Vychytralá politická přetvářka, nebo úplná schizofrenie? Senátoři, kteří doporučili zamítnout „ústavní právo na zbraň“, dostali výprask

20.11.2017 21:47

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost minulou středu 15. 11. 2017 doporučil Senátu zamítnout novelu ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, která ve dvou větách zakotvuje "ústavní právo na zbraň". O této novele, která leží v Senátu na stole již čtvrt roku, bude jednat ve středu 22. listopadu také ústavně-právní výbor, avšak rozhodující slovo bude mít plénum Senátu v závěrečném hlasování, které je na programu schůze 6. prosince.

Vychytralá politická přetvářka, nebo úplná schizofrenie? Senátoři, kteří doporučili zamítnout „ústavní právo na zbraň“, dostali výprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Stanovisko senátorů "bezpečnostního výboru" je nečitelné pro české držitele zbraní, kteří posbírali 105 tisíc podpisů pod Peticí podporující ústavní právo na zbraň proti regulaci zbraní ze strany EU.

"Postoj některých senátorů je pro nás opravdu velkým zklamáním. Stanovisko 'bezpečnostního výboru' je nepochopitelné a nečitelné, protože jde principiálně proti bezpečnosti všech občanů České republiky. Někteří senátoři se chovají alibisticky podle pořekadla, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Ti stejní senátoři, co říkají, že by prý vláda měla zamezit implementaci těch částí směrnice EU o zbraních, co nesouvisí s bojem proti terorismu, pak na výboru hlasují pro zamítnutí ústavního práva na zbraň. Člověk si až říká, jde snad o velmi trapnou to ukázku vychytralé politické přetvářky nebo o případ úplné schizofrenie? Hrozivá implementace směrnice EU, která zničí dobře náš vyvážený český zákon o zbraních, je v plném běhu, neb z ministerstva vnitra půjde nyní do Sněmovny," uvedl očitý účastník jednání výboru Mgr. Pavel Černý pplk. v.v., iniciátor Petice, který pracuje jako elitní instruktor pro výcvik bezpečnostních složek po celém světě.

Proti kontroverzní EU směrnici o zbraních, kterou navrhnula Evropská komise přesně před dvěma lety po teroristických útocích v Paříži, Česká republika podala žalobu u soudního dvora EU. Ústavní právo na zbraň kromě střelecké veřejnosti z řad sportovních střelců, milovníků vojenské historie a držitelů zbraní pro osobní obranu podporují také myslivci.

"Ve světovém žebříčku jsme šestou nejbezpečnější zemí, zatímco duchovní matky směrnice EU, Velká Británie a Francie s permanentním výjimečným stavem, se potácejí až v páté desítce bezpečnosti za Ghanou a Sierrou Leone. Přesto se tyto země snaží populisticky ordinovat ostatním recepty na bezpečnost ve formě smrtícího koktejlu restrikcí, který se ani v jejich vlastních zbraňových zákonech absolutně neosvědčuje. Senátní bezpečnostní výbor se chová jak příslovečný kozel zahradníkem, když je proti novele. Myslivci vítají a podporují zakotvení ústavního práva na zbraň, a vnímají jej jako vhodnou právní bariéru zabraňující kontraproduktivnímu odzbrojení a přeregulaci legálních držitelů zbraní. Ústavní právo na zbraň považujeme za praktický i symbolický krok k zachování našeho skvělého českého zákona o zbraních a zachování vnější i vnitřní bezpečnosti nás všech," uvedl Dr. Ing. Bohumil Straka, člen zahraniční komise Českomoravské myslivecké jednoty, která reprezentuje většinu stotisícové komunity myslivců.

Počínání bezpečnostního výboru se nezamlouvá ani běžným držitelům zbraní pro osobní obranu, kteří vyjadřují obavy z budoucnosti.

"Držitelé zbrojního průkazu jsou důsledně a stále prověřovanou částí společnosti, složili jsme velice přísné zkoušky na zbrojní průkaz, chodíme na lékařské prohlídky, nesmíme páchat přestupky a musíme být beztrestní. Jsem jednou z mnoha žen, která podepsala Petici proti odzbrojení. Ze svého okolí však vím, že i ženy bez zbrojního průkazu, které podepsaly tuto petici, si přejí zbraně pro své muže, pro ochranu rodiny. Na tom, že směrnice EU o zbraních je špatná a škodlivá, se přece shodli naprosto všichni - vláda, Senát, Parlament, Bezpečnostní rada státu, prezident i většina občanů. Evropská komise bude po dvou letech účinnosti směrnice provedené změny posuzovat, takže dojde k dalšímu omezení legálních držitelů zbraní formou postupných restrikcí v několika krocích. Tak proč tedy bezpečnostní výbor brání v přijetí novely, která by byla budoucí pojistkou proti takovému paskvilu?" podivuje se Karla Čížová, která pracuje ve zdravotnictví a vlastní zbraň pro obranu a jako koníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…