Blechová odchází hořce. Paroubek to s médii neuměl, nediví se Kočová

08.09.2010 13:52

Kateřina Blechová strávila rok a půl ve funkci mluvčí ČSSD. Z funkce odešla před několika dny. A řekla, že na období v „oranžové“ straně nebude vzpomínat zrovna v nejlepším. Bývalá mluvčí sociální demokracie a dnes redaktorka politického oddělení deníku Blesk, Květa Kočová má na své působení v téže funkci naprosto stejné vzpomínky.

Blechová odchází hořce. Paroubek to s médii neuměl, nediví se Kočová

Už před volbami bylo pro Blechovou těžké na své pozici setrvávat, protože měla jiný názor než vedení na vymezování se proti médiím a některým novinářům. „Džbán přetekl, když mi předseda Paroubek vynadal v přímém přenosu České televize. Bylo to na tiskovce, kde jsem dala prostor k dotazům všem novinářům - tehdy byla aktuální kauza bývalého předsedy Sněmovny Vlčka - a dotazy tak logicky nebyly příjemné," vzpomíná Blechová ve středeční MF Dnes.

Nepřátelé v žoldu ODS

„Já se mohu pod to, co říká paní Blechová podepsat. Pan Paroubek totiž nepotřeboval tiskovou mluvčí, on měl své názory na média předem nalinkované a to velice jednoduše. Kdo o něm psal hezky, byl vynikající novinář a měl v Lidovém domě vždy otevřené dveře," řekla ParlamentnímListům.cz Kočová. Špatně na tom byli prý především investigativní novináři. „Ti, co do něčeho šťourali a snažili se jít za kauzami, teď mě třeba napadá Sabina Slonková nebo Janek Kroupa, ti to měli u předsedy špatné. Byl přesvědčen, že pracují na zakázku ODS nebo jiných nekalých živlů," vzpomíná Kočová.

O přestupech novinářů do role tiskových mluvčí a zpět čtěte ZDE

Oblíbenci byli zváni na večírky

Nepřátelští novináři měli samozřejmě menší prostor pro dotazy na tiskových konferencích a rozhovor s předsedou pro ně byl nedostupný. „Předsedovi oblíbenci byli zváni na narozeniny, na vánoční večírky a další akce. Pan Paroubek si nenechal poradit ani v  tom, jak jednat s bulvárem. Vůbec to neuměl, ale stále si vedl svou. Tiskový mluvčí byl spíš úředník než klasický mluvčí. Musela jsem se starat o 74 poslanců a 14 stínových ministrů a vydávání jejich zpráv. Skoro všichni chtěli být vidět. Na nějakou invenci nebyl čas, ale hlavně o ni nebyl ani zájem," dodává Kočová.

Čtěte také:
Novináři jsou nóbl a berou 50 tisíc, myslí si Paroubek
Paroubek: Nechte mě. Na trůnu už nesedím
Už se nemusím krotit, varuje Paroubek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…