Pospíšil pro Radiožurnál: Oběti budou mít právo na bezplatnou pomoc

11.07.2011 16:33

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil pro Radiožurnál přiblížil, jak se zlepší postavení obětí trestných činů, které musely ještě donedávna prokazovat nárok na odškodnění u soudu. Podle novely trestního zákona o obětech trestných činů, kterou dnes Pospíšil představil, se ale už do sporu pouštět nemusejí. Změnu přinese zákon pro oběti trestných činů, který zaručí mnohem silnější pozici obětí v trestním řízení. Pospíšil do zákona například chce vpašovat jednu novinku a to, aby i české oběti trestných činů měly důvěrníka.

Pospíšil pro Radiožurnál: Oběti budou mít právo na bezplatnou pomoc

Zákon, který dnes ministr spravedlnosti prezentoval, by měl výrazně posílit procesní práva obětí trestných činů. Oběť bude mít větší možnost se vyjádřit během samotného trestního řízení, popsat svůj psychický stav, následky. Její pozice v trestním řízení bude mnohem silnější.

Oběti i pozůstalí budou mít také právo na bezplatnou právní pomoc a také právo na informace, například na nahlížení do spisu.

„Dnes, když jde oběť před orgány činné v trestním řízení, například k výpovědi, nemůže mít svého důvěrníka. To je osoba, která neposkytuje právní služby, ale je oběti nějak blízká - partner, manžel, dítě, jiný příbuzný. Tato osoba všude v zahraničí je a poskytuje oběti morální pomoc. My chceme, aby i české oběti trestných činů měly důvěrníka. Může to působit jako drobná věc, ale může mít velký dopad z hlediska ochrany obětí," zmínil k tomu Pospíšil pro Radiožurnál.

Související:

Oběť navíc získá nové možnosti v oblasti peněžité pomoci, tedy prostředky pro překlenutí těžké situace. Paušál finančních náhrad by se měl zároveň navýšit z 25 na 50 tisíc korun u ublížení a ze 150 na 200 tisíc u zabití.

Ministr Pospíšil ale upozorňuje, že oběť může nadále žádat po pachateli soudní cestou náhradu škody. Finanční náhrada je jednorázová, měla by se dostat k oběti co nejdříve jako rychlá kompenzace pracovní neschopnosti nebo nákladů spojených s řešením psychických obtíží a podobně.

Dlužná částka bude vymáhána na pachateli

Zákon hodlá rozšířit trestné činy o sexuální delikty, aby i zde poskytoval stát obětem odškodnění. Zatím se tak děje jen u činů, kde se ublíží na zdraví nebo dokonce usmrtí. Stát pak tuto dlužnou částku bude vymáhat po pachateli.

Komplexní právní úpravu, která by se týkala veškerých práv obětí, Česká republika doposud nemá. Podle ministra spravedlnosti je lepší mít samostatný kodex, po kterém může oběť trestného činu sáhnout, důležitý je však hlavně obsah norem. Sjednocení do jednoho zákona už je bonus navíc.

„Většina zemí se o oběti trestných činů stará mnohem více, investuje více peněz do následných psychologických i odškodňovacích programů. Naše úprava vychází z německého a švýcarského modelu, ale míra odškodňování, kterou chceme posílit, bude dána ekonomickými možnostmi státu," vysvětlil dále pro rádio Pospíšil.

Dodal, že cílem je, aby oběť trestného činu měla v České republice stejně důstojné postavení, jako když se něco stane Švýcarovi nebo Němcovi.

Odborné prameny uvádějí, že poškození obětí trestných činů je hned dvojnásobné - jednou při samotném útoku, podruhé když se musejí před soudem vracet k traumatu, aby prokázaly, že mají nárok na odškodnění.

Na přípravě zákona se podíleli soudci, žalobci a zástupci organizací jako Bílý kruh bezpečí, Liga lidských práv nebo La strada. Norma by měla posílit právě roli nestátních organizací.

Vitoušová: Bude to přínos také pro policii

Policii nový zákon uloží nové povinnosti. Už v prvním kontaktu s obětí, která bývá často oznamovatelem trestného činu, ji musí policie informovat o službách akreditovaných center, jako Bílý kruh bezpečí, která oběť vybaví znalostmi o jejích kompetencích.

Prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová vidí přínos zákona nejen pro oběti, ale i pro orgány činné v trestním řízení, které v důsledku rozptýlení problematiky mezi mnoho zákonů a novel mnohdy neumějí poučit oběti, na co mají právo a jak ho uplatnit.

„Ve srovnání se státními zastupitelstvími a soudy je policie v tomto smyslu nejdále. Už vykročila na cestu respektování obětí trestných činů, svědků a pozůstalých, dokonce jim těsně po činu poskytuje krizovou intervenci prostřednictvím vlastním psychologům," upozornila v rozhovoru pro Radiožurnál Vitoušová.

Zákon o obětech trestné činnosti by měl jít na podzim do vlády, a pokud projde celým legislativním procesem, měl by začít platit 1. ledna 2013.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…