Tragédie pro kraj: Prostějovský Oděvní podnik spadl do konkursu

04.05.2010 16:07

Konkursem s následným rozprodejem majetku končí kdysi slavná éra Oděvního podniku (OP) Prostějov, největší tuzemské textilky.

Tragédie pro kraj: Prostějovský Oděvní podnik spadl do konkursu

Přestože se věřitelé, kterým OP dluží kolem 1,5 miliardy korun, domluvili na reorganizaci společnosti, žádný z nich nakonec nepřišel s konkrétním návrhem na její realizaci.

Insolvenční soud proto poslal podnik do konkurzu. Zatím sice nepravomocně, ale není příliš reálné, že by o něj nějaký investor ještě projevil zájem.

„Situace bude řešena konkursem," sdělil v pondělí 3. května ráno soudce Jan Kozák. Ještě před dvěma měsíci přitom konstatoval, že „věřitelé na schůzi přijali usnesení, kterým odsouhlasili jako způsob řešení úpadku dlužníka reorganizaci." Dnes je ale všechno jinak a firmu budou dál řídit pouze insolvenční správci. Ti mají nyní za úkol připravit návrh řešení prodeje a budoucnosti textilního gigantu.

600 zaměstnanců odešlo

OP Prostějov opustilo zatím zhruba 600 zaměstnanců, tři stovky ve zrušeném závodě v Jeseníku a další tři stovky v mateřském prostějovském podniku. „Opravdu se bojím, co bude dál, protože ve svých letech a se svou kvalifikací nejspíš práci nenajdu. Jak budeme žít, to nám ti, co přivedli fabriku ke krachu, už ale neřeknou," posteskla si padesátiletá zaměstnankyně Oděvního podniku, která je vyučenou šičkou a pro firmu pracuje celý život.


Podle šéfové podnikových odborů Heleny Vyroubalové se zatím další propouštění zaměstnanců nechystá. „Insolvenční správce mě informoval, že má zájem výrobu zachovat a v závodě zatím zůstane i stávající počet pracovníků. Minimálně na květen máme zakázky a o dalších se jedná," sdělila Helena Vyroubalová. Jak upřesnila, vyrábí se především takzvané měřenky, což jsou obleky šité na míru. V provozu zůstávají také desítky podnikových prodejen, jejich osud je ale značně nejistý, protože doprodávají loňské zboží bez nových kolekcí.

Více: Další krutá rána pro Jesenicko, OP propouští

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Kulhánek

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sobotka znovu varoval před druhým pilířem: Nakonec můžete skončit v úplně jiném fondu

18:22 Sobotka znovu varoval před druhým pilířem: Nakonec můžete skončit v úplně jiném fondu

REPORTÁŽ ČSSD nechce ve svých řadách lidi spojené s přidělováním zakázek ve Středočeském kraji v dob…