Lidé nejvíce věří Rychetskému, důvěra v Nečase klesá

21.04.2011 13:42

Největší důvěru vkládají Češi na bedra šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského. Naopak čelným politikům, premiéru Petru Nečasovi (ODS) nebo šéfu Senátu Milanu Štěchovi důvěra výrazně klesá.

Lidé nejvíce věří Rychetskému, důvěra v Nečase klesá

Největší důvěře občanů České republiky se těší předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, za nejméně důvěryhodné ústavní činitele považuje většina lidí premiéra Petra Nečase (ODS) a předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), zjistil dubnový internetový průzkum společnosti SANEP, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Celá zpráva ZDE

Nečas ztrácí

Zejména důvěra lidí v Nečase od loňského října výrazně poklesla - nyní mu důvěřuje o necelou pětinu lidí méně než tehdy. Podle SANEP není veřejnost spokojena s jeho působením v čele vlády, která se potýká s vládní krizí. 



Rychetskému, který v čele žebříčku nejdůvěryhodnějších činitelů vystřídal prezidenta Václava Klause, v průzkumu důvěřovalo 50,1 procenta dotázaných, to je o 5,4 procentního bodu více než loni v říjnu, kdy byl třetím nejdůvěryhodnějším představitelem. Podle SANEP se Rychetský těší pověsti seriózního a erudovaného odborníka a udržuje si vysoce hodnocený profesní a morální kredit zejména díky tomu, že není spojován s chováním a jednáním vrcholných politických představitelů, kteří jsou terčem většinové kritiky. 

Krize dopadla i na Klause

Právě angažovanost v neuspokojivé aktuální politické situaci podle SANEP zjevně ubírá na důvěryhodnosti jak Klausovi, tak zejména Nečasovi. Klausovi, druhému nejlépe hodnocenému ústavnímu činiteli, v průzkumu vyjádřilo důvěru 48,3 procenta dotázaných, to je o 0,8 procentního bodu méně než loni v říjnu, kdy byl první. Příčinou poklesu důvěry lidí v Klause je patrně jeho chování při řešení vládní krize, kdy například odmítl přijmout demisi ministrů za Věci veřejné. 

Němcová se drží

Třetí v pořadí, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, se těší důvěře 40,7 procenta lidí, to je rovněž o 0,8 procentního bodu méně než loni v říjnu. Až za Němcovou skončil premiér Nečas, jemuž důvěřuje 30,1 procenta dotázaných. Loni v říjnu byl druhým nejdůvěryhodnějším činitelem a důvěřovalo mu téměř 48 procent lidí.

Více čtěte:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…