Heger: Nemůžeme uloupit pojišťovnám 14 miliard korun

23.01.2011 12:21

V nedělní Partii na Primě proti sobě usedli ministr zdravotnictví Leoš Heger a hejman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Diskutovali nad požadavky lékařů a nutnosti zdravotní reformy.

Heger: Nemůžeme uloupit pojišťovnám 14 miliard korun

V nedělní Partii se až neobvykle shodli ministr zdravotnictví Leoš Heger a hejman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Řešila se jak výzva lékařů, tak nutnost nové zdravotnické reformy.

"Apeluju na ministra, aby udělal vše proto, aby se našla dohoda s lékaři. Chápu, že nelze vyhovět na sto procent, ale musí vytvořil takzvaný jízdní řád, podle kterého se pojede," prohlásil Hašek a zdůraznil, že mu jako hejtmanovi jde především o to, aby všichni pacienti měli dostupnou zdravotní péči a nikdo nebyl ohrožen.

Mediální hodnocení:
Utrápený ministr zdravotnictví debatoval na Primě, říká odborník

Není snadné vzít peníze pojišťovnám jen tak

Požadavky lékařů v čele s Lékařskou odborovou komorou jsou nereálné, vysvětloval Heger. "Není to pravicová úchylka, ale není možné vzít balík peněz a nacpat ty peníze na jedno místo a vyřešit to teď hned, přestože se to několikrát už stalo," dodal ministr.

"Není snadné vzít pojišťovnám 14 miliard legální způsobem, nemůžeme je vykrást, hledáme fondy, ale nejde to tak rychle," řekl Heger. Také dodal, že zná mnoho případů, kdy lékaři dostávají peníze, ale nepracují tak, jak by měli.

Sledujeme téma Exodus lékařů

Do přelomu měsíce dáme jasné stanovisko, řekl Heger 

Heger slíbil, že do přelomu měsíce dá stanovisko a pokud lékaři opravdu nepoleví ze svých požadavků, bude muset udělat plán, který bude téměř na hranici katastrofy. "Ve středu zasedá vláda, projednáme, kde se bude investovat nejvíce," dodal Heger.

Hašek chce řešit i korupci ve zdravotnictví

Hejtman Hašek několikrát zdůraznil, že by rád na začátku února slyšel řešení, plán, jak se bude situace řešit. "Máte to v rukou především vy," zdůraznil Hašek. Hašek si také myslí, že by se neustále neměly řešit jen platové podmínky lékařů, které jsou mediálně zajímavé, ale začít se zabývat i jinými požadavky lékařů, jako je vymizení korupce. "Podle údajů Transparency International z českého zdravotnictví uniká 30 miliard do korupce," uvedl Hašek a podotkl, že se tento problém bude muset také řešit.

Oba politici se shodli nad nutností reformy

Ministr Heger chce reformu diskutovat s celým politickým spektrem. "Já jsem s tím do politiky šel a udělám to tak," řekl Heger. I hejtman Hašek souhlasil, že nutno se na reformě podílet společně, aby nehrálo roli, zda je u vlády levice nebo pravice.

"Já chci podpořit všechny kroky, které povedou k uklidnění situace, v zájmu lidí ale budeme tlačit na vládu, aby se naplnili požadavky doktorů a určitě budeme diskutovat i nad legislativními řešeními," prohlásil Hašek.

Hašek také slíbil, že spolu s ostatními hejtmany udělá výzvu směrem k lékařům, aby stáhli výpovědi, ale až poté, co ministr Heger řekne, jak míní situaci lékařů řešit. "Společně potom můžeme sedět nad reformou, která bude platit několik dalších desítek let," uzavřel debatu Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…