Klaus přibrzdil Nečase. Demise ministrů zatím nepřijme

11.04.2011 12:16

Již od pátku avizoval premiér Petr Nečas, že odveze prezidentovi Václavu Klausovi demisi ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání dalších dvou ministrů Věcí veřejných Josefa Dobeše a Radka Johna. Po pondělním Klausově vystoupení je všechno jinak.

Klaus přibrzdil Nečase. Demise ministrů zatím nepřijme

"Právě jsem skončil dlouho plánovanou celodopolední akci, přijímal jsem pověřovací listiny čtyř velvyslanců z Filipín, Paraguaye, Kolumbie a Lichtenštejnsko. Naposledy jsem vystoupil k vyhrocené situaci ve vládě v sobotu v poledne na Vysočině a protože se od té doby leccos událo, musím říci několik slov," uvedl prezident.

"Uplynuly dva dny a můj - a nejen můj - neklid a nejistota narůstá, protože zazněly silné až ultimativní výroky z různých míst; Vím, že politik musí riskovat a musí volit ostré formulace, a proto nechci hodnotit výroky jednotlivých koaličních politiků v předchozích dnech, ale role prezidenta republiky je jiná, já musím usilovat o stabilitu a fungování země a to vyžaduje jistotu o fungování vlády," připomněl Klaus v projevu.

Zdůraznil, že si nepřeje opakování mimořádně dlouhé neexistenci vlády, jako tomu bylo v roce 2006, ani neexistenci politické vlády jako v letech 2009-2010.

"Chtěl bych přesto ubezpečit každého, že rozumím svým ústavním povinnostem ohledně jmenování, demise, případně odvolávání vlády či jejích jednotlivých členů a jistě je budu dodržovat, nicméně, než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán a projekt dalšího fungování vlády ČR," řekl důrazně dokonce dvakrát za sebou prezident s tím, že jeho zájmem je nedopustit, abychom se pustili do neorganizovaného, chaotického procesu.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV
Bárta: Zničit VV, urvat naše poslance. To je cíl
Nečas ztrapňuje Johna: Seděl a mlčel. Mluvil Bárta
Tajemný poslanec VV. Zradí Bártu, ale jen trošku

John: Paranoia a bláznovství, ABL přece nechce republiku ovládat

Předseda VV Radek John ihned po prezidentově projevu prohlásil, že je paranoia a bláznovství domnívat se, že chce ABL ovládat republiku. "Pokud by měla koaliční spolupráce trvat, odvolání ministrů musí podle koaliční smlouvy odsouhlasit předseda jejich strany," řekl John.
Ministři VV mají odejít kvůli prorůstání ABL do státní správy

Nečas žádá , jak už bylo uvedeno, odchod tří ministrů za VV. Kromě ministra dopravy Víta Bárty, který sám oznámil rezignaci kvůli údajnému uplácení poslanců VV, chce odvolat i předsedu VV Radka Johna z funkce ministra vnitra a ministra školství Josefa Dobeše. John podle něj na náročný post nestačí, Dobeše premiér pokládá za příliš spjatého s agenturou ABL.

Vít Bárta v době, kdy ABL vedl, vytyčil jasný plán, jak skrze politickou moc získá pro svou agenturu více zakázek. O detailech plánu informovala v pátek MF DNES.

Věci veřejné ráno znovu vyzvaly k tomu, aby Nečas svolal jednání koaličních špiček. Nečas by s nimi prý měl jednat ještě před tím, než doručí odvolání ministrů na Hrad. Jinak prý poruší koaliční smlouvu. Věci veřejné by v takovém případě mohly odejít z vlády.

Prezident hru na přeběhlíky nepřijme, říkal již v neděli Jákl

ParlamentnímListům.cz přitom Ladislav Jákl řekl už v neděli, že prezident starou hru na přeběhlíky nepřijme. Měl tím na mysli bývalou vládu Mirka Topolánka, která přetáhla tzv. přeběhlíky ze sociální demokracie, a získala tak většinovou podporu.

Premiérovi Petru Nečasovi teď však hrozí, že jeho vláda ztratí většinu ve Sněmovně. Věci veřejné totiž mohou opustit koalici v reakci na odvolání Radka Johna a Josefa Dobeše z ministerstev.

Čtěte také:

ODS a TOP 09 by pak měly jen 94 poslanců doplněné o tři bývalé „véčkaře" Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla.

Miroslav Kalousek se však proti výrokům Jákla okamžitě ohradil. „Důležitější než to, co říká pan Jakl, je to, co říká Ústava. Nepochybuji, že pan prezident to dobře ví. A pan Jakl by si to mohl přečíst, aby příště nedělal kanceláři prezidenta zbytečnou ostudu," řekl v neděli serveru iDNES.cz.

Klaus už v sobotu prohlásil, že byl jednáním premiéra ohledně jeho avízovanému tlaku na odchod ministrů za Věci veřejné překvapen. Doufá, že „ti, co tohle rozehrávají a rozehráli, ví, co bude následující krok. Že po kroku jedna musí následovat krok dvě". A právě ten nyní po Nečasovi vyžaduje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…