Klaus uvítal Charlese na Hradě, Bém dělal průvodce zahradou

20.03.2010 19:06

Britský princ Charles s manželkou Camillou zahájili svou čtyřdenní návštěvu České republiky. Jako první je na Pražském hradě uvítal prezident Václav Klaus s chotí Livií. Poté hosty provedl v palácových zahradách pražský primátor Pavel Bém.

Klaus uvítal Charlese na Hradě, Bém dělal průvodce zahradou

Setkáním s prezidentem Václavem Klausem a jeho manželkou Livií na Pražském hradě a prohlídkou některých jeho částí a zahrad zahájil v sobotu britský princ Charles a jeho manželka Camilla svůj čtyřdenní pobyt v České republice. Navazuje na návštěvy prince a jeho manželky v Polsku a v Maďarsku. 

Na Hrad zamířili hned z ruzyňského letiště, kam přiletěli zhruba hodinu po poledni. Po půlhodinové soukromé schůzce s Klausovými si prohlédli historické prostory Hradu a v doprovodu pražského primátora Pavla Béma i přilehlé palácové zahrady. Navštívili také pravoslavný kostel svatého Cyrila a Metoděje, kde se setkali s českými veterány sloužícími za druhé světové války v Británii. 

Více:
Princ Charles a Camilla zahájili čtyřdenní návštěvu Česka
ASORKD: Princ Charles se setká s památkáři

Česká republika je posledním cílem Charlesova turné po střední Evropě. Princ z Walesu je v Česku popáté, vévodkyně z Cornwallu oficiálně poprvé. 

Velký úklid v malé obci. Přijede princ

Členové britské královské rodiny měli možnost si v doprovodu první dámy prohlédnout Vladislavský sál, kde obdivovali také kopii českých korunovačních klenotů. Manželka českého prezidenta po setkání ocenila jejich přátelské chování a zájem o českou historii. Prohlídka hradních interiérů podle ní byla novinkou především pro Camillu. Večer se britský pár na Hrad vrátí, čeká je tam slavnostní večeře. 

V kostele svatého Cyrila a Metoděje na pražském Novém Městě si pár prohlédl památník hrdinů heydrichiády. Připomíná akci československých parašutistů, kteří se v roce 1942 podíleli na úspěšném atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Princ a Camilla s českými veterány promluvili pár slov a položili kytici k památníku. Před kostelem sledovala jejich příjezd asi stovka lidí. Na bezpečnost britského prince dohlížely desítky policistů, krátké uzavírky ale provoz v hlavním městě výrazně neomezily. 

Část pobytu v ČR stráví princ na Moravě, v Brně a v ekologické vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. V malé obci na úpatí Bílých Karpat v sobotu vrcholily přípravy na prestižní návštěvu a obyvatelé obce horečně uklízeli, protože dřív jim v tom bránilo počasí. 

Vévodkyně zůstane i po víkendu v Praze, kde si prohlédne baletní přípravku Národního divadla a výcvikové středisko vodicích psů. Na závěr návštěvy mají princ a vévodkyně schůzku s exprezidentem Václavem Havlem a Dagmar Havlovou. 

Camilla do České republiky přijíždí zřejmě se zdravotními problémy. Bolela ji záda. Kvůli potížím musela rušit část svého programu v Polsku a Maďarsku. Při slavnostním přivítání na Hradě ale vévodkyně rozdávala úsměvy a vypadala v dobré kondici.


Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…