Koalice bude chtít asi již dnes projednávat vrácený balík škrtů

29.04.2011 8:30

Český rozhlas přišel s informací, že balíček škrtů v sociální oblasti by již dnes mohli opět projednávat poslanci. Tedy pokud si zákony odhlasují do programu. Ústavní soud balík úsporných norem sice zrušil, platit ale podle jeho výroku bude do konce tohoto roku. Do té doby musí znovu projít celým legislativním procesem.

Koalice bude chtít asi již dnes projednávat vrácený balík škrtů

Jak Radiožurnálu potvrdil ministr práce a sociálních věcí za TOP09 Jaromír Drábek, do sněmovny se balík novel vrací ve stejné podobě, ve které byl schválený loni v listopadu. Úsporný balíček například ruší sociální příplatek, zachovává výši nemocenské na 60 procentech nebo omezuje nárok na porodné.

„To, co jsem předložil vládě a poté po schválení poslanecké sněmovně, je věcně naprosto totožný návrh, jaký platí dnes pro rok 2011. Vzhledem k tomu, že ústavní soud z procedurálních důvodů ukončil účinnost zákona k 31. prosinci, pro plynulé navázání nového balíčku je navrhována účinnost od 1. ledna 2012," vysvětlil pro Radiožurnál Drábek.

Více zde:

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale v rozhovoru pro Právo potvrdil, že opozice se bude bránit přijetí tohoto zákona. Na něj, a také na další jiné „reformní" zákony, tak socialisté spolu s komunisty připravují obstrukce. Toho se ale koaliční poslanci bojí. Mají také obavy z toho, že se jim vrátí z levicového Senátu, což potvrdil poslanec Věcí veřejných Michal Babák: „Samozřejmě, že se obáváme časového presu, a proto je to dnes předmětem schůze poslanecké sněmovny. Musíme dodržet maximální kontinuitu tak, abychom počítali s tím, že to Senát vrátí."

Související:

Opozice je proti přijetí normy. Předseda KSČM Pavel Kováčik Radiožurnálu řekl, že jeho strana hodlá vést dlouhou debatu o škrtech v sociální oblasti. „Vládní koalice má pořád po otřesech k dispozici 115 hlasů, ale my to zadarmo nedáme. Jsem přesvědčen, že diskuze bude velmi dlouhá a rád bych věřil, že i odborná," potvrdil.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová je ale přesvědčená, že  se do termínu stanoveného Ústavním soudem škrty v sociální oblasti schválit dají. „Prostor pro projednání do konce roku tu existuje. Doba je půlroční, a to se stihnout dá. Jestli bude debata bouřlivější až obstrukční, těžko odhaduji, ale spíše čekám, že kolem toho bude bouřka," dodala Nemcová pro rádio.

ČSSD již včera ohlásila, že si bere na dnešek ráno hodinu na jednání poslaneckého klubu. Poslanci by tak měli schůzi začít v 10:00 hodin.

Čtěte také:

  • Ústavní soud má jasno. Vládní úsporné zákony asi odmítne
  • Musíte stát, napomenul soudce Sobotku. Ten griloval Němcovou
  • Němcová u podrobného výslechu. Soudce ji zkoušel z ekonomie

    Možná jste nečetli:

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

    Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

    20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

    Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…