Heger pro rozhlas: Na tripartitě neustoupím. Péče bude pro všechny

20.06.2011 10:59

Odbory po vládě chtějí, aby novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění stáhla a připravila novou. Odboráři totiž tvrdí, že pacienti si po změně zákona budou moci dovolit jen nejlevnější péči. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TPO 09) s tím ovšem nesouhlasí. Své názory k reformě přednesl ministr těsně před jednáním tripartity v rozhovoru pro rozhlas.

Heger pro rozhlas: Na tripartitě neustoupím. Péče bude pro všechny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění dává pacientům možnost připlácet si na lepší péči a materiál. Má jít tedy o definování nadstandardu. Norma má jít v úterý do závěrečného, třetího čtení ve sněmovně. Jenže tak, jak je sestavená, se nelíbí odborům. Po čtvrteční stávce se o ní budou dnes odboráři znovu bavit se zástupci vlády a zaměstnavatelů na tripartitě.

Výhrady k reformě má i Svaz pacientů. Podle svého prezidenta Luboše Olejára je svaz připraven se obrátit na Ústavní soud a to kvůli zvýšení spoluúčasti pacientů. „Ministr zdravotnictví chce během tří let zvýšit spoluúčast o pět procent. Kromě zásahu do peněženek je to mimo rámec ústavnosti," podotkl k tomu Olejár pro rozhlas.

Související:

Stížnost k Ústavnímu soudu se dá podle rozhlasu čekat i od zaměstnaneckých pojišťoven. Těm se naopak nelíbí zpětná splatnost přerozdělení zůstatku na účtech pojišťoven. Jde totiž o peníze z loňska. „Není k tomu důvod, aby jedna pojišťovna kryla nehospodárnost pojišťovny jiné. Jsou to navíc peníze z uzavřeného účetního období," namítl k tomu prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Přerozdělení peněz z pojišťoven je podle MZ v pořádku

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale k tomu zmínil, že podle právníků ministerstva to je právně nenapadnutelné. „Všichni vyhrožují Ústavním soudem, ale zdravotnictví je v krizi, a objevilo se se zpožděním," připomněl pak Heger v rozhovoru pro rozhlas.

„Náš systém je založen na solidaritě. Každá pojišťovna má sice svoji klientelu, ale ty peníze se do přerozdělování dávaly i v minulosti....I když je to přerozdělení ex post, tak jsou to peníze, které jsou určené na zdravotní péči, jsou to peníze veřejnosti," zdůraznil Heger.

„Já si myslím, že veřejné zdravotní pojištění jsou veřejné peníze, a je potřeba s nimi hospodařit velmi opatrně a není možné, aby si někdo z toho veřejného pojištění, které má být solidární a pro všechny v podstatě stejné, dovolil lepší péči a někdo horší. A dneska to takhle bohužel občas funguje, realizuje se to formou různé šedé ekonomiky, klientelismu, a my chceme, aby to bylo úplně průhledné. Jestli někdo chce něco, co není úplně zbytné, a může dostat jenom tu péči základní a má chuť si koupit to lukrativnější, prosím, ale ať to zaplatí," řekl dále k tomu Heger.

Heger: Zůstanou tam i nadále léky, které budou hrazeny úplně

Odbory se ale bouří i proti lékové politice. Ministerstvo zdravotnictví totiž také chce, aby pojišťovny nehradily levné léky do padesáti korun. Podle zdravotnických odborů tím bude porušena zásada mít v každé lékové skupině jeden lék zdarma.

„Jeden lék zdarma problém není. V těch skupinách zůstanou léky, které budou samozřejmě hrazeny úplně. Upravíme kvůli tomu regulační poplatky, je to totiž typický prostor na šetření. Je lépe pacienty zatížit spoluúhradami banalit, aby zbyly peníze na vybranou skupinu, která má těžká onemocnění, a na ty je třeba soustředit výhody pojištění," připomněl k tomu ministr zdravotnictví.

Problém s reformou ale mají podle rozhlasu i zaměstnavatelé. Těm se naopak nelíbí plán, aby povinné zdravotní prohlídky platily zaměstnancům firmy. Činí to kolem tisíce korun za prohlídku, ovšem zaměstnavatelé poukazují na to, že už od ledna platí týden nemocenské navíc a že to zhorší podnikatelské prostředí.

„To zatížení ale bude jen asi sto miliónů a to maximálně. Větší část preventivní péče dnes už zaměstnavatelé stejně platí a je to v Evropě normální, že o bezpečnost pracujících se starají zaměstnavatelé," dodal Heger.  

Odborářům stále vadí Kalousek. Chtějí jeho odvolání

Odbory mají výtky i k daňové reformě. I o ní se dnes chtějí na tripartitě bavit. Podle odborů totiž ještě prohloubí schodek státního rozpočtu. V penzijní reformě pak požadují zavedení zaměstnavatelských penzijních fondů minimálně u lidí s nejtěžšími profesemi.

Dalším bodem sváru dnešní tripartity bude setrvání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ve vládě. Český rozhlas k tomu připomíná, že Asociace samostatných odborů bude na jednání žádat Kalouskovo odvolání kvůli jeho chování během čtvrtečního pochodu odborářů Prahou.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…