Pavel Bém ve sněmovně setřel Kalouskova muže

29.06.2011 14:23

Rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně, aby pustila do dalšího čtení novelu zákona zvyšující daň z přidané hodnoty (DPH). Zástupce ministerstva financí Ladislav Minčič konstatoval, že se v případě novely zákona o DPH jedná o základní krok k zahájení důchodové reformy. V diskusi nad návrhem se hlasitě ozval poslanec ODS Pavel Bém, kterému se zdálo, že náměstek Minčič předkládá nepřesná čísla.

Pavel Bém ve sněmovně setřel Kalouskova muže

Zvýšení snížené části DPH proběhne z 10 na 14 procent od roku 2012, a sjednocení daně v roce 2014 na 17, 5 procenta. Mění se i zákon o rozpočtových pravidlech.

Mění se tím i zákon o rozpočtovém určení daní (RUD). Toto zvýšení se podle opozice velmi negativně odrazí na  velkých městech i malých obcích.

Jediné plus (jak uvedl sám předkladatel) je zvýšení daňového odpočtu od základu o 1800 korun za rok, který se týká rodin s dětmi.

Čtěte také:
Dolejš (KSČM): Korupce a růst DPH
Vláda se zbláznila. Nevyberou ani korunu navíc, naříká pravicový intelektuál
Sobotka: Tři druhy lži? Malá, velká a vládní
Co zdaníte příště? Přežije jen klíště. Čtenáři bránili knihy před Kalouskem

Slováci se vrátili ke dvěma daním, my tu chybu opakujeme.

Předkladatel připustil, že budou bezprostřední dopady na konečné spotřebitele negativní. Uklidnit by lidi mělo , že nebudou postiženi jen občané, ale také další články, například ministerstva. „Je třeba odstartovat ten třetí pilíř důchodové reformy. Každý musí něco obětovat aby mohla být důchodová reforma zahájena", úpěl Minčič.

„Živit tento pilíř ze státních penzí je více než nekorektní", konstatoval Jiří Dolejš (KSČM).

„Jak společnost bude bohatnout, pak ať jsou solidární", dodal.

Upozornil, že dopad do rozpočtu bude vlastně nulový. Varoval také před pokusem koalice, která se podle něj pokusí protlačit pro rok 2013 ne 17,5procentní DPH dohodnutou v koalici, ale 19 procent.


Dolejš zároveň  upozornil, že sazby DPH jsou standardem v Evropě. „Na Slovensku zavedli jednotnou daň, aby se zakrátko vrátili ke dvěma", varoval koaliční zákonodárce. Připomněl, že v té době jezdili Slováci nakupovat například knihy do Česka. „Zvýšení sazby DPH pro knihy by to výrazně podvázalo rozvoj této komodity", dodal.

Výhody z nižší daně čerpají podle vlády zejména bohatí.

„Podle našich analýz úlevy čerpá více obyvatel s nadprůměrnými příjmy", konstatoval Minčič. Je to podle něj dané tím, že s rostoucím příjmem se sice snižuje spotřeba, ale když si občan s vyšším příjmem koupí nákladnější (luxusnější) potravinu, výchozí cena je u ní 20krát větší a DPH též. „Je to věc pohledu", konstatoval. „Domníváme se, že sociální politiku lze realizovat jinými způsoby". Sociální politika by podle něj mohla být adresnější.

Náměstek Minčič dále uvedl, že v případě resortu ministerstva práce a sociálních věcí, pak v souvislosti s touto novelou se připravují některé některé adresné kompenzace. „Jde především o problematiku valorizace starobních a invalidních důchodů, problematiku spojenou se souvisejícím navýšením existenčního a životního minima, a tedy i sociálních dávek, které se od nich odvíjejí," uvedl Minčič.

Tento zástupce ministerstva zároveň konstatoval, že knihy nakupují ti movitější občané, a pokud jde o školní děti, tak u pracovního sešitu v ceně 50 Kč by rozdíl dělal 4 koruny, takže to ani nestojí za úvahu o nějaké dotaci.

K tématu:
Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik
Sobotka: Když to špatně spočítám, svedu to na Řecko
Ekonomka nevěří, že vyšší DPH pomůže rozpočtu. Zanedbatelně

Už nechci slyšet nic víc", smál se Filip. „Pan předkladatel už zjevně dlouhou dobu nebyl v knihkupectví". Konstatoval, že při takové kompetenci už skutečně nepožaduje žádnou odpověď.


Jiří Dolejš také připomněl, že Německo je na 19 a 7 procentech. „Je mi jasné, že návrat k 6 procentům by byl výpadek a připravil by zhruba o 40 miliard korun." Navrhl proto zvýšení korporátní daně. Připomněl také, že strana Věci veřejné měla ve svém programu 10procentní spodní daň.

Znovu varoval před dopadem v souvislosti s rozpočtovým určení daní, a že to odnesou velká města a malé obce.

Uvádíte hrubě desorientační čísla, hřímal Bém. Reformu však podpoří.

Nečekané podpory se dostalo opozici od bývalého pražského primátora, poslance Béma (ODS). „Sám říkáte, že vaše čísla jsou jen orientační. Nejsou! To jsou čísla hrubě desorientační", hněval se Bém na Minčiče, který na ministerstvu financí působí coby nominant ODS. Přesto poslanec uvedl, že novelu „samozřejmě" podpoří.

Náměstek ministra Minčič namítal, že jsou to čísla, které jim přeposlaly kraje, a že oni je jen verifikovali. „Je možné, že neodpovídají realitě, ale já z ministerstva nedohlédnu do krajů, ani do Prahy," konstatoval Minčič. Může se prý stát, že nastavené parametry rozpočtového určení daní ukáže, že se to vyvíjí nějak jinak, že obce nemohou dýchat, a pak to bude objektivní důvod pro přednastavení parametrů. Pavel Bém (ODS) se těmto tezím vzepřel, protože Praha bude muset vydotovat tyto změny téměř miliardou korun.

Navíc koalice v rozpočtovém výboru dnes porušila úzus, který ve sněmovně platil plných 20 let. Vláda předložila poslancům z rozpočtového výboru „novelovou záplatu" k novele, kterou poslanci neměli možnost řádně prostudovat. „Principálně musíme tento zákon odmítnout, protože jsme se neměli možnost s tímto návrhem seznámit", konstatoval zástupce ČSSD Alfréd Michalík, který také navrhl doporučit sněmovně novelu zamítnout. Koalice ovšem hravě přehlasovala opoziční poslance a návrh začlenění záplaty schválila, stejně jako doporučující usnesení k propuštění do dalšího čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …