Kalousek by žalobou mohl zasáhnout vedle Tošovského i Tůmu

01.01.2011 6:03

Ani výrok pařížské arbitráže neukončil desetileté tahanice kolem prodeje Investiční a poštovní banky. Stát se chce nyní soudit s bývalými ministry Zemanovy vlády i tehdejším šéfem ČNB Tošovským. Ministerstvo financí by ale mělo své trestní oznámení rozšířit, píší HN.

Kalousek by žalobou mohl zasáhnout vedle Tošovského i Tůmu

Události z poloviny června roku 2000, kdy ČNB uvalila nucenou správu na IPB, budou muset podrobně prozkoumat vyšetřovatelé. Povede je k tomu žaloba, kterou na bývalé členy vlády Miloše Zemana, někdejšího guvernéra České národní banky Josefa Tošovského a nuceného správce IPB Petra Staňka podá ministerstvo financí.

Pikantní na této skutečnosti je to, že v čele resortu stojí Miroslav Kalousek, který vedl i poslaneckou vyšetřovací komisi, která byla k pouzení situace v IPB vytvořena. Komise došla v roce 2002 k závěru, že „dokumenty podepsané 19. 6. 2000 jsou jednostranně výhodné pro ČSOB na úkor státního rozpočtu" a odpovědnost za tuto situaci svalila na ministra financí Pavla Mertlíka.

Komise uznala, že se ministři museli spolehnout na předkladatele

S trestním oznámením na členy Zemanovy vlády ale ministerstvo financí sotva pochodí. Vždyť i Kalouskova vyšetřovací komise před lety konstatovala, že „většina členů vlády neměla možnost být na jednání řádně připravena. Byli tak nuceni spolehnout se na informace a doporučení předkladatelů materiálu - Pavla Mertlíka a Josefa Tošovského," připomínají Hospodářské noviny.

Podobně obtížné bude prokázání viny Tošovskému. Například pod smlouvou, v níž se ČNB zaručila uhradit novému majiteli škody, které vyplynou z neevidovaných závazků IPB, podpis Tošovského chybí. Figuruje na ní však podpis dnešního reprezentanta „Kalouskovy" TOP 09 Zdeňka Tůmy, který byl v roce 2000 viceguvernérem ČNB.

Členové bankovní rady údajně překročili své pravomoce

„To naznačuje, že ministerstvo financí by své trestní oznámení mělo rozšířit na další členy bankovní rady," uvádějí HN s tím, že členové rady dali nucenému správci Petru Staňkovi přesně definované úkoly, čímž údajně překročili své pravomoce. „Zhostil se pouze úkolu banku převzít a podepsat příslušné transakční dokumenty," uvedla ve svém závěru vyšetřovací komise.

K věci: 

Kalousek žaluje Zemana. Marketingový trik? Železný se usmíval 

Arbitráž s ČSOB nezvládl Kalousek, kontruje Zeman

Sobotka: Kalousek by měl podat žalobu i na vlády ODS, KDU a ODA 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…