Babák má čisté svědomí. Peníze prý Škárkovi nikdy nedával

06.04.2011 14:57

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák v rozhovoru pro Českou televizi zopakoval, že peníze od ministra Víta Bárty poslanci Jaroslavu Škárkovi nikdy nepředával. Nebojí se ani toho, s čím odpoledne Škárka jako hlavní aktér nové úplatkové aféry vyrukuje. Má prý čisté svědomí. Jestli ale na zítřejším zasedání Věcí veřejných strana vyloučí z klubu po Škárkovi i druhého poslance, tedy Stanislava Humla, to prý neví.

Babák má čisté svědomí. Peníze prý Škárkovi nikdy nedával

Místo toho, aby se aféra ve Věcech veřejných během dne rozuzlila, tak se zdá, že vyjádření představitelů této strany ji ještě více zamotávají, Ústřední otázkou dne tak stále je: Co má v rukách poslanec a do včerejšího dne ještě výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka tak horkého v rukách, že s tím chce vyrukovat až v pozdním odpoledni? A budou pak tato fakta znamenat ohrožení ministra dopravy Víta Bárty?  Poslanec Michal Babák je však v klidu.

„Nebojím se, já mám svědomí čisté a peníze jsem Škárkovi nikdy nepředával. Budu to opakovat do bezvědomí. Z celé situace jsme ve Věcech veřejných dost v šoku," řekl v rozhovoru pro ČT24 Babák. Víc se k případu nechtěl vyjadřovat. Zopakoval jen, jak v úterý večer klub VV vyloučil Škárku z klubu a ze strany. Podle něj je Škárka nedůvěryhodný, neboť v případu již třikrát změnil svou výpověď.

„Na všechny platby máme doklady ve straně. Všichni, kteří jsou zaměstnáni ve VV, tak dostávají řádný plat na účet, jsou jim strhávány platby za zdravotní a sociální pojištění," ubezpečil. Žádné jiné podrobnosti k případu ale neřekl.

Související:

Byl to přitom on, kdo jako první médiím sdělil, že se Śkárka spojil s kmotry z ODS. V pondělí tuto informaci zdůraznil nejprve pro Český rozhlas a poté pro Českou televizi, kde řekl, že se Škárka spojil s Romanem Jurečkem z ODS a dalšími kmotry z Plzeňského kraje, kteří se tak snaží stranu ovládat spolu s ODS a Věci veřejné a celou koalici tak rozložit zevnitř.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

Řeč radši stočil na Humla

Babák byl ale viditelně dotazy moderátorky televize zaskočen. Řeč z kauzy Škárka tak nakonec obratně stočil na poslance Humla. Není si prý jist tím, jestli jej klub zítra vyloučí, přestože pomlouvačnými e-maily poškodil vedení VV.

„My ho z klubu nebudeme vyřazovat," zmínil nakonec k Humlovi. Prý ale očekává, že se poslanec na zítřejší výjezdní zasedání klubu dostaví. „Byl o něm standardně spraven, takže očekáváme, že přijede.Podrobnější informace k tomu ale nechte na zítřek. To, co udělal našemu předsedovi, jak ho napadl  v korespondenci, to ale považuji za velice tragické," připustil nakonec Humlovo ohrožení.

Věci veřejné se ale podle něj až zítra poradí o všech okolnostech posledních dní. Odchod z vlády zatím neplánují, respektive, jak o něm spekulovala média (jako první o tom referovaly Lidové noviny), tak o ničem žádném takovém véčkaří zatím nehovořili. „V žádném případě bych nepodpořil vládu bez našich ministrů," zakončil své úvahy Babák.

K tématu:
Poslanci ODS mají zakázáno mluvit

Uplácel-li Škárku Bárta, VV z vlády zmizí, slibuje ODS

Nakonec tajemně dodal, že nemůže prozradit ani to, kde se klub Věcí veřejných zítra sejde. „Kvůli novinářům to výjezdní zasedání nebudeme komentovat. To jednání by mělo proběhnout v klidu, a kdyby došlo k narušení médii, tak by to nepřispělo k ničemu. Počkejte do pátku," doplnil.

Související:

  • Respekt: Za článkem si stojíme. Škárka o úplatcích mluvil na třech schůzkách
  • Redaktor Respektu: Měl jsem se Škárkou čtvrtou schůzku. Věděl, že to otiskneme
  • Paggio z VV: Radši obětujme Humla. Já Škárkovi věřím
  • O co v případu jde? Poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka řekl, že dostával peníze za loajalitu ke straně Věci veřejné. Má prý totiž mlčet o podezřelém způsobu financování VV. Tvrdí to týdeník Respekt s tím, že má nahrávku rozhovoru. Peníze prý Škárkovi nosili poslanci blízcí ministrovi Vítu Bártovi; Michal Babák a Radim Vysloužil. Škárka napřed tvrdil, že to byla z jeho strany záměrná mystifikace a k předání peněz nikdy nedošlo. Pak ale otočil, vrátil se k původní verzi a pro Mladou frontu Dnes řekl i konkrétní sumy.

    Čtěte také: 
        

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Olga Böhmová

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

    16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

    V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…