Zvláštní tiskovka. Tluchoř na ní byl sám. ODS o ní nevěděla

15.04.2011 15:09

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř obvinil Věci veřejné, že zneužily policii ke sledování politiků. Ministr vnitra Radek John podle něj věděl o schůzkách Tluchoře s Kristýnou Kočí od policejní ochranky Poslanecké sněmovny. Premiér Petr Nečas se Johna zastal, policistu nazval „iniciativním blbem“.

Zvláštní tiskovka. Tluchoř na ní byl sám. ODS o ní nevěděla

Na celé věci je zajímavé, že na mimořádné tiskovce vystoupil Petr Tluchoř dramaticky úplně sám a bez mandátu vedení ODS či klubu znovu vyzval prezidenta Václava Klause, aby urychleně odvolal z vlády ministra vnitra Radka Johna.

Psali jsme:
Nervózní Tluchoř: John musí skončit. Vypíchněte mi oči, směje se John
Torpéduje dohodu, zlobí se John na Tluchoře: Randil s Kočí a teď lže

Vedení o Tluchořově sóloakci nevědělo

Je spíše obvyklé, že na tiskové konferenci vystupují vždy členové gremia, či poslaneckého klubu. Podle informací ParlamentníchListů.cz grémium o akci Tluchoře nevědělo. Sám klidný Nečas potom mírnil Tluchořova prohlášení s tím, že se v případě policisty mohlo jednat o „iniciativního blba". Rovněž dodal, že grémium stále preferuje jednání o udžení trojkoaličního projektu.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize

Tluchoř vyzval státní zastupitelství a policii, aby v této záležitosti konaly. „Věřím, že žijeme ve fungujícím právním státě a že není nutné, aby se ústavní činitelé trumfovali tím, kdo podá víc trestních oznámení," uvedl Tluchoř. Podle něho mohl být spáchán trestný čin neoprávněné nakládání s osobními údaji, porušení tajemství dopravovaných zpráv nebo zneužití pravomoci úřední osoby.

Iniciativní blb z ochranky

Premiér Petr Nečas o hodinu později na tiskové konferenci grémia ODS, které se konalo v Kramářově vile připustil, že ho Tluchořův narychlo svolaný brífink překvapil. Johna na rozdíl od Tluchoře ze zneužívání policie nepodezírá. Podle předsedy ODS se jedná o „akci jednoho iniciativního blba z ochranky". Nečas zdůraznil, že by ochranka měla být poučena o tom, že ústavní činitele má hlídat, ne šmírovat.

Mediální odborník Petr Žantovský zhodnotil celou situaci tak, že Nečas celou situaci uklidňuje, protože v jeho zájmu je zůstat premiérem, v Tluchořově zájmu, který podle ParlamentníchListů.cz nejvíce prosazuje „rozvod" s Véčky, toto není úplnou prioritou.

Tluchoř a Nečas nemají stejný zájem

„Také tam určitě hraje roli osobní rovina, neboť schůzky s Kočí se týkají přímo jeho osobně. Je ale jasné, že zájmem Petra Nečase je zůstat premiérem, zatímco toto cílem Tluchoře není. Ten má jiné cíle. Já tam vidím v pozadí také zájmy Ivana Langera a jeho snahu mít vliv na ministerstvo vnitra. Všimněme si, že první krize vlády se točila také kolem vnitra, konkrétně kolem policejního prezidenta. Dnes se také v podstatě hovoří jen o tom, jak vyřešit, kdo bude mít vnitro," řekl ParlamentnímListům.cz Žantovský.

Ze zdroje blízkého premiérovi se redakce dozvěděla, že premiér chystá „šťouchanec" Tluchořovi. Zda se jednalo o toto přibrždění snah eskalovat vztah s Věcmi veřejnými, či to bude něco jiného, je otázka.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…