Paroubek zkritizoval novináře. Paroubková jim děkuje za reklamu

16.03.2011 18:14

Expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek si postěžoval na webu Vaše věc na způsob, jakým přijala a komentovala média odchod jeho manželky Petry z ČSSD. Ta však na všem našla i pozitivní stránku. Tuší, že jde o druh pomsty novinářů za její knížku V botičkách od Diora. "Tím, že takto zareagovali, udělali knize dobrou reklamu," řekla pro ParlamentníListy.cz Paroubková. A nakladatel už připravuje dotisk této knihy.

Paroubek zkritizoval novináře. Paroubková jim děkuje za reklamu

"Nejde vlastně o nic nového pod sluncem v českých tištěných médiích," píše na webu Vaše věc Jiří Paroubek k tomu, jak některé sdělovací prostředky nelichotivě komentovaly odchod jeho manželky Petry od sociálních demokratů. Podotýká, že bulvární deníky byly tentokrát serióznější nežli jiná média. Ostré kritice se tak nevyhnuli hlavně dva redaktoři - redaktorka z Mladé fronty dnes a její kolega z Lidových novin.

Více: Paroubek: Bathoryová žízní po krvi

"Komentáře v MFD a v Lidových novinách, v listech z jednoho černosotněnského (od názvu Černá sotňa) vydavatelství se sídlem v Düsseldorfu, jsou osobní a jejich autoři na hranici duševní poruchy. Má žena se rozhodla odejít z politické strany a řekla své důvody, proč tak učinila," pozastavuje se nad nepříjemnou mediální smrští Paroubek.

Čtěte také:

Za pravdu mu nepřímo dává i mediální odborník Jan Jirák. "Řekl bych, že odchodu Petry Paroubkové věnovala česká média opravdu přehnanou pozornost, z které byla cítit až jakási škodolibá radost. Ta pramení z u nás obecně sdílené nechuti novinářské obce směrem k sociální demokracii," okomentoval postoj médií Jirák pro ParlamentníListy.cz.

Sledujeme téma Volba předsedy ČSSD

Vztahům s médii knížka Petry Paroubkové neprospěla - naopak

Dodal však, že se jednoznačně nedá říct, na čí straně je větší podíl viny. "Války s médii začaly u pana Paroubka v období, kdy se rozváděl se svojí tehdejší ženou Zuzanou. Média tehdy na něj začala velmi nepříjemně a osobně útočit. Od té doby vzájemné přestřelky pokračují. Oběma manželům určitě pro vylepšení vztahů k médiím nepomohla ani knížka paní Petry V botičkách od Diora. Velmi osobní kritika některých novinářů samozřejmě vyvolala touhu se při jakékoli další možné příležitosti pomstít," uvedl Jan Jirák.

Čtěte také:

Petra Paroubková podle svého vyjádření Jirákovi dává za pravdu. "V případě redaktora z Lidových novin, o kterém se manžel zmiňuje, jde skutečně o uraženou ješitnost za způsob, jakým jsem ho popsala ve své knize. Vlastně jsem takovéto zakomplexované reakce dřív nebo později čekala," uvedla pro ParlamentníListy.cz s tím, že vlastně ze strany novináře nešlo o objektivní popis, ale spíš o vyřízení osobních účtů.

Útočnými texty udělali novináři reklamu mé knížce, říká Paroubková

"Pokud jsem tak nezajímavá, jak se v novinách, které manžel kritizoval, psalo, tak proč mě věnovaly tolik prostoru?" ptá se Paroubková. A dodává: "Udělali ale mé knize reklamu a za to jsem ráda. Připravuje se nyní dokonce její dotisk. Mám i nabídku na její druhý díl," našla nakonec na celé záležitosti i pozitivní stránku Petra Paroubková.

Ovšem právě kniha mohla již tak nalomené vztahy manželů Paroubkových s médii zhoršit. I další odborník na média Jiří Mikeš se totiž domnívá, že z taktických důvodů nebyla kniha Petry Paroubkové vhodným tahem. "Jinak jsem samozřejmě zaznamenal velmi tvrdá slova novinářů v souvislosti s jejím avízovaným odchodem ze strany. Ovšem nepřakvapuje mě to. Oba manželé párkrát s novináři v přímém kontaktu zametli, a tak na sebe protireakce při první možné příležitosti nemohla dlouho čekat," řekl Mikeš ParlamentnímListům.cz.

Reakce na nějaké články? Lepší je nechat věci vyšumět, říká mediální odborník

Mikeš připomněl, že nejšťastnější postup není ani ten, cokoli napsané v médiích komentovat vlastními reakcemi.

"To je spíše kontraproduktivní a daleko účinnější je, pokud i na nepříjemné věci dotyčný raději nereaguje a nechá je takzvaně vyšumět," myslí si Mikeš. Zároveň však připomněl, že jak na Petru Paroubkovou i Jiřího Paroubka se nyní valí celá řada velmi nepříjemných skutečností, a tak je možné, že i jejich reakce jsou vyhrocenější. "Nelíbí se mně například to, jak se k Jiřímu Paroubkovi chová nyní jeho strana, které od předsedal. Politická kultura, tak typická v jiných zemích hlavně na západ od nás, tu prostě stále chybí," uzavřel mediální odborník.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…