Otrokářství skončilo, zlobí se Kubek a kritizuje i Klause

31.01.2011 22:25

Podle šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka lékaři často pracují v podmínkách, které připomínají otrokářský systém. Proto se také nenechají uchlácholit několika sliby současných politiků.

Otrokářství skončilo, zlobí se Kubek a kritizuje i Klause

Podle Milana Kubka má řada doktorů podepsaný částečný úvazek, nicméně pracují na plný a velkou část práce tak dělají zadarmo. „Pokud toto není otrokářství, pak jsem se špatně učil dějepis," rozzlobil se Kubek v pondělních Impulsech Václava Moravce.

„Naše společnost je velmi rovnostářská," naznačil šéf komory, proč podle něj má protest lékařů tak malou podporu veřejnosti (okolo 17 procent, pozn. red.). Dodal, že za tuto situaci mohl dříve komunismus a následně i polistopadové vlády, které „zajišťovaly levnou péči svým voličům".

Sledujeme téma Exodus lékařů 
OBRAZEM Krach jednání

Kubek dává také jistý díl viny za odmítavou reakci společnosti novinářům. „Občané jsou masírováni obrovskou kampaní, která začíná na Hradě a sklouzává po bulváru jako Blesk do nejnižších poloh české politiky," pustil se šéf komory do prezidenta i médií.

Více: Klaus Hegerovi: Ti arogantní lékaři nesmí vyhrát

Nejsme hlupáci 

Lékaři nyní budou s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem dále vyjednávat, ale jak Milan Kubek předeslal, nespokojí se s „jalovými sliby politiků". Jinak řečeno, zdravotníci požadují od ministerstva jasné záruky, že budou splněny jejich požadavky, jinak k dohodě nedojde. Protest by pak mohl pokračovat i bojkotem zmíněných přesčasových hodin, podrobnosti ale Kubek neprozradil.

„Pan ministr si nemůže myslet, že jsme úplní hlupáci," uzavřel předseda České lékařské komory jen několik desítek minut po jednání komory s ministrem Hegerem. Protestující lékaři opakovaně žádají, aby ministr garantoval, že slíbené dvě miliardy korun půjdou výhradně na platy lékařů. To Heger opakovaně odmítá.

Více: Krach: Heger se s lékaři neshodl. Kolem jednání návrat k bodu nula

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…