Topolánek útočí: Za zakázky nemohu, je to prasárna. Brutálního Kroupy

23.05.2011 8:56

AKTUALIZOVÁNO Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) tvrdí, že za podezřelé zakázky pro armádu jsou odpovědní exministři obrany Jiří Šedivý a Vlasta Parkanová. Velvyslanec USA, který na korupci při zadávání zakázek upozornil, si měl podle Topolánka vymýšlet. Prostor, který dostal k vyjádření ke kauze od redakce MfD, však bývalý premiér využil spíše než k objasnění a odpovědím, k útoku na práci novinářů. Tím, jak sdělil ParlamentnímListům.cz mediální analytik Karel Hvížďala, pouze popustil uzdu dalším spekulacím.

Topolánek útočí: Za zakázky nemohu, je to prasárna. Brutálního Kroupy

Mirek Topolánek se v deníku MF Dnes poprvé vyjádřil k miliardovým armádním zakázkám, které byly uzavřeny za jeho vlády nebo se o nich tehdy jednalo.

Sledujeme Kauzu Pandur

O Pandurech by vyprávěl Musela, kdy by mohl

Před dvěma týdny se totiž objevila výpověď manažera rakouské firmy Steyr, která pro českou armádu vyrobila obrněné transportéry Pandur. Jednání o zakázkách se měl účastnit Topolánkův přítel Marek Dalík, který si řekl o 480 milionů korun jako provizi za zprostředkování zakázky.

"Rozhodně jsem po nikom žádné peníze nepožadoval," popřel Právu informace Marek Dalík a postěžoval si, že se informace dostala do médií. Potvrdil ale, že se zúčastnil dvou neformálních schůzek s dodavateli Pandurů, s nimiž se předem neznal.

Psali jsme:
Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury 

Podle Topolánka by o zakázkách na pandury mohl vědět zbrojař Pavel Musela. Ten ovšem během lovu utrpěl těžké zranění hlavy, má trvalé následky, a není tedy schopen vypovídat.

„Plnou odpovědnost za řízení ministerstva obrany a zbrojních zakázek nesli moji ministři Šedivý a Parkanová. Nikdy jsem do nich nezasahoval," zdůraznil Topolánek pro MF Dnes.

Psali jsme:
Výslechy v kauze pandur: na kobereček půjde Dalík i Parkanová

Cabaniss lhal. Bartáka poslal někdo jiný

Další podezření je v případě nákupu vozů Tatra. Bývalý americký velvyslanec William Cabaniss tvrdí, že jej náměstek ministra obrany Martin Barták žádal o peníze. To mělo vyřešit problémy s nákupem tatrovek. Cabaniss byl tehdy šéfem dozorčí rady Tatry.

Topolánek tvrdí, že Bartáka poslal někdo jiný. Zároveň označil bývalého ambasadora USA za lháře. "Američané nejsou bílé holubice. Tlak na prosazení F-16 místo gripenů a Westinghouse do Temelína překračuje veškeré meze. Cabaniss neváhal dokonce lhát. Ale Vondru to stejně nezachrání," zlobí se Topolánek.

Nijak se ovšem nevyjádřil k nahrávce, která jeho jméno se zakázkou na tatrovky spojila. Zbrojař Michal Smrž na ní nabízí šéfovi Tatry schůzku s Topolánkem.

Útoky člověka jménem Kroupa

Závěrem Topolánek prohlásil, že na něj deník MF Dnes v čele s reportérem Jankem Kroupou brutálně útočí. "Pohár mé trpělivosti definitivně přetekl nad brutálními útoky člověka jménem Kroupa. Ano, to je tentýž člověk, jenž na tělo sobě podobného týpka jménem Tlustý namotal odposlouchávací zařízení, jak teroristé nálož na tělo sebevražedné atentátnice, a vyslal ho do parlamentu s jeho polonahými fotografiemi z vířivky odposlouchávat premiéra Topolánka a provokovat ho k nezákonnému jednání. Neúspěšně," napsal Topolánek.

Dodnes jsem odposloucháván. Těžko hodnotit - může to expremiér dokázat?

Topolánek se rozčiluje i nad tím, že je v ČR porušováno právo na soukromí. "Česko je dnes zemí, kde je flagrantně bez možnosti jakékoli obrany porušováno ústavní právo na soukromí," postěžoval si dále Topolánek a na adresu médií dodal. "Dodnes nás pohůnci od Šmuclerové (pozn. red. - gen. ředitelka nakladatelství Ringier Axel Springer ČR) sledují a vyrábějí prasárny. Dodnes většina novinářů používá letité lži a výmysly jako prokázaná fakta a argumenty. Dodnes jsem střídavě odposloucháván, sledován, ostrakizován. Přesto jsem na to kašlal," postěžoval si expremiér.

Pokud by byla jeho obvinění směrem k novinářům pravdivá, nedochází však přece jen ze strany médií k neomluvitelnému chování?

"To, zda je nebo byl někdy Mirek Topolánek odposloucháván, nevíme a ani není známo, jak on svá tvrzení dokazuje. Případ, kdy na něj byl nasazen odposlech v souvislosti s Vlastimilem Tlustým, se musí posuzovat individuálně - z hlediska celospolečenského významu získat informace - je to vlastně podobné jako v případě, kdy nedávno zveřejnil týdeník Respekt tajně pořízenou nahrávku rozhovoru novinářky s Jaroslavem Škárkou z Věcí veřejných," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Dodal, že existují případy, kdy je pořízení i zveřejnění nahrávky omluvitelné, či přímo profesní povinností novinářů. A to v případě, kdy je to v celospolečenském zájmu, kdy dochází k nevůli policie či jiných insitutucí záležitosti spravedlivě posuzovat. "Nemělo by jít však o nějaké individualistické snahy jednoho redaktora či reportéra, ale mělo by k tomu dojít po pečlivém uvážení a rozhodnutí šéfredaktora," shrnul dále Hvížďala.

Můžou za vše zbrojaři?

Za svou kritikou vidí expremiér Topolánek i mocné zbrojaře. "Ta zbrojařská elita, která na mě hází špínu, má sama máslo na hlavě. Je na to jedno hezké přísloví: elita z jelita. V tomto případě kroupového. Už ho bylo dost," uzavírá Topolánek.

Emoce místo vysvětlení

Šéfredaktor MF Dnes pak Topolánkův článek komentoval s tím, že Topolánek měl vysvětlit jeho úlohu v souvislosti se zakázkami Tatra a Pandur, ale nic nevysvětlil. "Topolánek nevysvětluje, proč byl u jednání o pandurech jeho přítel Dalík (který podle rakouského zbrojaře žádal provozi mnoho milionů eur). Nevysvětluje ani to, proč se při obchodu s tatrami oháněl jeho jménem muž, který také žádal mnohamilionovou částku. ... Místo toho útočí směsicí urážek a výmyslů na redaktora, který podivné obchody jeho vlády a angažmá jeho spojenců popisuje," zastává se svého podřízeného Kroupy šéfredaktor Robert Čásenský.

Podle něj by měl Topolánek místo urážek a emocí veřejnosti vysvětlit, jak to s armádními zakázkami ve skutečnosti bylo.

Mediální analytik: Chabým vysvětlením otevírá pole spekulacím

V tom je s ním zajedno i mediální analytik Karel Hvížďala. "Expremiér Topolánek se zachoval tak, jak je jeho povaze blízké - zareagoval popudlivě a bez odpovědí na otázky jen protiútokem. Tím však dal možnost průchodu a vytváření dalším spekulacím, protože alespoň nějakou odpovědí by je měl možnost zastavit. Vlastně si tím tedy spíše ublížil. Pokud by bylo vše čisté - a nikdo nevíme, zda je či není - proč není vše transparentní, zveřejněné na webu tak, aby nemohly nejasnosti vznikat? To by mělo být úkolem pro politiky, aby co nejrychleji transparentnost při jakýchkoli veřejných zakázkách i jednáních prosazovali," sdělil ParlamentnímListům.cz Hvížďala.

Související:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, ahe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…