Plynová policie. I tak lze čelit Johnovým škrtům

06.02.2011 5:23

Dnes a denně čteme o úsporách policie. Od nástupu ministra vnitra Radka Johna, kterému vláda osekala rozpočet, se objevují až absurdní rozkazy v podobě zákazu větrání, zalévání květin nebo vytápění služeben. Škrty v oblasti provozu se pochopitelně projevily i v přenastavení limitů počtu ujetých kilometrů.

Plynová policie. I tak lze čelit Johnovým škrtům

S narůstajícími cenami benzinu se opět objevují spekulace, jak na pohonných hmotách ušetřit. A variant je hned několik. Jednou z nich je přestavba policejních vozů na LPG či CNG. Vedení policie se však masovější akci brání.

V těchto podmínkách sloužíme. Vaše úsporná policie...

Autoperestrojka

Přestavět vůz na LPG ( Liquefied Petroleum Gas- zkapalněný ropný plyn) je možno pouze u vozů z benzinovým motorem a těch má právě PČR nejvíce.

,,Většina osobních vozidel je v provedení s benzinovým motorem, a to zvláště kvůli jejich využití a životnosti. Benzín také není tolik náchylný na výkyvy teplot, jako je tomu u nafty. Policejní vozidla musí být schopna dorazit na místo včas za každého počasí. Vozidla s naftovým motorem jsou využívána spíše pro logistické a další podobné účely," vysvětlil ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Výhody, nevýhody

Výhod LPG uvádějí výrobci zařízení hned několik. Od 1.1.2009 jsou vozidla s alternativním pohonem LPG osvobozena od platby silniční daně, což znamená roční úsporu 1.800 - 4.200 Kč. Cena LPG je oproti benzinu více než poloviční. Vozidla s LPG mají minimální nároky na údržbu. Prodlužují životnost motorového oleje až o 25 %, jsou méně hlučná a ekologická.

Při přestavbě dojde sice k nárůstu spotřeby o 1-2 litry a sníží se výkon o 10%, ale i tak při pořizovací ceně okolo 25 000 Kč se LPG začne vyplácet přibližně po 40 000 najetých km. Ekonomický náměstek policejního prezidia Jiří Novák v minulém roce masovější přestavbu odmítl.

 „Na LPG bychom přešli ve velkém velmi rádi, ale není to bohužel z různých důvodů možné," řekl k tomu Novák s tím, že hlavním je výkon motoru po takové úpravě.

Pod zem

Další úskalí spatřuje polcejní prezidium v přístupnosti vozů s LPG. ,,Musíme se s vozidlem dostat i do míst, kam je např. vjezd vozidel na pohon LPG z bezpečnostních. důvodů zakázán," vysvětluje Melša, navíc přidává i argument o dostupnosti čerpacích stanic na alternativní paliva.

,,Ty dostatečným způsobem nepokrývají místa výkonu služby policistů," uzavřel. Podle dostupných informací je však v ČR už více než 600 čerpacích stanic s LPG

Mapa pokrytí LPG 

Zelení na CNG

Jako pozitivní mezikrok by vnímal přechod na LPG předseda Strany zelených Ondřej Liška, nicméně jako lepší variantu by viděl rovnou přechod na zemní plyn CNG.

,,Nejsou zde skoro žádné emise, auta jsou v crash testech dokonce bezpečnější a návratnost je poměrně rychlá, jelikož zemní plyn stojí více jak dvakrát méně než benzín," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Strany zelených Ondřej Liška. 

Problém však vidí Liška v dostupnosti čerpacích stanic s CNG, kterých je žalostně málo. ,,Avšak i to se dá řešit. Auta s CNG umožňují kombinaci s přepínáním na benzin a navíc si můžete zřídit vlastní plnící stanici okolo 100 000 Kč. Minimálně pro pražské vozy by se to vyplatilo," uzavřel Liška

Počty dopravních prostředků k 31. 3. 2010

Druh SDP

Počet

Motocykly celkem

437

Automobily osobní celkem

8 191

z toho: - policejní provedení

3 164

            - civilní provedení

5 027

Auta nákladní skříňová celkem

544

Auta nákladní valníková celkem

77

Autobusy celkem

210

Ostatní motorová vozidla celkem

141

Přípojná vozidla celkem

196

Služební dopravní prostředky CELKEM

9 796

Související:

Co Nečas neřekl: S Lessym mohl řešit, kdo půjde od válu

John si myslel, že mu policisté věří. Teď mu nalijí čistého vína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…