Engel vyzval lékaře ke stažení výpovědí. Solidaritu ostatních odmítl

21.02.2011 9:44

Předseda Lékařského odborové klubu (LOK) Martin Engel vyzval lékaře, aby ukončili prostest v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme a neprodleně odvolali výpovědi. Uvedla to Česká televize.

Engel vyzval lékaře ke stažení výpovědí. Solidaritu ostatních odmítl

Předseda Lékařského odborového klubu Engel v rámci akce Děkujeme, odcházíme podal mezi prvními výpověď z radiologického oddělení Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech. Snad proto, aby šel příkladem. Ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman ale minulý týden, kdy krize ve zdravotnictví byla zažehnána a doktoři podepsali s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem memorandum o platech, ovšem překvapivě ParlamentnímListům.cz a také jiným médiím řekl, že zpět už Engela nevezme.

Poté se odboráři v čele s dalším předákem z LOK Milošem Volemanem postavili za Engela a tvrdili, že výpovědi nestáhnou. Vypadalo to tak na to, že je zaděláno na nový problém. Ve hře totiž bylo prohlášení o solidaritě, které už dřív podepsali protestující lékaři. Solidarity se měli dovolávat ti, co by měli potíže při návratu do práce. Týkala se i Martina Engela.

Aktuální vývoj:
Engel vyzývá lékaře ke stažení výpovědí
Praha: Pondělí rozhodne o spuštění krizového plánu ve zdravotnictví

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ale v nedělní partii na Primě naznačil, že Engel zřejmě solidaritu ostatních lékařů žádat nebude. Sám Engel pak uvedl, že se definitivně k situaci vyjádří až v pondělí. Dnes však překvapivě vyzval lékaře, aby ukončili prostest v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme a neprodleně odvolali své výpovědi. A to bez ohledu na to, jestli ho ředitel jeho "mateřské" nemocnice vezme zpěz, nebo nikoliv.

"Vyzývám všechny lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali své výpovědi bez vazby na moje přijetí zpět na radiodiagnostickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady," uvedl dnes odborář ke 3 800 lékařům. Engel také řekl, že si váží solidarity i nabídky pracovních míst, které o víkendu obdržel. Nechce, však, aby nastalá situace byla zneužita ke zpochybnění legitimnosti memoranda, které ve čtvrtek podepsal s ministrem Hegerem.

Tabulky musí odsouhlasit vláda

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po jednáních s LOK slíbil najít pro zdravotnictví dvě miliardy korun na platy lékařů. Lékařští odboráři pak slíbili, že své výpovědi doktoři stáhnou. Dohoda obsahuje závazek LOK je ke stažení vyzvat, není v ní ale garance návratu všech účastníků protestu na původní pracovní místa.

Stejně jako vláda nemůže garantovat přijetí všech lékařů na původní místo, nemůže ani odborový klub údajně garantovat, že všichni lékaři výpovědi stáhnou - ať již z osobních důvodů, nebo proto, že se individuálně rozhodnou postupovat solidárně s ohledem na své kolegy. Vláda by měla tuto středu stvrdit jak dohodu o platových tabulkách, tak samotné memorandum.

Engel: Může za to ODS

Martin Engel ke svému případu uvádí, že osobně vnímá snahu ředitele Vinohrad a člena pražské ODS Marka Zemana "potrestat" toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů, jako "ubohou a přízemní".

Ve skutečnosti je za těmito aktivitami snaha destabilizovat a rozvrátit systém českého zdravotnictví, míní Engel. Za jeho případem prý stojí poslanci ODS Boris Šťastný, Marek Šnajdr a někteří další politici ODS. "Křečovité pokusy dalších ředitelů potrestat lékaře za oprávněný odpor proti neutěšeným poměrům v českém zdravotnictví jsou jen vizitkou jejich morální a lidské úrovně," dodal Engel.

Čtěte:

Sledujeme téma: Exodus lékařů

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…