Odvolaný protikorupčník Vrba: Někdo chce zničit mě i kolegy

02.05.2011 8:51

Kolegům jsem nerozděloval vysoké odměny a ani jsem nekryl rozkrádání nějakého fondu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl bývalý ředitel protikorupční policie Libor Vrba.

Odvolaný protikorupčník Vrba: Někdo chce zničit mě i kolegy

Informace o rozkrádání fondů napsala některá média před pár dny v souvislosti s nedávnou sebevraždou elitního detektiva protikorupční policie Milana Krále. Podle jeho nástupce Tomáše Martince si Král údajně nechal z fondu vyplatit až statisíce korun, i když neměl kontakt s informátory v popisu práce, a čerpání peněz mu schvalovali Vrba a jeho náměstek Tomáš Král. Záležitost údajně měla odhalit kontrola.

Vrba ale nyní pro Hospodářské noviny (HN) označil nařčení za lež a kampaň proti své osobě.  Důvodem může podle něj být snaha rozložit jednotku protikorupční police, aby se nevěnovala závažným kauzám.

"Celé je to lež," řekl HN Vrba s tím, že kontrolu nařídil sám, a pozastavil se nad tím, jak je možné, že média získala výsledky kontroly ještě před tím, než dorazily na ministerstvo vnitra.

„To mě vede k silné domněnce, že jde o snahu diskreditovat mě i celé bývalé vedení útvaru," zmínil také Vrba. „A navíc - pokud je to v souvislosti s dosud nevysvětlenou smrtí kolegy, jde o projev naprostého hyenismu a křivosti lidí, kteří tohle rozpoutali a kteří asi mají s čerpáním zvláštních finančních prostředků svoje zkušenosti," konstatoval.

Asi jde o záměr rozložit policii

Odmítl také informace, podle nichž před svým odchodem rozdělil spolupracovníkům odměny v celkové výši přesahující milion korun. "Než jsem odešel, přišla nám částka na odměny na letošní rok od policejního prezidia s tím, že třetina se má vyčerpat," vysvětlil.

Záměr? Podle jeho soudu rozložit protikorupční policii. Ta by se pak tolik nevěnovala závažným kauzám.

Navíc si myslí, že on a jeho podřízení "někomu šlapali do zaběhnutých penězovodů a blížili se podstatě". "Najeli jsme na nový způsob práce a možná jsme se k těm velkým rybám blížili," upozornil.

Vrba rezignoval v polovině února. Důvodem prý byly osobní problémy a vyhýbal se rozhovorům s médii. Pro dnešní HN řekl, že odešel, když mu nový policejní ředitel Petr Lessy sdělil, že si nepřeje s ním spolupracovat. Na druhou stranu přiznal, že mu i bývalý ministr vnitra Radek John (VV) a jeho náměstek Michal Moroz řekli, že s ním dále ve funkci nepočítají.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…