Oplodnili jsme ČSSD, raduje se Pehe nad strategií proti korupci

29.07.2011 20:23

Sociální demokraté představili u kulatého stolu svůj návrh na protikorupční strategii. Hodně bodů, které se v ní nachází, vychází i z návrhů inciativy Veřejnost proti korupci, která vznikla před necelými třemi měsíci také proto, aby zastavila korupci, jež se v Česku nebezpečně rozrůstá. "Jsme rádi, že jsme našimi myšlenkami oplodnili sociální demokraty, stejně tak jako bychom byli rádi, pokud by se staly inspirací i dalším politickým stranám. Každý - i dílčí krok v tomto směru, je dobrý a je krokem k něčemu lepšímu," řekl ParlamentnímListům.cz jeden ze signatářů zmiňované iniciativy politolog Jiří Pehe.

Oplodnili jsme ČSSD, raduje se Pehe nad strategií proti korupci

Na strategii proti korupci, kterou ČSSD představila v minulých dnech, pracoval například Vladimír Špidla, Jeroným Tejc, Valtr Komárek, či Jiří Dientsbier.

"Praktická politika především v posledních pěti letech napomohla posunu naší společnosti směrem k apatii. Stále více našich spoluobčanů si myslí, že projev jejich vůle a veřejné vyřčení názoru nebude současným establishmentem vůbec vnímáno," zdůvodňují sociální demokraté své pohnutky pro to, aby strategii zpracovali. Dodávají, že korupční jednání je u nás záměrně zakrýváno řadou kroků, které nejsou sice samy o sobě v rozporu se zákonem a které zajišťují znalecké posudky. Avšak tím korupci legalizují a napomáhají obcházení zákonů.


"Místo na skutečné viníky se vyšetřování absurdně zaměřuje na osoby, které na korupci poukázaly, s cílem takovéto odvážlivce zastrašit a dokonce kriminalizovat - to dokládá z historie případ Marcely Urbanové, Libora Michálka a Ondřeje Závodského," uvádí se dále v reformních návrzích ČSSD, kteří chtějí bojovat proti korupci. Podle předložené vize je zapotřebí co nejrychleji provést důkladnou analýzu rizik v každé oblasti státní správy - což je v předložené zprávě v mnoha bodech.

Čtěte také:

Jelikož je však zřejmé, že se proti korupci nedá bojovat účinně jen opatřeními bez změny legislativy, pamatuje strategie i na návrhy legislativní povahy v této oblasti. Mimo jiné je v něm zdůrazněna nutnost přijetí zákona proti lobbingu.

"Do veřejné debaty na toto téma se může zapojit do 20. srpna i široká veřejnost. Uvítáme jakékoli podněty, připomínky a návrhy," vyzývá ke spolupráci Oto Novotný z politicko-analytické sekce ČSSD (sám je také jedním z tvůrců představeného návrhu, pozn.red.). Lidé, kteří chtějí na jeho výzvu reagovat, proto mohou vstoupit do diskuse na webu sociální demokracie.

Čtěte také:

"Čím více se z těchto opatření podaří prosadit, tím lépe. Každý takový bod je krůčkem k úspěchu a má příznivý vliv na vývoj situace v zemi," uvedl pro ParlamentníListy.cz ke snahám sociálních demokratů jeden ze signatářů občanské iniciativy Veřejnost proti korupci, politolog Jiří Pehe. "Vítám, že se ČSSD nechala inspirovat naší myšlenkou," dodal Pehe.

I podle Pavla Sterna, který je také signatářem iniciativy, je dobré, pokud se základních bodů, jež v iniciativě její tvůrci nastínili, chytne jakákoli politická strana v Česku a začne pracovat na tom, aby byly uvedeny do praxe. "Zúčastnil jsem se přímo jednání u kulatého stolu se sociálními demokraty a myslím, že výsledek, který předložili ve svém návrhu na boj s korupcí, je velmi dobrý. Snad se alespoň něco z toho podaří prosadit," řekl Stern ParlamentnímListům.cz.

Když byl v polovině května manifest zveřejněný a začali ho lidé podepisovat, řekl Pehe v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz následující:

"Lidé jsou už znechuceni tím, že se nikdy žádná korupční kauza u nás nevyřeší a vyšumí do ztracena. Proto není divu, že nemají ani velká očekávání ani od vyšetřování Finančně analytického útvaru Miroslava Kalouska. Nabízí se totiž nutkavá myšlenka, že jde spíše prostřednictvím tohoto útvaru, který Kalousek resuscitoval, o druh politického boje a odstřelování nepohodlných politiků. Jiné by to bylo, kdyby za roky působnosti útvaru čas od času zveřejnil v médiích informaci, jak dopadli toho, či onoho podnikatele... Pak by se zpráva o vyšetřování nějakého politika vnímala jako stejně spravedlivá, tak jak by byla v chodu událostí. Jenomže nikdo jsme nikdy o jiných závěrech šetření v minulosti neslyšeli - až nyní. A to je samozřejmě podezřelé."

Čtěte také:

Iniciativa nazvaná Veřejnost proti korupci proto vznikla na protest proti neplnění předvolebních slibů politických stran a množícím se korupčním skandálům. Politolog Jiří Pehe byl jedním z prvních signatářů, kteří se pod ní podepsali.V současné době má již přes 8200 podpisů.

Čtěte také:

Najít lze mezi nimi například i bývalé politiky Unie svobody Jana Rumla, Hanu Marvanovou či Václava Krásu nebo režiséra Fera Feniče, Olgu Sommerovou, Břetislava Rychlíka, Tomáše Hanáka či Jana Krause. Ze známých jmen zaujme jistě také i teolog Tomáš Halík a řada dalších.

  • Text petice ZDE

"Nevoláme po svržení současného režimu a nechceme, aby to vyznělo jako povstání proti demokracii. Naopak - nabízíme cestu k záchraně demokracie u nás," zdůraznil v květnu ParlamentnímListům.cz poslání hnutí Pehe.

Korupce - to je systém prolezlý rakovinou

Podle Peheho je frustrace ve společnosti kvůli stále neřešeným korupčním kauzám velmi vysoká a tím důvěra v politiku nízká. Proto je potřeba urychleně přinést nějaká řešení, které zabrání tomu, aby nakonec došlo ke chvílím, které se udály v květnu na slávistickém stadionu. Varoval, že jinak totiž i u nás hrozí, že v zemi posílí různé extremistické strany a hnutí, které nabídnou rozladěným lidem rychlou nápravu pomocí tvrdé ruky, ovšem za cenu ztráty demokracie. "Současný režim je systémem, který je prolezlý rakovinou v podobě všudypřítomné korupce. To se musí změnit," uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…