Plomby si budeme platit zřejmě až za dva roky, připustil Šťastný

09.06.2011 12:46

Za plomby zřejmě platit budeme. Ale až ve druhé fázi reformy. S plným hrazením plomb pacienty počítá reforma zdravotnictví ministra Leoše Hegera, koaliční partneři jsou ale proti.

Plomby si budeme platit zřejmě až za dva roky, připustil Šťastný

Za vyjmutí amalgámových plomb ze systému zdravotního pojištění se nejvíce zasazovala TOP 09. ODS a Věci veřejné chtěli hrazení plomb pojišťovnami zachovat, ale narazili na odpor samotných zubařů. Těm se nelíbí, že částka, kterou dostávají, neodpovídá reálné ceně amalgámu, která se pohybuje kolem 400 korun, přičemž úhrady činí pouhých 250 korun.

Sledujeme téma Boj o plomby

"Naší povinností je hledat v tomto konkrétním segmentu cestu tak, aby stomatologové neprodělávali a reálná cena se přiblížila ceně úhradové. Stomatologové na tom nejsou tak zle. Chápu jejich argumenty, ale není to tak, že by se ten systém zhroutil jen kvůli plombám. Pokusíme se narovnat ten nepoměr mezi úhradou a cenou," uvedl odborník ODS na zdravotnictví Boris Šťastný v  ČT.

Psali jsme:
Lidé zuby nehty odmítají platit amalgamové plomby

Platit budeme i za čištění kanálků

Společně s vyřazením amalgámových plomb ze zdravotního pojištění by v rámci reformy ministr zdravotnictví Leoš Heger rád prosadil, aby si lidé nad 19 let sami platili i rovnátka a ošetření kořenových kanálků. Koalice ho ale na setkání K9 odmítla, s plnou úhradou nejsouhlasily zejména Věci veřejné. Nakonec se koalice shodla na zvýšení spoluúčasti pacientů.

"Já osobně jsem před volbami odpovídal na to, že si myslím, že amalgámové plomby by měly zůstat v systému úhrad zdravotními pojišťovnami a k jejich vyřazení bychom měli přistoupit až ve druhé fázi reformy - tak během roku až dvou, až se nám podaří nastartovat doplňkové nebo komerční zdravotní pojištění," upřesnil Šťastný.

Související:

Lidé zuby nehty odmítají platit amalgamové plomby

Svaz pacientů ČR: Omyl VV. Plomby na záchranu nestač 

Roman Šmucler: Čechům vypadají zuby. Plomby zdarma, prosím 

Volfová (Suverenita): Platbou za plomby TOP09 porušuje Ústavu ČR 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…