slovensku tento status pro učitele již existuje.

Šéf ODS Petr Fiala se však domnívá, že tento jediný krok situaci nevyřeší. „Musí se především zlepšit prevence. Musí být lepší práce s rodiči,“ myslí si Fiala. „Já v sankcích nevidím řešení,“ dodal. „Ty děti často jednají v afektu a nebudou se zabývat otázkou, že za to budou potrestány,“ míní Fiala. „Pokud uděláte jenom toto, tak to nepomůže. Jenom si připíšete bod, že jste něco udělal,“ kritizoval Fiala s tím, že by se tento problém měl řešit komplexně a ne jedním opatřením.

Oba diskutující se shodli na tom, že je přece jenom rozdílná situace ve výchovných ústavech a běžných školách. Přirozená autorita učitelů však prý potřebuje posílit dalším vzděláváním. „Klima se na českých školách zhoršuje. A učitelé neumějí často reagovat na nastalou situaci.“ Proto oba podporují další vzdělávání pedagogů, například i v oblasti psychologie. „Je to řešení na dlouho, jde o zkvalitnění výchovného prostředí,“ říká Chládek.

Je třeba změnit výuku matematiky

Ukázalo se prý, že české děti se do školy těší nejméně z celé Evropské unie a dokonce informace, které tam získají, prý nepovažují za důležité. Uvedli to oba hosté pořadu Partie s tím, že to ukázal průzkum. Z takového postoje údajně pramení nechuť k některým předmětům. U maturit se ukázalo, že jde o matematiku.

Současný i bývalý ministr školství se shodli na potřebě změnit výuku matematiky na českých školách. To, že letošní státní maturitu z matematiky, kterou si dobrovolně zvolili, neudělalo 24 % studentů, prý ukazuje na problém. Ten se prý musí řešit už od základního vzdělání tak, aby děti získali k matematice dobrý vztah a nebály se jí.

„Děti nehloupnou, ale mají s matematikou problémy. Ta čísla jsou závažná. Je potřeba se podívat na jakých typech škol se toto děje,“uvedl Fiala a zdůraznil, že na některých typech škol mají tak málo hodin matematiky, že látku ani nemohou stihnout probrat.

„Ten problém je hlubší, matematiku tady neumíme učit. Tak aby se jí děti nebály a zajímala je. To se musí změnit už na základních školách. Musí se změnit způsob výuky matematiky. Mělo by jít o způsob výchovy k logickému uvažování,“ uvedl Chládek.

„Matematika je důležitá v tom, že pokud mají studenti odpor k matematice, tak si nevybírají technické obory. Ale závažnější je, že škola má naučit číst, psát a počítat, a to se zdá, že se úplně nedaří. Tady je třeba to změnit,“ řekl k tomu Fiala a podpořil Chládka v názoru na změnu výuky matematiky.

Marcel Chládek v této souvislosti vysvětloval, proč chtějí po učitelích pedagogické vzdělání. „Odborník v oboru bez něj třeba neumí vysvětlit látku studentům. To může být jeden z důvodů, proč se nedaří zvýšit úroveň matematického vzdělání u studentů.“

Životní styl žáků. Zákaz prodeje nezdravých potravin

K lepšímu životnímu stylu žáků chce ministr Chládek přispět zákazem prodeje nezdravých potravin na školách, a to jak v bufetech, tak automatech. „Školy to nevyřešily, tak proto to musí řešit ministr. Inspekce ukázala, že jen deset procent škol vyřešilo nabídku vhodných potravin,“ zkritizoval stav na školách ministr Chládek. Vadí mu například nabídka kávy z automatů na základních školách a všudypřítomné slané pochutiny.

„Ministerstvo se má zajímat o životní styl a o výchovu ke zdravému způsobu života. Jsem však proti tomu, aby se to řešilo vyhláškou. Děti musí být ke zdravému životnímu stylu vychovávány rodinou i pedagogy,“ říká Fiala. Zároveň vyzdvihl úroveň školních jídelen. „Jídelny ve školách jsou z mezinárodního hlediska velice dobře hodnoceny, protože se tam dětem dostane pestré, vyvážené a hodnotné stravy.“

Chládek chce zpět preventivní lékařské prohlídky

Ministr Chládek připomněl v rámci životního stylu i zrušení preventivních lékařských prohlídek u dětí. Řekl, že on sám je pro znovuzavedení i stomatologické preventivní péče u dětí. Naráží však na zákony, protože je nesmí nařizovat rodinám a omezovat tak jejich svobodu. Vyzval ke spolupráci, aby tyto prohlídky byly znovu zavedeny. Podle jeho slov po jejich zrušení došlo ke zhoršení zdravotního stavu dětí.

Marcel Chládek potvrdil, že od ministra financí chce do rozpočtu pro školy další 3 až 5 miliard korun, protože bez nich nejde změny ve školství uskutečnit. Ministr Babiš prý chápe význam školství a na dohodu dojde. Andrej Babiš však prý také trvá na šetření v resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…