Na akci proti Romům se zatýkalo. Nedráždit, prosí policii odborník

05.09.2011 5:18

Napjaté vztahy mezi většinovým obyvatelstvem a místními Romy na Šluknovsku se jen tak neuklidní a další demonstrace a pochody městem jsou téměř jisté, konstatuje politolog a přední český odborník na extremismus Miroslav Mareš. Vláda ani místní radnice nemají k dispozici nic, čím by mohly situaci uklidnit. Podle Mareše je třeba více policistů v kraji. Ti ale nesmí být vidět jen na demonstracích.

Na akci proti Romům se zatýkalo. Nedráždit, prosí policii odborník

Řešit všudypřítomný neklid místních, kteří již v davu demonstrujících několikanásobně převyšují počty pravicových extremistů, lze podle politologa pouze jasným a především na první pohled viditelným posílením počtu policistů v regionu, což by měl být od vlády vzkaz, na který místní uslyší asi nejochotněji. "Ti policisté musí být vidět ve dne v noci v ulicích, jen tak nabydou místní znovu pocit zvyšujícího se bezpečí a vrátí se v klidu domů," doporučuje Nečasovu kabinetu.

Vládní reformy jen zvýší kriminalitu sociálně vyloučených

Jako skutečný běh na dlouhou trať s cílem v nedohlednu pak přední český odborník na extremismus vidí systematické řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit, která trápí nejen Šluknovský výběžek, ale i ostatní města hlavně v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. "Je to ale věc, ve které česká politika selhává už několik let a především k tomu nemá úplně jasná řešení. To, co vláda navrhuje nyní, tedy například přísnější podmínky pro vyplácení sociálních dávek, vyvolá zřejmě jen bezprostřední reakci v podobě opětovného zvýšení kriminality," varuje politolog.

SLEDUJEME téma Romové


Policie nesmí být vidět jen na demonstracích

Podle Mareše si ale policie na Šluknovsku musí vydobýt zpět především důvěru většinového obyvatelstva. Policisté jsou totiž z jejich pohledu viditelní jen při potlačování protestů místních obyvatel. "To se musí změnit, zásahy proti demonstrujícím ve spojení s procesy, které stát chystá proti lidem zadrženým na demonstracích, povedou zřejmě k další eskalaci napětí. Ti zadržení budou ve svém kraji chápáni jako mučedníci, což znamená další radikalizaci místních," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mareš. Policisté jsou pak ve zvýšeném počtu vidět očima místních jen na demonstracích, což důvěře ve státní složky také nepřidává.

Noční můrou je pro něj nikoliv další z demonstrací, na které si nikdo z radikalizovaných místních nedovolí před zraky policie páchat násilnosti na Romech, ale spíš noční nájezd extremistů na některý z domů obývaných Romy. Co by se dělo po takovém útoku, nedokáže Mareš odhadnout.

K tématu:


Kam zmizela DSSS

Je proto přinejmenším nezvyklé, že se dosavadních protestů proti neřešení problému s romskou kriminalitou neúčastnila aktivně Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Ta se dosud angažovala v podobných případech velmi aktivně, ke svolání demonstrace obvykle stačilo pár zmínek o zvýšené kriminalitě páchané Romy a na příslušnou radnici do několika týdnů dorazilo oznámení o shromáždění či pochodu, ať už pod záminkou protiválečného protestu nebo pietní akce.

U zdejších obyvatel zatím nastupuje jen značná míra frustrace z vlastního státu, který je nedokázal ochránit. Podle Mareše to ale bude trvat jen do doby, než se organizování protestů chopí některá z extremistických organizací. "Je otázkou, proč to DSSS nepořádala. Možná proto, že se lákavého tématu chytly i jiné politické strany. Minulý pátek demonstraci pořádala ČSSD a toto téma podle mě zvýší popularitu takových uskupení jako třeba Severočeši.cz, kteří se na problematice Šluknovska začali profilovat, soudí Mareš. Navíc se podle něj podstatně oslabilo spojení mezi radikály a samotnou DSSS. "Narozdíl od událostí v Janově, oni už nedokážou takovou velkou akci zařídit," dodal Mareš.

Vandasova strana přitom chystá akce na severu Čech na sobotu 10. září. 


Další nálepka "neonacisty". Tentokrát pro aktivistu Mašína

Extremisté se sice zatím vyskytují na demonstracích v Rumburku či Varnsdorfu v malé míře, přesto byly většinou spontánní akce místních obyvatel prezentovány jako organizované pravicovými radikály. Označení "neonacista" se nevyhnul ani zakladatel a mluvčí místní iniciativy Občanský odpor Rumburk Josef Mašín, kterého takto hanlivě v nedělním pořadu OVM označil premiér Nečas, když se snažil částečně svalit vinu za události z minulého pátku na organizátory demonstrace z řad ČSSD i samotného Mašína.

________________________________________________________________________

Aktuální výroky k dění ve Šluknovském výběžku

Jana Vaňhová (ČSSD), hejtmanka Ústeckého kraje: "„Situace, která nastala na Šluknovsku, byla jen otázkou času, kdy se vyostří napětí, na které dlouhodobě upozorňujeme.

Karel Schwarzenberg (TOP 09), vicepremiér a ministr zahraničních věcí: „Nejdříve se nepřizpůsobiví soustředí na jedno místo, pak se baráky rozpadají, pak se tam objeví drogy a pak se lidé diví, že se tam objeví kriminalita."

Petr Nečas (ODS), předseda vlády: "Vyrazím tam, až budu moci nabídnout konkrétní řešení."

Lubomír Zaorálek (ČSSD), stínový ministr zahraničí: "Odpovědnost vlády je obrovská."

František Ryba, předseda strany Severočeši.cz: "Z ciziny nám chodí rady a výtky o tom, jak Cikánům neumožňujeme vzdělání a jak jim ubližujeme. Proti tomu se silně ohrazujeme, protože oni mají naprostý přístup ke vzdělání od mateřských školek po vysoké školy. Tam je problém, že oni se většinou vzdělávat nechtějí. Nechci je házet všechny do jednoho pytle. Jsou mezi nimi i ti, kteří to dotáhnou až k vysokoškolskému vzdělání, ale jsou to mizivá procenta. Bohužel dnes existuje spíše rasismus naruby, kdy je spíše potlačovaná většinová populace a zvýhodňovány menšiny. Základním problémem je, že sami Cikáni musí začít chtít něco se sebou dělat."


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…