Krásky jsme využívali, přiznal Bárta. Svou nahou fotku bych národu nepřál

24.04.2011 22:48

Obklopen dámami exministr dopravy přiznal, že pro dosažení úspěchu využíval krásných žen. Je to podle něj logické. Na krásné ženy je radost pohledět, svou svlečenou fotku by totiž národu nepřál.

Krásky jsme využívali, přiznal Bárta. Svou nahou fotku bych národu nepřál

"Holky, to funguje. To se setsakramentsky vyplácí," měl Bárta říct podle MF Dnes na školení ABL v roce 2008. V sobotním Tahu dámou přiznal - krásné ženy prý skutečně využíval.

"Měli jsme krásné ženy v marketingovém oddělení ABL," kývl. "A vzít si krásnou ženu s sebou na jednání, to je to nejlepší, co je pro image společnosti možno udělat." Nebo pro image strany.

Věci veřejné vešly před volbami prvně do podvědomí odvážným kalendářem, který nafotily mladé ženy ze strany. Proč kalendář nefotili i muži, je podle Bárty jasné. "Odhalený Radek John nebo Josef Dobeš?" zasmál se exministr. "Nepřál bych národu, aby viděl naše svlečené fotky. Ty mé určitě ne."

Bárta jen pojmenoval to, co se běžně děje

Kromě Bárty v pořadu diskutovaly i dámy - moderátorka Nora Fridrichová, sexuoložka Hana Fifková a advokátka a někdejší politička Hana Marvanová. Zejména Marvanovou vůbec nešokovaly informace, které přinesla MF Dnes, když citovala Bártovu strategii z roku 2008. Naopak Fridrichová se Bárty dotazovala značně ostrým tónem.

"Považoval bych za špatné říkat, že politika s byznysem nesouvisí," vysvětloval své tehdejší výroky exministr. "To otevřeně přiznám i dnes. Každá firma dělá vše proto, aby platila co nejmenší daně, to je běžná praxe. A korumpování je souborné označení, ale nikdo neříká, kde je hranice, kdy je to ještě v pořádku. Když dáte klientovi dárek k Vánocům, považuje se to už za korupci, ale určitě to není odsouzeníhodné. Každá firma má své marketingové nástroje maximálně agresivní."

Tím Bárta vysvětloval svůj výrok: "Je třeba si přiznat, že my jako top management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém minimálně nepodporujeme - například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus."

Více:
Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem


"Popisoval jste realitu, kterou já taky znám," souhlasila s Bártou bývalá předsedkyně US-DEU Marvanová. "Pokud nemáme zavřené oči, tak o tom víme všichni, že firma, pokud chce expandovat a nemá nikoho, kdo v politice tahá za nitky, tak to udělá jen těžko. A je pokrytecké, jak všichni teď říkali, jak je hrozné, že pan Bárta plánoval propojení politické a ekonomické moci, když jsou tu daleko větší a zasvěcenější firmy než ABL. Například ČEZ nebo Omnipol," povzdechla si Marvanová.

Bárta nic z toho nezačal. Pouze to podle ní pojmenoval. Souhlasila i sexuoložka Fifková. "I já jsem tomu rozuměla tak, že to šlo o využití politické moci k zisku. A to si nemyslím, že by byl pan Bárta první."

Kočí někdo nalil do hlavy kmotrovský software

Právě manažerským přístupem Bárta ve stranickém měřítku neuspěl. "Stranu nelze řídit manažersky," vysvětlila Marvanová. "To může uvnitř totiž vznikat pocit, že je řízena autokraticky. A to nelze. Členové musejí mít pocit, že mohou něco prosadit i proti vůli VB."

Zkratkou VB se Bárta ve své obchodní strategii prezentoval. Někteří kritici poukázali na negativní konotaci s pojmem Veřejná bezpečnost z minulého režimu.

"Uznávám," kývl Bárta. "Navíc situace, která zejména v poslaneckém klubu byla, byla strašná. Žili jsme v hrozné paranoie. Polstrovali jsme dveře u klubu a přemýšleli jsme, kudy nás MF Dnes odposlouchává. A pak to prasklo."

Prasklo to skrz véčkařské poslance Jaroslava Škárku a zejména Kristýnu Kočí. "Kristýna Kočí zjevně nezvládla svou zodpovědnost," podotkl Bárta. "Já jsem dodnes přesvědčen, že jí někdo do hlavy nalil jakýsi kmotrovský software, který ona tam dřív neměla."

Více: Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."

"Paní Kočí se ukázala jako nepochopitelně nedospělá," souhlasila Marvanová. "Napáchala tím ovšem značné škody i na sobě."

Psali jsme: Poslankyně Kočí přesvědčila téměř tři procenta lidí

Jedna ze zálib Marvanové je numerologie. A protože je známo, že Bárta obdivuje Napoleona Bonaparte, podívala se advokátka na životní čísla obou mužů. "Našla jsem tam určité podobnosti, které tu vaši zálibu v něm zdůvodňují," podotkla.

"Já se obecně zajímám o historii," reagoval Bárta. Kromě Napoleona má prý rád i jiné osobnosti. O trefném citátu má ale jasno. Jeho oblíbeným je právě Napoleonův. "Řekl: Ze dvou variant je vždy nejlepší ta třetí," usmál se.

Na svém facebookovém profilu pak o natáčení pořadu napsal: "Šlo o příjemné povídání nejen o politice... Hezký velikonoční víkend vám všem!"

Tah dámou se začal na ČT 24 vysílat letos od soboty 8. ledna a při premiéře se na něj podle dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. dívalo 100 tisíc diváků. Od dubna se vysílací čas premiéry posunul z 20,30 na 21,30. Stotisícovou hranici sledovanosti překročily jen díly s hlasatelkou Kamilou Moučkovou (132 tisíc) a režisérkou Helenou Třeštíkovou (136 tisíc).

Psali jsme o Tahu dámou:

Topolánek to prý přiznal. Politika je ještě větší svinstvo, než čekal

Dámy nechápou, proč děti nechtějí platit svým rodičům

Ekonomka v dámské show: Mějte s dětmi dobré vztahy, budou vás živit

David Rath králem dámské show. Oponentky zůstaly doma

Blondýna se divila. Aby nám Rath nevzal práci

Dámy o exodu: Nemá vítěze. Obě strany přišly o důvěru lidí

V dámském pořadu byl Dienstbier mladší. Šiklovou nadchl

Petra Paroubková v ČT: Pan Michálek, to je takový něžný popleta

Reprofoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…