Utrápený ministr zdravotnictví debatoval na Primě, říká odborník

23.01.2011 12:05

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ České republice hrozí, že ji po 1. březnu opustí až čtyři tisíce lékařů. Právě na toto téma dorazili do Partie televize Prima diskutovat ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda asociace krajů Michal Hašek.

Utrápený ministr zdravotnictví debatoval na Primě, říká odborník

"Ministr byl velice smířlivý, ale utrápený a chvílemi se mi zdálo, že nastalá situace nemá východisko. Na straně druhé byl hejtman Hašek, ostrý, fakticky neuvěřitelně připravený a taky čekající na jakoukoli příležitost," říká analytik Břetislav Polách, který spolu s ParlamentnímListy.cz nedělní debatu na televizi Prima sledoval.

Sledujeme téma Exodus lékařů

Již v úvodu sociální demokrat Hašek přiznal, že "ten problém nelze smrsknout do debaty, které se teď účastníme a která trvá ani ne čtyřicet minut". Moderátor souhlasil, ale i přesto vyzval své dva hosty, aby se o to pokusili. Valnou část diskuse nakonec vedl právě Michal Hašek, jehož nakonec Jan Punčochář musel zastavovat.

K TÉMATU:

 "Abyste nám z toho tady, pane hejtmane, neudělal one-man-show." Právě tento okamžik přišel zajímavý analytikovi Břetislavu Poláchovi.

"Nebudu se věnovat tomu, že moderátor zakročil, i když to bylo dost pozdě. Chci upozornit na mediální vystupování Michala Haška, které je jedním slovem vynikající. Vždy hledí do očí, prakticky nikdy nepotřebuje žádné pomůcky pro své úvahy a co se aktuální debaty týká, byl senzačně připravený. Taky bych chtěl upozornit, že si oba hosté nakonec podali ruce, což si za posledních několik Partií nevybavuji ani jednou. Původně jsem nechápal, proč TV Prima hejtmana pozvala, ale ukázalo se, že vedle nešlápnula," říká Polách pro ParlamentníListy.cz.

"Co se ministra Hegera týká, je to stále stejný člověk, jehož všichni označují za slušného. Jenomže si nemyslím, že pouze tento charakteristický rys pomůže. Vezměte si okamžik, kdy upozornil na situaci v neonatologii. On řekl, že z dvanácti specializovaných center pro nedonošené děti možná až pět skončí. Že ti lékaři poděkují, sdělí svým ředitelům, že nesplnili jejich požadavky a odejdou."



U diváků to vyvolalo určitě silné emoce, stejně tak u moderátora, ale Heger v tu chvíli zapomněl, že sedí v politickém studiu. A co tedy udělal Hašek? "Okamžitě před veřejností a do kamery vyzval ministra, aby se tomuto tématu věnoval zvlášť a sdělil co nejdříve všem občanům, jak tato situace pokračuje a jak ji vyřeší. Hegera tento postoj evidentně zaskočil," komentuje dále Polách.

Debata obou politiků nepřinesla v podstatě žádné odpovědi. Jediné, co ministr zdravotnictví připustil, že na středečním jednání vlády možná uvolní několik stovek milionů korun určených pro lékaře. "Ale to mi poraďte, co byste dělali, dali je těm slušným lékařům, kteří nepodali výpověď, anebo těm, kteří vydírají výpovědí?" zeptal se Heger.

Moderátor se přímé odpovědi vyhnul, stejně tak Hašek.

"Apeluji na pana ministra, aby se daly garance, aby se připravil jakýsi jízdní řád a abychom společně přicházeli s řešeními. Chci, aby od 1. března měli pacienti lékařskou péči a nestalo se, aby lidé byli ohroženi na životě," uzavřel rezolutně předseda asociace krajů a jeden z hlavních kandidátů na šéfa sociální demokracie, poslanec Michal Hašek.

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…