Johnova véčka a boj s korupcí. Úspěch. Nestačily si nahrabat

19.05.2011 11:32

Před rokem touto dobou chrlily Věci veřejné ve finiši předvolební kampaně jedno opatření v boji proti korupci za druhým. Některá z nich byla nereálná už tehdy, z jiných VV ustoupily po koaličním vyjednávání, další se jim zatím nepodařilo uvést do praxe. Neudělaly vůbec nic kromě toho, že samy nepodváděly a nekorumpovaly, glosuje snažení VV politolog Zdeněk Zbořil.

Johnova véčka a boj s korupcí. Úspěch. Nestačily si nahrabat

Vzpomenete si ještě? Navrhneme zřízení speciálního protikorupčního soudu a státního zastupitelství. Budeme prosazovat zrušení akcií na doručitele. Hodláme zavést testy korupční odolnosti politiků a státních úředníků. Chceme zavést povinnost politiků podepisovat etický kodex. Podpoříme zprůhlednění financování předvolebních kampaní.

To je jen pár bodů z části volebního programu Věcí veřejných, která se věnovala boji proti korupci. Toto téma se do té doby neparlamentní straně podařilo šikovně využít a především díky němu oslovila téměř jedenáct procent voličů, což jí vyneslo 24 poslaneckých křesel. Přehnaná očekávání veřejnosti, že s korupčníky konečně někdo zatočí, se však zatím nenaplnila.

Psali jsme:
Mručení v koalici sílí: Véčka nám to kazí, ať jdou z vlády
Bárta před K9 přemýšlí, proč ty útoky na něj a véčka
Bárto, dnešní noviny raději nečti. Vytáhly Tvého strýce Pavla
Týrání Bárty pokračuje. Záznamem z jeho počítače

O etickém kodexu se přestalo mluvit brzy po volbách

„Není tam nic viditelného. Věci veřejné neudělaly vůbec nic kromě toho, že samy nepodváděly a nekorumpovaly. I když to se dá přičíst i tomu, že neměly čas se dostat do vleku velkých firem," hodnotí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil počínání strany, kterou do velké politiky katapultovala především protikorupční rétorika.

„Na zřízení speciálního protikorupčního soudu se brzy zapomnělo, protože tento požadavek až příliš připomínal vytváření státních soudů," říká Zbořil, který v první polovině devadesátých let mapoval korupci a zneužíváni moci po změně režimu a tuto problematiku nadále sleduje. „O etickém kodexu se přestalo mluvit hned po jednání o koaliční vládě," usmívá se politolog.

Sledujeme téma Nahrávka VV
Sledovali jsme téma peníze za mlčení ve VV

Na zrušení akcií měly VV trvat. I za cenu spojenectví s opozicí

Podpora zprůhlednění financování předvolebních kampaní má pikantní příchuť ve světle informací, které se o Věcech veřejných objevují v médiích, a i koaliční TOP 09 svého partnera vyzývá, aby své financování věrohodně vysvětlil.

„Tady mají hřích i v tom, že nepřiznaly sponzorský dar od miliardáře Zdeňka Bakaly," připomíná Zbořil, že až uhlobaron několik dní po volbách uvedl, že na kampaň přispěl koaličním stranám 28,5 milionem korun, z toho šest bylo pro Věci veřejné.

„Měly se soustředit na zrušení akcií na doručitele a domlouvat se kvůli tomu zleva doprava. To znamená i s KSČM, ČSSD a těmi koaličními poslanci, kteří by na to slyšeli," poukazuje politolog pro ParlamentníListy.cz na jeden z důležitých prvků v boji proti korupci, u něhož Věci veřejné neměly v žádném případě ustoupit, protože tím věrohodnost protikorupčního tažení značně oslabily.

Psali jsme:
Otec privatizace: Akcie na doručitele nezruší. Jsou zlobbovaní těmi parchanty

Pracujeme, vypočítává Babák, co VV v boji proti korupci prosadily

Zcela jinak se na úspěšnost Věcí veřejných při plnění předvolebních protikorupčních slibů dívá jejich poslanec Michal Babák. „Prosadili jsme trestněprávní odpovědnost právnických osob, jmenovité hlasování vlády ve věci majetku státu, institut korunního svědka i zákon o veřejných zakázkách, který tento týden úspěšně prošel vládou," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Babák na to, co se VV povedlo.

Podrobněji:
Zákon zakázkách spojen s hlasováním o důvěře. Podle véček

„Z protikorupční strategie o 58 konkrétních opatřeních už osmnáct opatření a změn funguje. Zrušení akcií na doručitele budeme řešit stejně jako další plánovaná opatření. Takže pracujeme," brání poslanec svou stranu, že by na svou vlajkovou loď předvolební kampaně - boj proti korupci - po vstupu do sněmovny i vlády zapomněla.

K věci:
Bárta možná vyplácel i předsedu Johna. Řekl nám to Škárka 
Bordel. Tak to vidí lidé, říká výzkumník. Korupce bude dál 

Preference padají

Výsledkem skandálů kolem Věcí veřejných je propad strany v průzkumu preferencí provedeného agenturou STEM. Podle ní by VV v květnu zvolilo 2,3 procenta voličů. To je pád mimo Poslaneckou sněmovnu. (Více ZDE)

Podle aktuálního průzkumu CVVM, by podle volebního modelu získaly VV 3,5 procenta voličů.(Více ZDE)

Další průzkum, tentokrát popularity politiků, zas posílá směrem dolů Víta Bártu. Zatím co do vypuknutí skandálů byl Bárta oblíbený u 35 až 40 procent dotázaných respondentů, v květnu mu průzkum vyslovil jen osmnáctiprocentní podporu. (Více ZDE)

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…