Halík: I mladá politička se upsala světu, který „není z pravdy“

24.04.2011 9:32

Celý život se rozhodujeme, zda zdomácníme ve světě cyniků a obratných mystifikátorů, zda se otázce po tom, co je pravda a lež, jen vědoucně vysmějeme – anebo budeme následovat toho, který na otázku po pravdě neodpověděl definicemi, nýbrž dal tichou odpověď vlastního příkladu věrnosti pravdě až k vrcholné oběti, píše teolog Tomáš Halík v komentáři pro LN.

Halík: I mladá politička se upsala světu, který „není z pravdy“

Dlouhá léta přemýšlel teolog a sociolog Tomáš Halík nad pašijemi evangelisty Jana, které se na Velký pátek předčítají v kostelích. Když se po Ježíšových slovech „Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas" zeptal Pilát „Co je pravda?", nedostalo se mu odpovědi. „Divil jsem se, proč mu Ježíš na tuto otázku vůbec neodpověděl, proč mlčel," přiznává v komentáři pro Lidové noviny Halík.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize

Domníval se, že Ježíš vůbec nevyužil příležitosti, aby mu na tuto stěžejní filosofickou otázku odpověděl, aby mu něco řekl o svém pojetí pravdy. „Současní čeští politici mne naučili rozumět Pilátově otázce a Ježíšovu mlčení trochu jinak," poznamenává teolog s tím, že hranice mezi tmou Velkého pátku a nadějí velikonočního jitra probíhá naším životem.

Psali jsme:
Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."
Poslankyně Kočí přesvědčila téměř tři procenta lidí
Krásky jsme využívali, přiznal Bárta. Svou nahou fotku bych národu nepřál

Svět obratných mystifikátorů kontra věrnost pravdě

„Překračujeme ji v každém okamžiku, když se rozhodujeme, zda ustoupíme a uvykneme zlu, zda si alibisticky umyjeme ruce, zda konformisticky zdomácníme ve světě cyniků a obratných mystifikátorů, zda se otázce po tom, co je pravda a lež, jen vědoucně vysmějeme - anebo budeme následovat toho, který na otázku po pravdě neodpověděl definicemi, nýbrž dal tichou odpověď vlastního příkladu věrnosti pravdě až k vrcholné oběti," píše Halík.

V té souvislosti připomíná televizní debatu z minulého týdne, v němž se moderátor snažil dostat z mladé poslankyně odpověď na otázku, zda lhala svým kolegům v kavárně či zda lže nyní, tvrdí-li, že tehdy lhala. „Moderátor byl skvělý, ale jednu věc zřejmě nepochopil. Slečna poslankyně se upsala světu, který ´není z pravdy´, který už nerozeznává, co je pravda a co je lež," domnívá se teolog.

Dále:
Kočí: Poslanci by měli brát průměrnou mzdu. Jandák: Patří do ústavu

Tesař z Nazaretu natrvalo vstoupil do dějin lidstva

Halík v závěru svého komentáře připomíná, že minulo dvacet století, ale otázka po pravdě zůstává stále otevřená. „O Pontském Pilátovi víme už jen to, že zastával svůj úřad římského místodržitele v době, kdy Ježíš, tesař z Nazaretu, natrvalo vstoupil do příběhu dějin lidstva," podotýká Halík.

K věci:
Halík by za války podporoval Hitlera, řekl klausovec Bátora 
Vládní spory reprezentují krizi demokracie, míní Halík
Klausovy teologické posudky nebudu komentovat, říká Halík 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…